Régi fényében a fenséges kastély Keszthelyen

A Balaton régió méltán legszebbnek nevezett barokk főúri kastélya , a keszthelyi Festetics kastély megújítása ez év tavaszán befejeződött. Eddig is megérte ellátogatni a 101 szobás kastélyban működő Helikon Kastélymúzeum kiállításaira, de idéntől kibővültek a kiállítóterek.
A barokk Festetics kastély Magyarország harmadik legnagyobb kastélya. Keszthely és a kastély elválaszthatatlanok. A város a Balaton-part legpatinásabb települése – felvirágoztatásában kiemelkedő szerepe volt a kastélyt is építtető Festetics családnak. Az egyedülálló épületet Festetics Kristóf kezdte el építtetni 1745-ben, ezt követően 1769-70-ben történt meg az első nagy átalakítás Festetics Pál kívánságának megfelelően. A kastély a 101 helyiséget magába foglaló mai formáját 1883-87 között nyerte el, II. Tasziló grófnak köszönhetően.

A kastély legértékesebb része kétségkívül a közel százezer kötetes főúri könyvtár. Az épületben emellett több állandó kiállítást is láthatunk, nagyszerű élményt kínál a Hintómúzeum és a Vadászati Múzeum, a vasútmodell kiállítás terepasztala pedig európai viszonylatban is különleges bemutatóhely. Meg kell említenünk még a közelmúltban felújított Trópusi Pálmaházat is, ami az amúgy is gyönyörű kastélykert koronaékszere.

A 2016-ban befejeződött fejlesztéseknek köszönhetően az egykori főúri lakóterekben rendezték be a „Festetics Arcképcsarnok – térbeli olvasókönyv a család generációiról" hiánypótló kiállítást, amely a Festetics család generációinak képviselőit mutatja be egy térbeli időszalag-installáció segítségével. A szintén új „Hercegi rangra emelt magyar családok terme" installáció pedig azt a 13 magyar főnemesi családot – köztük a Festeticseket – ismerteti meg az érdeklődőkkel, amelyek elnyerték a hercegi rangot. A kilátóként funkcionáló kastélytoronyból pedig gyönyörű kilátás nyílik a helyreállított kastélyparkra, a városra és a környékére.
 
A kastélybeli sétát három különleges élménnyel is megkoronázhatjuk!
 
1. Borkóstolón vehetünk részt a kastély barokk kori pincéjében, a hangulatosan berendezett  Balatoni Borok Házában, vagy
2. Az újra megnyílt  - Eiffel műhelyében készített szerkezeti elemekből épített - Pálmaházban megcsodálhatjuk a lepke-, és hibiszkuszgyűjteményt.
3. Átsétálhatunk a közeli, frissen felújított Amazon Szállóba, a Festetics-uradalom egykori vendégfogadójának épületébe, ahol a Főúri utazások, úti kalandok" interaktív kiállítás a vasúton, kocsin, vízen, és levegőben (léghajóval) történt századfordulós utazások bemutatásával kínál különleges élményt mindenkinek.
 

Helikon Kastélymúzeum

TIPP! Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Keszthelyi múzeumok

A csodálatos, nyáron akár éjszaka is bejárható kastély mellett más különleges múzeumok is várják a látogatókat városszerte: a népviseletes babamúzeumot később a csigákból készült parlament kiállítás, majd a történelmi panoptikum, 2 felnőtt kiállítás és a Vidor Játékmúzeum megnyitása követte. A múzeumok sorát egy repülőmakett-múzeum és szimulátor központ bővíti tovább. A Georgikon Majormúzeumban kialakított egy élménygazdaság bemutatja a majorban folytatott mezőgazdasági tevékenységeket, gazdálkodást.

A Balatoni Múzeum akváriumában élőben ismerkedhetünk meg a víz alatti világgal. A Balatonban élő 42 halfajból megismerhetjük többek közt a kárászt, balint, csukát, bodorkát, szivárványos öklét valamint a különböző keszegféléket és a snecik csapatát.

A számtalan magángyűjtemény legújabb képviselője a Tüskevár Panoptikum, mely a keszthelyi Játékmúzeum mellett nyitotta meg kapuit, ahol kialakításra került a Fekete István Emlékszoba is, amely írói munkásságának, életének állít emléket. Érdemes felkeresni a további kiállításokat is:

Népviseletes Babamúzeum

Balatoni Múzeum

Keszthelyi Pantheon

Hintó Múzeum

Csigaparlament

Cadillac Múzeum

Modellvasút kiállítás

Georgikon Majormúzeum

Középkori erotikus pantheon