Így próbáljuk ki a via ferratát Cseszneken

A via ferratát vagy német nyelvterületeken klettersteiget másfél évszázada űzik, mint szabadidősport. Manapság már mindenki tömegsportként ismeri szerte Európában, elsősorban az Alpokban. A sziklamászás legegyszerűbb válfajának tekinthetjük ezt az extrém sportot, mely tulajdonképpen bevezetés a hegymászás gyönyörű világába.

A vasalt utak - ahogy magyarra fordíthatjuk a via ferratát -  alapja  az, hogy az útvonal mentén egy drótkötél van rögzítve a sziklára. Ez a drótkötél megkönnyíti a biztosítást és az előrehaladást is. Az útvonalak teljesítéséhez szükséges technika és mozgásforma néhány óra alatt könnyedén elsajátítható, míg a hagyományos sziklamászásnál ez akár egy hétig is eltarthat. Az óvatosság és a fokozatosság azonban itt is nagyon fontos. Nem megfelelő felszereléssel, vagy könnyelműsködve hamar súlyos balesetet szenvedhetünk. Ajánlatos tapasztalt szakember segítségét kérni az első lépések megtételéhez.

Hazánkban először Cseszneken nyílt lehetőség, hogy hódolhassunk ennek a sportnak. Az itt kialakított utak remek lehetőséget nyújtanak az ismerkedéshez és a gyakorláshoz egyaránt.

Az utak építői a Tatabányai Alpin Sportklub tapasztalt hegymászói. Ők a helyszínen nyújtanak szakavatott segítséget a sporttal ismerkedni kívánók számára.

"Magyarország első három via ferrata pályáját 2013-ban építettük ki, a Cseszneki vár tövében, a Kőmosó-szurdokban. Itt három pályán mászhatunk végig,
amik együtt 400 métert tesznek ki"

 

Ostromlók Útja
Hossza: 150 m,
Nehézségi szint: C, közepesen nehéz, nehéz
Mászásidő: 30-60 perc
Szintkülönbség: 50 m
A Kőmosó-szurdokba látogatók számára ezt ajánljuk kezdő útnak. Kiválóan alkalmas a tudásszint felmérésére, valamint a megfelelő mászó- és biztosítástechnika gyakorlására.

Várpanoráma Út
Hossza: 180 m
Nehézségi szint: D, nagyon nehéz
Mászásidő: 40-70 perc
Szintkülönbség: 55 m
A Kőmosó-szurdok leghosszabb, sokak szerint legszebb útja. Csak azoknak ajánljuk, akik az Ostromlók Útját könnyű szerrel teljesítették.

Tálos Zoltán Emlékút
Hossza: 70 m
Nehézségi szint: E, extrém nehéz
Mászásidő: 15-25 perc
Szintkülönbség: 45 m
A Kőmosó-szurdok legnehezebb útja. Csak tökéletes erőnlétben levő tapasztalt mászóknak!

Öt jó tanács azoknak, akik via ferrata túrára mennének:

  1. Használj megfelelő védőfelszerelést és ruházatot.
  1. A tudásodnak megfelelő szintű utat válassz, ne vállald túl magad.
  1. Legalább két rögzítőpont legyen az úton haladók biztosító karabinerei közt.
  1. Ne tartsd fel a mögötted jövőket. A megfelelő pihenő ponton engedd el a gyorsabban  haladókat.
  1. Ne tégy kárt a környezetedben, őrizd meg a természet eredeti szépségét.

Forrás és fotók:

Csesznek Via Ferrata

Facebook/vasaltutak

Facebook/viaferrata