Két keréken a Fertő-tó körül

Gőzerővel zajlik a Fertő-tó körüli bicikliút felújítása. A munkálatoknak köszönhetően a tó körül már a legtöbb szakaszon jó minőségű útburkolaton, gondosan jelzett, igényesen kialakított biciklis sávokban haladhatunk. A bármilyen korosztálynak ajánlható terepen ráadásul egymást érik a látni, érezni, tapasztalni valók.

Bár arra még nincs lehetőség, hogy a tavat körbe kerüljük, a Fertő-tó bicikliútja szépen fejlődik, jó minőségű. A körülbelül negyven kilométer hosszú magyar szakasz több mint felét már felújították, és folyamatosan zajlik a többi útvonal fejlesztése is. Ott, ahol nem lehet külön biciklis pályát kiépíteni (például Balf, Fertőrákos vagy Sarród egyes területein), ott kijelölt biciklis sávokkal, vagy más közlekedési technológiákkal igyekeznek óvni a kerékpárosok épségét.

Fertőrákoson a Fertő-tó egyetlen strandján sütkérezhetnek a megfáradt tekerők, de felfedezésre vár a küönös hangulató kőfejtő és az ősi kultúrák nyomát magán viselő Mithrasz-szentély is. Ha errefelé túrázunk, érdemes úgy számítani, hogy egy éjszakát eltöltsünk a településen – a helyi termelők borait ugyanis nem vétek lenne kihagyni.

TIPP!: A Püspöki-palota bejelentkezéssel látogatható!

Széchenyi Ferenc szülőhelyén, Fertőszéplakon az ország egyik legkülönösebb múzeumát találjuk. Az Aladdin Vasúti Lámpamúzeum több ország különböző világító eszközeit gyűjti össze.

Fertőboz a bodzáról kapta a nevét. A falu minden évben fesztivállal emlékezik az illatos virágról. A legapróbb fertő-menti településen található a híres Gloriette kilátó – ezt 1801-ben Széchenyi Ferenc építtette.

Ha Fertőhomokig is eltekerünk, itt a tájházba érdemes benézni: itt a helyi horvát hagyományokkal ismerkedhetünk.

Hegykőn ismét megmártózhatunk, igaz itt nem a tó vizében, hanem a termálfürdőben. Ha kipihentük a fáradalmakat, kiegészíthetjük a túránkat a közeli tanösvény végigjárásával – ezen a szakaszon ugyanis biciklizni is szabad.

Hidegségen a Szent András római katolikus templom miatt érdemes megállni. A falu fölött magasodó templom legrégibb falfestményei még a XII. században készültek.

Széchenyi István életművének emlékét őrzi a nagycenki emlékmúzeum. A kastély mellett méntelep és kocsimúzeum segít felidézni a reformkori hangulatot, a családi mauzóleum pedig nemzeti zarándokhelynek számít. A kastélytól indul a 250 éves Hárfasor – ennek közelében található a Széchenyi Múzeumvasút is.

Sarródon található a Fertő-Hanság Nemzeti Park Látogatóközponja, ahol tanösvényeken barangolhatjuk be a Fertő-táj egyik legszebb területét. Innen már csak egy ugrás Fertő és a magyar Versailles. A barokk-rokokó stílusú épületegyüttes egykor Haydn lakóhelye is volt,az ő emlékét őrzi például a kastély zeneterme is. A Kastélymúzeumban velencei falikarok, tükrök, szobrok varázsolnak vissza az udvari pompa korába.

A balfi víz évtizedek óta ismert gyógyító hatásáról. Nem csak ivókúraként, fürdőként is hatékony segítség: ízületi és gerincbetegségek, gyulladásos fájdalmak gyógyítója.

Ha idén nem indulnánk útra, akkor is érdemes figyelni a Fertő-tó körüli kerékpáros híreket. A tervek szerint ugyanis a jövőben még tovább bővül az úthálózat, könnyebben közelíthetjük meg a kikötőket, part menti sétányokat is. Az osztrák és a magyar szakasz teljes korszerűsítésével pedig teljesen körbejárható lesz a tó, így az edzettebbek akár egy nap alatt is akadályok nélkül teljesíthetik majd a távot.