Múzeumok a Balaton régióban

A Balaton szépsége a művészembereket is rabul ejtette, nem csoda hát, ha sokan közülük a tó partján kerestek ihletet vagy éppen egy kis nyugalmat. Számos helyen bukkanhatunk hozzájuk köthető emlékházakra, múzeumokra, de a különböző művészeti kiállításoknak sincs híján a régió.

Tihanyt említve először mindenkinek a bencés apátság ugrik be. Majd a visszhang, a komp, esetleg a levendula. Van azonban egy viszonylag új és kevésbé ismert helyszín, amelyet érdemes felkeresni, egész évben, rossz időben is. A KOGART Tihany elnevezésű kiállítóhely a kortárs képzőművészetek népszerűsítését tűzte ki céljául. Állandó kiállítása Borsos Miklós művészetét mutatja be, akinek saját mestersége, a szobrászat és a rajzolás mellett egy másik, egész életén át jelen lévő élménye a zene szeretete és a zenélés, a hegedülés volt. Szobrászi pályája és életműve is leginkább egy harmonikus, formailag és gondolatilag tökéletesen megkomponált, kiegyensúlyozott zeneműhöz hasonlítható, amelyben minden hang és minden ütem önálló karakterrel bír, mégis alárendelődik a partitúra egészének. Emellett pedig folyamatosan megújuló időszaki kiállításokkal teszik változatossá a kiállítóhelyet. 

Nem messze Tihanytól, Balatonfüreden található a 2010-ben felújított Vaszary villa, mely a reformkori városrész szívében található. Az egykori prímási nyaraló átalakított szobáiban a nagyközönség már köszönthette többek között Csók István, Kondor Béla és Joan Miró munkáit is. A kiállítóhely nemcsak múzeum, a földszintjén ajándékbolt és kávézó is megtalálható. Alkalmanként rendezvényeknek is otthont ad, az épületen belül és hangulatos udvarán egyaránt. Korábban már olyan világhírű alkotók munkásságában gyönyörködhettünk, mint Pablo Picasso vagy Robert Capa.

A keszthelyi Balaton Múzeum annyiban különbözik az előző kettőtől, hogy nem képzőművészeti alkotásokkal várja az érdeklődőket, de mindenképpen meg kell emlékeznünk róla, hiszen ez a régió legrégebbi múzeuma. Eredetileg is múzeumnak építették, már 1935-ben megnyílt a természettudományi kiállítás, majd később ehhez csatlakoztak a régészeti anyagok. 2009 második felében új, állandó kiállítás nyílt, korszerűsített installációval, amely újszerű szemléletmóddal tárja a látogatók elé a Balaton jelenkori és régi világát – ennek köszönhetően 2011-ben az Év Múzeumának választották. A vendégek között különös figyelmet fordítanak a gyermekekre és családjaikra, akiket játszósarkok és interaktív játékok várnak, ezek mutatják be számukra a Balaton csodálatos világát, az idős korosztály pedig örömmel nosztalgiázhat a régi képeken és kiállítási tárgyakon. A Herman Ottó Emlékév alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum saját gyűjteményi anyagára alapozva készített el egy, a Herman Ottó újító géniusza előtt tisztelgő, az élővilág sokszínűségét és sokféle megörökítését bemutató vándorkiállítást. A 2014-ben elindított emlékévhez a Balatoni Múzeum is csatlakozott, s ezen alkalomból érkezik a Balaton múzeumába ez a kiállítás. A tárlat mintegy 200 alkotáson keresztül mutatja be az élővilág, a táj, az emberek tudományos igényű, művészi színvonalú leképezésének fejlődését Herman Ottótól napjainkig. 

Balatonszárszón tragikus sorsú költőnk, József Attila emléke előtt tisztelegnek. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket egész életművének, bepillanthatunk a költő tárgyi- és szellemi hagyatékába is.

Balatonfüreden található a Jókai Mór Emlékmúzeum 20 éven át volt otthona a 19. század egyik legismertebb magyar regényírójának. Az eredeti alaprajz és funkciók alapján helyreállított villában, az országban szinte egyedülálló írói ház tárgyi és szellemi miliője több mint száz esztendővel repít vissza minket az időben. Ebben a házban fejezte be Jókai Mór a legismertebb regényét, Az arany embert.

Badacsony központjában található Egry József festőnek és családjának egykor otthont adó villaépület, mely 1973 óta múzeumként fogadja a látogatókat. A huszadik századi magyar festészet nagy egyénisége Egry József, aki a Balaton megszállottja volt. A Balaton festőjének is nevezik, szinte minden napszakban megfestette a tó víztükrét, a balatoni párás fényeket, a kilátást Fonyód felé. Művészete egyedülálló jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi, átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.

Ha a Balatonnál járunk, érdemes még felkeresni Berzsenyi Dániel egykori lakóhelyét Niklán, a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot Balatonszemesen és a Szegedy Róza Házat Badacsonyban.