Állatparkok a Balatonnál

A Balaton régió élővilága igen színes, ennek megfelelően több helyen is találkozhatunk a helyi faunával foglalkozó kiállítóhelyekkel, állatkertekkel. Lesz alkalmunk megtekinteni ősi magyar háztáji állatokat, hazai vadfajokat, sőt még távoli országok egzotikus példányait is.

Megnyitása óta töretlen népszerűségnek örvend a Keszthely és Gyenesdiás határában található Festetics Imre Állatpark. A három területrészből álló, több mint 4 hektáron elterülő kiállítóhely őshonos magyar házi- és vadfajokat mutat be. Akik ide látogatnak, közelről megcsodálhatják a gyönyörű gím- és dámszarvasokat, megtudhatják, mi a különbség a fácán és a fogoly között, valamint szemtől szemben találhatják magukat szürke marhákkal, rackajuhokkal, bivalyokkal és mangalicákkal is. Az állatpark területén állatsimogató és játszótér is várja a látogatókat, egész évben, minden nap

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legkedveltebb állatos látogatóhelye a Kápolnapusztán található Bivalyrezervátum. A park feladata – a faj génállományának megőrzésén túl – a hazánkban őshonos bivalyok bemutatása a nagyközönség számára. Ennek megfelelően a helyszínen bivalytörténeti kiállítás, állatsimogató és sétaút várja a látogatókat, valamint egy, a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás is. A Bivalyrezervátum egész évben, minden nap nyitva van, általában sötétedésig.

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékkel. A Nemzeti Park Igazgatóság a falu határában alakította ki a Majort, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat, (rackajuhot, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, lovakat) mutat be. Emellett otthont ad a Regényes Park című fotókiállításnak is, ahol a XX. század elején készült tájképfotók mellé 2000-ben Molnár László fotóművész készített képeket. A fotópárok jól tükrözik a XX. században lezajlott változásokat a Balaton-felvidék regényének lapjain, a gépkiállítás pedig az elmúlt idők mezőgazdasági eszközeit sorakoztatja fel. A Majorban lehetőség nyílik lovasbemutató megtekintésére, pónilovaglásra, tereplovaglásra és lovaskocsi túrára. Érdekesség a különleges ízek kedvelőinek, hogy a helyszínen bivaly- és szürkemarha szalámi kapható!  

A Balaton északnyugati részén találkozhatunk egy csepp Afrikával mégpedig Balatonedericsen az Afrika Múzeumban. A kiállítóhely betekintést enged a „Fekete kontinens" világába. Kipróbálható a tevegelés, az antilopetetés, illetve találkozhatunk watussikkal, vízi bivalyokkal, zebrákkal, struccokkal és mosómedvékkel is. A múzeumépületben expedíciós kiállítás és trófeagyűjtemény látható, az udvaron pedig maszáj kunyhók élethű másaiba kukkanthatunk be.

A Kapoli Múzeum bábáskodása mellett Balatonlellén új múzeum nyílott 2010-ben, mely Közép- és Dél-Afrika állatvilágát, és folklórját mutatja be. A lellei Afrika múzeum 2015-re újult meg. A kiállítás anyaga gróf Somssich Pongrác jóvoltából került a településre, aki a szabad idejét a vadászatnak szentelte. Vadat csak kivételeset ejtett el. Trófeái kapitálisak, melyeket a vadászattól mint olyantól idegenkedők is megcsodálnak. Különösen tiszteletreméltóak kaffer- és bozóti-bivaly trófeái.

Újdonság a Kőröshegyen megnyílt Teknős Park, ahol nem kell attól tartanunk, hogy a megtekinteni kívánt állatokat nem tudjuk alaposan szemügyre venni, mert szélsebesen száguldoznak ide-oda.