Vértesi élmények a Natúrparkban

Egy pillanatnyi hangulat, egy szín, egy illat, egy porladó kő, a szabadtűzön főtt étel íze, egy pohár bor gyöngyöző emléke felidézheti a Vértes varázsát. Nézzük, mi mindent tartogat nekünk ez a különleges környék!

Madárcsapatoktól zsongó láprétek, illatozó füves puszták, mediterrán és magashegységi növényritkaságokat rejtő vadregényes tájak – a Vértesi Natúrpark a változatosság csodálatos világa. Olyan, mintha a magyar tájak mind adtak volna magukból egy kicsit, hogy együtt legyen minden érték és szépség, amelyet a természet és az ember alkotott.

A Vértes lábánál elterülő Zámolyi-medencében a gémeskutak árnyákéban pihenő szürkemarha gulya a Hortobágy képét idézi. A korábban lecsapolással fenyegetett Csíkvarsai-rét az ősi magyar puszták, lápok kiveszőben lévő madár- és növényvilágának élőhelye. A különleges területen a Vidrafű tanösvény vezet végig. A hegység déli peremén mediterrán klímát kedvelő karsztbokorerdők látványa bűvöli el a turistát, míg az északra néző völgyekben magashegységi növényritkaságokat figyelhetünk.

A hegységet több száz kilométernyi gyalogos, kerékpáros és lovas túraútvonal szeli keresztül. Többek között itt halad át az Országos Kéktúra vonala olyan látnivalók mellett, mint Csókakő vára, vagy a festői környezetben fekvő Gánt. Ne feledkezzünk el a Közép-Dunántúli Piros túra útvonaláról sem, hiszen ezen végigsétálva Majk műemlékegyüttesében, valamint Vértessomló település természeti és kulturális értékeiben gyönyörködhetünk. Ezeken kívül számtalan hosszabb-rövidebb jelzett útvonal vezeti a kirándulókat a hegység romantikus, vadregényes tájain keresztül. A tanösvények természeti értékeinek megismeréséhez táblák és kirándulásvezető füzetek nyújtanak segítséget.

TIPP>>> Hol túrázzunk a Vértesben?

Kirándulásuk közben útba ejthetik az öt várat, illetve várromot (csókakői vár, várgesztesi vár, csáki várrom, Vitány várrom, Gerencsér várrom), a többé-kevésbé épen maradt kolostorokat (Majki Kamanduli Remeteség), kápolnákat vagy egyéb történelmi emlékhelyeket, a régi kastélyokat vagy múzeumokat is.

A gasztronómiának áldozók is találnak helyi jellegzetességeket e tájon, gondoljon a csíkvarsai csípős csodafalatra vagy a Móri borvidékre és az Ezerjó-borútra.

Akinek a horgászat vagy a vadászat dobogtatja meg a szívét, leshet halra-vadra ezen a vidéken, ahol már koronás eleink is űzték a vadat.

A lovaglás és a lovassport szerelmesei is a szenvedélyüknek hódolva tölthetik itt a szabadidejüket. Egyre több lovasklub várja a vendégeket, a hegység rengetegében kanyargó lovasút pedig lehetővé teszi, hogy igazán vadregényes tájon lovagolhasson.

A Vértes ragadozó- és vízimadár-állománya Európa-hírű. A szurdokvölgyek és a hegylábi vidék ürgés legelői fölött gyakran kering a levegő óriása, a parlagi sas, a sebesen vadászó kerecsensólyom vagy a zsákmányára szitálva leső kígyászölyv.

A Vértes lábainál fekvő Csákvár leghíresebb látványossága az Esterházy-kastély. Nemcsak a kastély, hanem angol stílusú parkja is védett értéknek számít. Csákvár arról is nevezetes, hogy a Dunántúl legnagyobb fazekasközpontja volt. Az egykori fazekasok szerszámait, munkáit a Vértes Múzeum őrzi.

A 17 települést magában foglaló Vértesi Natúrpark látogatóközpontjának a csákvári Geszner-ház ad otthont. A kis tó partján álló, szépen felújított épületben a Vértes csodálatos világát ismerhetjük meg háromdimenziós életképek segítségével.

Próbálja ki magát a Csíkvarsai ötpróbán a bálahömbölgetésben, nyúldobásban, karikásütésben, pulicsalogatásban, vagy pányvavetésben, legyen Ön a legjobb csikós a vidéken!

TIPP>>>Ha elfáradtunk, pattanjunk pusztabuszra!

„Egy cseppnyi Magyarország"