Programok a Kis-Balatonnál

A Kis-Balaton 1951 óta természetvédelmi terület. Madártani szempontból szerepe országos és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, mintegy 232 madárfaj fészkel itt, köztük a magyar természetvédelem szimbóluma, a hófehér tollú nagy kócsag. Számos különlegességet – köztük a Bivalyrezervátumot vagy a Kányavári-szigetet – fedezhetjük fel ezen a tájon.

De nem csak madarak, különféle hüllők és kétéltűek, sőt, vidrák, hermelinek, nyusztok is élnek a tó környékén.

A Kis-Balaton fokozottan védett területei csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által biztosított szakvezetővel, különféle ökoturisztikai programok keretében látogatható, ugyanakkor a térség szívét jelentő Kányavári-szigetre bárki szabadon beléphet, hogy a felújított kilátóból gyönyörködjön a tájban vagy végigjárja a 2 km hosszú, a Kis-Balaton madárvilágát és denevérfaunáját bemutató „Búbos vöcsök" tanösvényt.

Zalaváron találjuk a Kis-Balaton Házat. A házban kialakított kiállítótérben a látogató megismerkedhet a Kis-Balaton élővilágával, s betekinthet a vízi világ életébe nemcsak a látványos diorámák segítségével, hanem a szigorúan védett területeken elhelyezett kamerák képein keresztül is. Érdemes megtekinteni a szomszédos, Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emléképületet is.

Kápolnapusztán, a Bivalyrezervátumban az ország legnagyobb bivalycsordájával találkozhatunk. A hazánkban őshonosnak számító faj fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja. A rezervátumban bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki, a látogatókat állatsimogató, játékos elemek, pihenőhelyek és kilátópontok várják.

 A Kis-Balaton fővárosának Zalakarost hívhatnánk. Az apró méretű város nagy hírnévre tett szert színvonalas fürdője segítségével. A fürdőkomplexumot – amit 2000 méter mélyről feltörő gyógyvíz táplál – négy nagy részre oszthatjuk: fedett fürdő, strandfürdő, élményfürdő és gyógycentrum. A fedett fürdőben 2 gyógy- és 1 termálmedence üzemel, szaunavilággal és relaxáló sarokkal.

A strandfürdő hatalmas területén találjuk a hullám- és többfunkciós sportmedencét, a gyermekpancsolót és a gyógyvizes ülőmedencét. Itt kaptak helyet a fürdő csúszdái is, olyan beszédes fantázianevekkel, mint Anakonda, Kamikaze és Fekete Lyuk. A csúszdákon túl lehetőség nyílik kipróbálni a pezsgőfürdőket, a vadvizek sebességével rendelkező sodró folyosót, a különböző vízi gombákat és billenő vödröket.

Természetesen a rekreáción túl magas szintű gyógyászati kezeléseken is részt vehetünk az egész évben nyitva tartó gyógycentrumban. A fürdőn túl számos aktív kikapcsolódási lehetőség közül választhatunk: több épített kerékpárút várja a tekerés szerelmeseit – akár az egész Kis-Balatont megkerülhetjük –, jól kitáblázott gyalogos- és nordic walking ösvények húzódnak a település körül, illetve a környéket felfedezhetjük akár segway-en is.

Zalaszabaron a Zobori KalandoZoo nyújt tartalmas kikapcsolódási lehetőséget tavasztól őszig. A park területén drótkötél akadálypálya, az egész területet átszelő csúszópálya, gokartverseny, kipróbálható traktorok és állatsimogató is található, jól látszik, milyen széles skálán mozog a kínálat. De ez még nem minden! A park nemcsak jó időben kereshető fel, hiszen fedett téri csúszdaparkjában könnyen átvészelhetünk egy-egy futó záport. A park különlegessége a hófánk, ami nevével ellentétben nem kapcsolódik a téli csapadékhoz: egy felfújható matracon kell lecsúszni egy meredek emelkedőn a végén ugratóval és egy hatalmas párnára érkezni végül. Igazán izgalmas kaland, minden korosztálynak javasolt!

Hasonlóan izgalmas helyszín a garabonci 7 Vezér Történelmi Kalandpark, ahol szintén minden korosztály jól érezheti magát. A felnőttek megtekinthetik a 7 db mongol típusú sátorban a honfoglalás képes történetét, valamint korabeli tárgyak, eszközök és ruhák kiállítását, Hanna hercegnő várában pedig a Magyar Királyok Arcképcsarnokát. A fiatalabbak kipróbálhatják a két várjátszóteret, a lovas- és íjászpályát, a kötélpályát, sőt, elektromos quadozhatnak is! És hogy a gasztronómia se maradjon ki a felsorolásból, arról a működő sajtüzem és a kültéri látványkonyha gondoskodik.

MÉG TÖBB KALANDPARK A BALATONNÁL

Garabonncon találjuk az ország egyik legjobb kutyabarát szállodáját, mely 2014-ben megkapta az Év Kutyabarát Szállodája különdíjat. 

Tipp! A borgyártás zalai fellegvára Nagyradán található, mintegy 100 hektáros, festői környezetben található szőlőültetvény ölelésében. Előzetes egyeztetés után tematikus borkóstolásra is lehetőség nyílik a birtokon.