Szerelmes helyek a Balatonnál

Szerte a világban népszerűek a szerelemlakatos emlékhelyek. Ezeknek a hiteles története a messzi múltba vezet. Keszthelyen, a Népviseletes Babamúzeum előtti korláton egyre másra jelennek meg a „holtomiglan-holtodiglan" lakatok.

Tudnunk kell azonban, hogy nem akármilyen az épület fala és az előtte húzódó járdaszakasz sem: a fal többtucatnyi kazettájába a múzeumtulajdonos – Túri Török Tibor – népi életképeket ábrázoló kisplasztikáit építette be, a járda taposóvitrinjében pedig a történelmi Magyarország népviseletei láthatóak.

Balatonvilágoson a hosszan elnyúló Magasparton lévő Panoráma kilátó gondozott parkjában található egy titokzatos építmény: egy kicsi, fehérre festett fahíd, amit a helyiek Szerelmesek hídjának vagy Sóhajok hídjának is hívnak. A híd fölött átívelő kapun felirat hirdeti: az itt fogant szerelem múlhatatlan. A híd korlátján már megjelentek a szerelemlakatok.

Hasonlóan romantikus és szerelmet-hozó hely a badacsonyi Rózsakő. A hagyomány szerint, ha egy fiú és egy lány leül erre a kőre, háttal a Balatonnak, még abban az esztendőben jegyesek lesznek. A kő története még a XVIII. századba nyúlik vissza, nevét Kisfaludy Sándor feleségéről, Szegedy Rózáról kapta, a hiedelmek szerint ugyanis ők ketten szívesen pihentek meg együtt ezen a lecsúszott bazalttömbön, amely így az örök szerelem egyik jelképévé vált. E legenda köré szerveződött az idén augusztusban már ötödik alkalommal rendezik meg a Rózsakő fesztivált is.