Az ország 12 legjobb panoptikuma

A viaszszobros múzeumokról elsőre a Madame Tussaud vagy a várainkban itt ott fellelhető néhány középkori bábu jut eszünk, de valójában ennél sokkal előrébb járunk. A jól kitalált és megvalósított panoptikumok élethűbb, elképzelhetőbb és élménydúsabb képet festenek egy korszakról, személyről vagy múltbéli eseményről. Jöjjenek hát a legjobb hazai panoptikumok!

Busóudvar (Mohács)

Egész évben Busójárás! A télűző mohácsi ünnepet 70 életnagyságú busóval jeleníti meg a múzeum, annak minden kellékével együtt, úgymint ördögkerék, csónak, kolompok és kereplők, ágyú, a telet jelképező koporsó, valamint a busómáglya. A panoptikum a készülődéstől az ünnepig mutatja be, hogyan készülődnek a legények, lányok és asszonyok, hogyan ünnepelnek, mindezt korhű helyiségekben, sokác népzene kíséretével.

Fotó: mohacs.hu

Báthori Várkastély (Nyírbátor)

A várkastély panoptikuma a Nyírbátor múltjához szorosan kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg. A XVI-XVII. század jelentős eseményeit 5 jelenetben, 45 viaszbábuval mutatja be a kiállítás.

Fotó: bathorivarkastely.com

Egri csillagok panoptikum (Eger)

A Föld-bástya helyreállított alsó szintjén alakították ki az Egri csillagok Panoptikumot, ahol a Gárdonyi regény alakjaival találkozhatunk. Bornemissza Gergely, Vicuska, Dobó István és Jumurdzsák is elkészült, életnagyságban, viaszból.

Történelmi panoptikum (Diósgyőr)

A Diósgyőri vár viaszbábu kiállítása a virágzó középkori életet mutatja be, méghozzá több figurával, mint bármelyik másik közép-európai panoptikum. A beállított jelenetek korabeli ceremóniákat, legendákat, életképeket ábrázolnak, a legapróbb részletekig kidolgozva.

Királyi koronák – Koronás királyok (Szilvásvárad)

Ezer éves történelmünk megkoronázott királyait mutatja be a vérszerződéstől kezdve, a Szalajka völgy kapujában. A legnagyobb történelmi alakok korhű ruhákban, trónokon és koronaékszerekkel várják a látogatókat.

Bányamúzeum (Salgótarján)

Bár nem panoptikumként hirdeti magát, a bányászok életét és munkáját viaszbábukkal mutatja be a múzeum. A nógrádi szénbányászat teljes történelmét megismerhetjük, méghozzá egy eredeti vágatrendszerben kialakított kiállításon, autentikus eszközgyűjteménnyel.

Fotó: banyamuzeum.hu

Panoptikum az 1335-ös visegrádi királytalálkozó emlékére (Visegrád)

A panoptikum viaszfigurái segítenek elképzelni, milyen volt az élet a falak között, a vár fénykorában. A kiállítás aköré a lakoma köré épült, amit 1335-ben Károly Róbert szervezett, a kibővített várba.

CodEx (Ópusztaszer)

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található reneszánsz panoptikum 5 képben, 28 figura segítségével mutatja be Hunyadi Mátyás király korát. A korhű díszletekben álló figurák között olyan hírességeket is találhatunk, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius vagy Kinizsi Pál.

Fotó: opusztaszer.hu

Sziklakórház (Budapest)

A Budai vár alatti természetes barlangok egyik kiépített része Budapest bombázásakor katonai kórházként működött. Az itt berendezett múzeum tökéletesen hozza a korabeli kórházi hangulatot, amit a viaszbábuk még közelebb hoznak a látogatókhoz. Néha megdöbbentő és hősies, máskor szörnyű dolgokat láthatunk.

Magyar Királyok Panoptikuma (Tihany)

A tárlaton megnézhetjük az összes magyar király viaszbábuját autentikus öltözetében. Szemtől szemben állhatunk Géza fejedelemmel, szelfizhetünk Károly Róberttel vagy összemérhetjük magasságunkat Mátyás királlyal. Az izgalmas történelmi tárlat mellett egy Kalózmúzeumot is találunk, ahol híres kalózok viaszszobrai sorakoznak.

Erotikus Panoptikum (Keszthely)

A listán talán a legkülönlegesebb kiállítás, ami a XVIII. századi szexuális életet mutatja be, annak korlátaival, fantáziáival, botrányaival együtt. A tárlat a reneszánsz erotikus irodalmat szolgáló könyvillusztrációk felhasználásával jött létre, melyekből többet viaszfigurákkal „keltettek életre". A keszhelyi Kossuth Lajos utcában találjuk még a Csigamúzeumot, a Történelmi panoptikumot, a Babamúzeumot, a Játékmúzeumot, a Nosztalgia és Giccsmúzeumot és a Hohhorárium és Kínzó Múzeumot is.

Gozsdu Celeb Panoptikum (Budapest)

Budapest régi hiányosságát pótolta a Gozsdu udvar panoptikuma, ahol végre a legnagyobb külföldi sztárokkal is fotózkodhatunk. Robert DeNiro, Marilyn Monroe, Katalin hercegnő, Albert Einstein mellett mesehősöket is láthatunk viaszból megformálva.

Fotó: gozsdupanoptikum.hu