Kerékpárszállítás a vasúton

A MÁV-START Zrt. folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal kíván az egyre növekvő kerékpárszállítási igényeknek eleget tenni: kiemelten kezelik a kerékpárszállítást, célként kitűzve, hogy minden vonaton biztosított legyen a kényelmes, kiszámítható kerékpárszállítás.

Ezt a népszerű szolgáltatást egyre többen, évente több mint háromszázezren veszik igénybe.

A kerékpárosok körében a legnépszerűbb kirándulócélpontok hazánkban a Dunakanyar, a Balaton, a Tisza-tó és a Fertő tó, ahová tavasztól őszig nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikat közlekedtet a MÁV-START Zrt.. Ezek akár harminc bicikli szállítására is alkalmasak, továbbá tíz lehajtható ülésen, illetve egy nyolc férőhelyes fülkében lehetséges a kerékpárokkal az együtt utazás. A kocsik praktikus, a bicikli felrakásának és levételének megkönnyítésére szolgáló nagyobb, oldalsó rakodóajtókkal rendelkeznek.

Bringával a Dunakanyarba

A kerékpáros szezonban közkedvelt kirándulóhely a Dunakanyar, ahol rendkívül változatosak a túrázási lehetőségek. A kerékpárral érkező természetbarátok festői szépségű tájon tekerhetnek hegyre fel völgybe le, folyóparton, patakok mentén. 

Szombaton és vasárnap több vonatban közepes befogadóképességű (15-16 kerékpár szállítható) kerékpárszállító kocsit közlekedtet a MÁV-START Zrt.. A kerékpárok felhelyezése is könnyebb ezekbe a kocsikba, sőt a kerékpárosok egy térben utazhatnak a biciklikkel. A vonatok Budapest-Nyugati pályaudvar és Vác között nem állnak meg, így segítve a kirándulók gyorsabb eljutását a Dunakanyarba.

Kerékpáros túrajegy

A Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza tóhoz vonattal és kerékpárral kirándulók számára a MÁV kedvezményes túrajegyet ajánl, melynek előnye, hogy az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 420 forintért lehet a bicikliket szállítani.

A kerékpáros túrajegy érvénytartamán belül korlátlan számú kerékpárszállítást biztosít (oda és vissza irányban is) az érintett vasútvonalon. Az utasnak természetesen a megfelelő menetjeggyel rendelkeznie kell. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például Nyíregyházáról a Balatonhoz utazva, a menetjegy mellé a Balaton kerékpárjegyet megvásárolva nemcsak a tóhoz lehet eljutni és a biciklit elszállítani, hanem ugyanezen a napon a balatoni állomások, megállóhelyek között utazva már nem kell újabb kerékpárjegyet váltani, csupán az adott útra érvényes menetjeggyel kell rendelkezni. A túrajegyek természetesen vissza irányba is megválthatóak, tehát a Balatontól Nyíregyházára utazva is igénybe vehető a 420 forintos kerékpárjegy.

További információ a vasúti kerékpárszállítási lehetőségekről és a legfontosabb tudnivalókról.

Kerékpáros túratippek nagy tavainkhoz