Évszázadok huszárhagyományai Keszthelyen

Hat évszázad huszárhagyományait mutatja be a keszthelyi Festetics-kastélyban nyíló Huszárkiállítás. A hiánypótló gyűjtemény egy részének tulajdonosával, Fekete Györggyel arról beszélgettünk vajon mi az oka, hogy itthon méltatlanul keveset foglalkozunk a huszárság történetével.

„A huszárság, mint könnyűlovas fegyvernem a Kárpát-medencéből indult a világhírnév felé. A XV. században a törökök elleni állandó küzdelem hívta életre. Nyugat-Európában mindenhol a huszárság magyar szervezéssel és magyar mintára alakul XVII-XVIII. században. Még Észak-Amerikában is magyar huszártiszt, Kováts Mihály szervezi az amerikai könnyűlovasságot az amerikai függetlenségi háborúban a  XVIII. század végén. A francia Esterházy és Bercsényi huszárezred ma is létezik és ápolják a hagyományokat, annak ellenére, hogy ma már betagolódtak a modern francia hadseregbe. Amíg Franciaországban három huszármúzeum is van Magyarországon egyelőre egy sincs."


Pedig bemutatni való akad bőven. A kiállított tárgyak Máday Norbert és Fekete György magángyűjteményéből valók. A mostani kiállítás harci fegyverek, öltözetek, használati tárgyak egész sorát mutatja be, kiegészítésként pedig a huszársággal kapcsolatos dokumentumokat, művészeti alkotásokat is láthatunk.

„Tinédzser korom óta foglalkoztat a hadtörténet, ezen belül a huszárság. Gyerekkoromban az ismerősöktől, rokonoktól el tudtam kérni egy-egy régi fegyvert, hiszen akkor még ezek a tárgyak nem képviseltek különösebb értéket. Később szállodaigazgatóként sokat utazva, külföldről is vásároltam különböző hadtörténeti emlékeket. Minden nemzet, elsősorban saját történelmi relikviáit igyekszik összegyűjteni, így külföldön lényegesen olcsóbban lehet magyar műtárgyakat vásárolni. Meséli Fekete György a gyűjtemény eredetét.

Hogy miért feledkeztünk el méltatlanul a huszárság történetéről, Fekete György szerint ma már nehéz lenne megmondani. „Még az ötvenes években is próbálták a huszárságot a kor szelleméhez igazítani, elkönyvelni népi hősökként. Az tehát, hogy ma nem foglalkozunk eleget a huszár hagyományokkal az tulajdonképpen közömbösség a hadtörténelmünk iránt. Több nyugat-európai nyelvben a huszársággal kapcsolatos szakkifejezések a magyarból átvett szavak: pl. szablya vagy ennek torzult változata ( sabre, säbel), hegyestőr, pallos, attila, mint huszár felsőruházat. Azt reméljük, hogy a kiállítással felhívhatjuk a figyelmet ezekre az értékekre, egy valódi hungarikumra."

A kiállítás a huszáremlékek hatalmas szeletét öleli fel, az anyagban találunk olyan tárgyakat, amelyek megalkotásánál csak a célszerűség és a maradandóság volt a szempont, de találunk míves és kifinomult alkotásokat is. „Csak azt tudom javasolni, hogy érdemes Á-tól Z-ig végignézni a kiállítás közel 250 tárgyát és egy kicsit elgondolkodni a látottakon. Azt reméljük, hogy mindenkinek sikerül egy maradandó élményt nyújtani, átadni a huszárság történelméből egy jelentős ízelítőt és a fiatalok figyelmét is fel tudjuk kelteni a huszárság hagyományai iránt."