Kalandparkok a Balatonnál

10 kalandparkot ajánlunk a Balaton környékéről a legnagyobb és legújabbaktól a magyar Jurassic Parkig és a pisztolypárbajos Westernparkig. De nem maradhatóak ki az összeállításból a bobpályák sem!

Kalandparkokkal sokfelé találkozhatunk a Balatonnál. A legismertebbek ezek közül Zamárdiban, Tihanyban, Balatonfűzfőn és Gyenesdiáson helyezkednek el, de nem régen nyílt meg Csopak, Balatonboglár és Zalaszabar parkja is.

Mindegyik helyszínen különféle akadályokon tesztelhetjük ügyességünket és nem utolsó sorban bátorságunkat. A fák között húzódó drótpályákon sosem olyan egyszerű végigmenni, mint ahogyan az a földről tűnik és bizony néha igencsak koncentrálni kell hozzá, hogy sikerüljön teljesíteni az adott feladatokat, ennek köszönhetően viszont mindenki boldogan gondol vissza a kalandos élményekre.

A parkok legnépszerűbb attrakciói természetesen a különböző drótkötél akadálypályák, amelyből mindenhol található felnőtteknek és kifejezetten gyerekeknek kialakított változat is. Ezeken túl pedig olyan kedvelt játékelemmel találkozhatunk, mint a különböző csúszópályák, mászófalak, vízi labdák, kisvasút, vízi dodzsem, élő sakk, minigolf és még ki tudja hány játék…

Érdemes külön megemlíteni Balatonfűzfőt és Balatonboglárt, ahol bobpálya várja a száguldani vágyókat. Páratlan érzés a síneken lefelé siklani, miközben a Balaton csak elmosódott háttérnek tűnik. Ráadásul Balatonfűzfőn éjszakai csúszásokra is van lehetőség, ami külön fűszerezést ad a suhanásnak. Itt nem is egy, hanem rögtön két pálya közül választhatunk, a hagyományos gyorssínek mellett panorámapályán is lecsúszhatunk, ahol könnyebben tudunk a gyönyörű tájra figyelni. Mindenképpen ajánlott kipróbálni!

Némely kalandpark az akadálypályákon túl külön világgal is rendelkezik. Erre jó példa a nemesvitai Westernpark, amely a Vadnyugat hőskorába repíti a látogatókat. Pisztolypárbaj? Cowboy-indián összecsapás? Lopakodás, vadászat, kincskeresés? Ezek mindegyikére lehetőség van itt, a látogatók maguk döntik el, milyen karaktert szeretnének alakítani. Számos vadnyugati tevékenység közül választhatnak, mint például az aranymosás, késdobálás, lasszóhajítás, íjászkodás - hogy csak néhányat említsünk. És ha ez nem lenne elég, akkor még olyan élethű akciók szemtanúi is lehetnek, mint a bankrablás, indián rituálék vagy ragadozó madár bemutatók, amelyekre minden nap sor kerül. Akik megéheznek, azok a helyi Salloon-ban találhatnak valamilyen kedvükre való vadnyugati falatot, távozás előtt pedig érdemes szétnézni az üzletek valamelyikében is, ahol hamisítatlan vadnyugati emléktárgyakra lehet szert tenni.

A legújabb attrakció a Reziben található DinoPark, ahol felépült a magyar Jurassic Park. S hogy ez mennyire nem túlzás, azt jól mutatja, hogy a parkban látható életnagyságú őslényeket ugyanaz a cég készítette, aki az ismert filmhez is biztosította a lényeket… A Keszthelytől mindössze 10 km-re északra található piciny településen több, mint 2 hektáron várják az érdeklődőket különböző őshüllők élethű modelljei, de akad itt mászófal, szörfszimulátor, kötélpálya és csónakázó tó is.

A legújabb fejlesztés Balatonfüreden található. Az Extrém Kalandpark Balatonfüred 2015 júniusában nyitotta meg kapuit - nem kispályásoknak. 144 akadály, 17 méteres mászófal, trambulin, ugrálóvár – találunk itt mindent, mi szem-szájnak ingere, s az aktív kikapcsolódást elősegíti. Sőt, mivel a kalandparkot a balatonfüredi Bringapark területén hozták létre, a pálya része a pump track, a dirt pálya és a triál szekció. A felnőttek és a gyerekek természetesen eltérő nehézségű pályán tehetik próbára tudásukat és állóképességüket – a kezdő szinttől egészen az az extrém pályáig.