Kőszeg: kultúra és természet

Kőszeg ezernyi történelmi, természeti és kulturális kincset rejt magában – érdemes több napra érkezni a „becsületkasszák városába", hiszen szinte minden épületnek saját története van, melyet érdemes megismerni.

Miután kiélveztük a festői magyar kisváros nyújtotta békés hangulatot, feltöltődtünk a romantikus élmények harmóniájában, megtekintettük a Fő teret, érdemes elidőzni a Jurisics várban, melyben ma múzeum és művelődési központ működik. Nyáron rengeteg érdeklődőt vonz az augusztusi Török Ostromnapok, illetve a nyári várszínházi előadások.

Kőszeg és a bor története évszázados kapcsolatban áll: az elmúlt századok megannyi történelmi forrása szól a szőlőnek, bornak a város életében játszott szerepéről. A kőszegi borászok közössége közel ezerévnyi örökséget gondoz – a „Szőlő Jövésnek Könyve" 1740-től jegyzi a helyi szőlőhajtások történetét.

A nemrégiben létrejött Kőszegi Borok Háza méltó őrzője a kőszegi borkultúrának, a házban bemutatásra kerül a kőszegi szőlő és bor története, a szőlőfeldolgozás és borkészítés hagyományos eszközei.

A természet és az élővilág iránt érdeklődőknek mindenképpen ajánlott a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont felkeresése, mely a környék élővilágát, a madarak életét mutatja be – a gyermekek számára sok élményt tartogat a Búbos Cinege Élményösvény.

Ne felejtsük el, hogy Kőszeg a nemzetközileg is kiemelt turisztikai célpontokat elismerő EDEN program által díjazott Írottkő Natúrpark központja, mely különlegesen értékes, védett tájegységet takar.

Kőszegről kiindulva kitűnő túraútvonalakat is kínál a táj – elkirándulhatunk a Stájer-házakig, a Hétforráshoz, az Óház-kilátóhoz, vagy körbenézhetünk az Írottkő tetejére épített kilátóról, ahonnan az Alpok panorámája tárul a szemünk elé. Jó időben pedig egészen a Balatonig elláthatunk. Ne felejtsük el útközben megkóstolni az erdei málnát, mely sűrű bozótokban terem az erdő mélyén, a túraút mentén.

A túrázások kedvelőinek ajánlott még a változatos és természeti szépségekben gazdag, új túraútvonal, mely szintén Kőszegre vezet és része a magyarországi Kék Túra útvonalnak, valamint kapcsolódik a magyar-osztrák határon átnyúló túraútvonalhoz egyaránt. A 2012-ben megvalósított pihenőpark kerékpár-megőrzőkkel, akadálymentesített épületekkel és séta-, valamint tanösvényekkel várja az érdeklődőket a Bechtold Látogatóközpont közvetlen tőszomszédságában.