Miskolc-Bükk térsége

Ha érdeklik Önt a történelem, a zene, a képzőművészet és az építészet emlékei, ha szereti az erdei túrákat, vagy az extrém sportoknak hódol, esetleg két keréken járná az erdőt, vagy csak lazítana a kellemes termálvízben, akkor Miskolc nyitott kapukkal és kellemes bükki barangolásokkal várja!

A régió legnagyobb városa az ország legrégebben lakott települése, hisz az ember jelenléte 70 ezer évvel ezelőttre tehető a belvárosban magasodó Avas hegyen. A város ma is számtalan történeti és kultúrértéket rejt. A Diósgyőri vár az egyik legrégebbi és legjelentősebb emléke Miskolcnak. A reneszánsz vár volt királynék jegyajándéka, boszorkányok vesztőhelye, falai között nem katonás, hanem lantpengető, kedélyes élet folyt. Ezt a hangulatot adja vissza nyaranta a Nagy Lajos korát idéző középkori forgatag is.

Miskolc a Bükk keleti oldalán található, a hegység szerves része a város és környéke életének. Ha csak kellemes, hűs erdei sétára vágyik, a városból kilépve máris a fák között találja magát az ember.

Lillafüred országszerte híres hegyvidéki üdülőközpont, ahová erdei kisvonattal is utazhatunk, és ahol csónakázhatunk a mélyzöld Hámori-tavon. A hegyoldalban Mátyás-korabeli vadászkastélyok mintájára építették a gyönyörű fekvésű Hunguest Hotel Palotát. Függőkertjéből, 20 m magasból zúdul alá az ország legmagasabb vízesése.

Európában egyedül a miskolctapolcai Barlangfürdő, melynek természetes barlangjárataiban áramló forrásvizében minden évszakban elmerülhetünk. Az itt eredő meleg források gyógyhatású vize már a török idők előtt híres fürdőkultúrát alakított ki a völgyben. A látogatók válogathatnak a termál-, tavi, illetve barlangi medencék között. A fürdő közelében többek között a Bástya Wellness Hotel és a Calimera Wellness és Konferencia Hotel is várja a pihenni vágyókat.

Bükkszentkereszten meglátogathatják az ország talán leghíresebb füvesemberét, Gyuri bácsit, sőt gyógynövénygyűjtő túráin is elkísérhetik. Az üdülőfalu kristálytiszta levegőjéről, lovastanyájáról és üveghutáit bemutató kiállításáról is nevezetes. 

Miskolc városa bővelkedik rendezvényekben az év minden időszakában. Ezek közül a két legjelentősebb, a február környékén megrendezésre kerülő Kocsonyafesztivál, valamint nyaranta a Bartók+ opera fesztivál. A Kocsonyafesztivál egy hagyományos télbúcsúztató rendezvénysorozat, amely egy városi legenda köré épül. A Bartók+ operafesztivál a komolyzene kedvelőinek igazi csemege a nyár forróságában.