Kis-Balaton, a madárparadicsom

A Kis-Balaton madártani szempontból országos és nemzetközi viszonylatban kiemelkedő terület, a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó, nemzetközi jelentőségű madárélőhely. Látogassuk meg, ha természetközeli élményekre vágyunk!

Főleg vonulási időszakban  a környező erdőfoltokat, bokorcsoportokat, szántókat is sok faj felkeresi.

A Kis-Balaton madárvilágát legközelebb a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson csodálhatjuk meg, ahol nemcsak a madarak gyűrűzésének lehetünk részesei, hanem egy kis állatkert is várja a kicsiket – tavasztól őszig. A madárkórházon kívül megtekinthetjük a madárkunyhót vagy a tanösvényt is. A Kányavári-szigeti kilátóból gyönyörű természeti kép tárul elénk. Az itt található Búbos vöcsök tanösvény kimondottan a madárvilágot hivatott bemutatni. 1,5 km-es útvonalon járhatjuk végig a tanösvényt, melyet információs táblák szegélyeznek.

2014-ben megújult a Kis-Balaton vidéke: a Kányavári szigeten négyszintes, faszerkezetű kilátót építettek, ahonnan jól belátható a Hídvégi-tó. A tájba illő, fedett kerékpártároló is épült, és felújították a szigetre vezető bekötőutat. Az Ingói berekben felújították a leromlott állapotú kilátót, ahonnan a látogatók megfigyelhetik az egybefüggő nádas vízi világát, az itt fészkelő madarakat.

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Zalavár és Kápolnapuszta

Forgassuk vissza az idő kerekét Zalaváron! A Történelmi Emlékparkban megtekinthető az Árpád-kori alapokon felfalazott Szent István kápolna, a Cirill-Metód emlékmű, és a fejlesztéseknek köszönhetően bemutathatóvá vált a Szent Adorján Bazilika. Érdemes betérni a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emléképületbe is. A szomszédos Kis-Balaton Bemutatóházban állandó kiállításon tekinthetjük meg a Kis-Balaton élővilágát és természeti környezetét. A Kis-Balaton ház mellett a gyermekeket vízi játszótér is várja.

Balatonmagyaród községtől néhány km-re, Kápolnapusztán található érdekes látnivaló a Bivalyrezervátum. Az év minden napján nyitva tartó területen a bivalyok természetes körülmények között figyelhetők meg.

Balaton Felvidéki Nemzeti Park

www.kisbalaton.hu