Kutyabarát szállások Magyarországon - tesztelve!

Utazni, ráadásul kutyával: ez a műfaj is lehet nagyon könnyű és szórakoztató annak ellenére, hogy sokan nyűgnek érzik, hogy megfelelő kutyabarát szállást találjanak. Összeállításunkban különböző igényű kutyáknak megfelelő szállásokat ajánlunk, sőt megkérdeztük a gyakorlott kutyás utazókat is, ők hová mennek szívesen. Természetesen gondoltunk a kétlábúak tökéletes nyaralására is.

Sok kutyásnak nem csak az számít, hogy a kutya betehesse a mancsait a szobába, de az is fontos, hogy bohóckodhasson a kertben, tudjon valahol úszni-pancsolni a kánikulában, találjon friss vizet, egyszóval vendégként kezeljék. Az egészen kistestű ebeknek viszont nem lényeges az ilyen nagy szabadság, tehát olyan szállásokat is gyűjtöttünk, ami nem rendelkezik jelentős kertrésszel.  


Aria Hotel BudapestKépen: Magyar agár Soma alias Egyetlen Agyafúrt, tenyésztő: Hörömpő József, tulajdonos: Lénárt Judit

Kutyabarát szállások, sok-sok kutyáknak szóló szolgáltatással

Líviának nemcsak sok kutyája van, de gyakran és szívesen is jár kutyáival nyaralni akár Tatára, akár Szilvásváradra, Zircre vagy Sarlóspusztára. Akárcsak Lívia, Zsolt is szívesen emlékszik vissza a Hotel Szépalmára, ami egyáltalán nem csoda, hiszen egy igazi kutyaparadicsom a Zirctől néhány kilométerre épült hotel és ménesbirtok. Családi üdülésre, csapatépítésre, lovaglásra is kifejezetten jó terep az erdőktől-mezőktől egy lépésre álló, belső kertes épületegyüttes. A szálloda állatorvosokkal, kutyakozmetikussal és az erdészettel is kapcsolatban áll. Az itatókban mindig tiszta víz várja a kutyákat, és ha éppen „kutyamentes" órákra lenne szükségünk, ezt is meg tudják oldani. Kutyaár: 2500 Ft/éj
TIPP! Kerekesszékkel is ajánlott!Mesteri fokra emelte a kutyabarát (és abszolút gyerekbarát) szállás fogalmát a Villa Natura, ami isteni helyen, a Kis-Balaton partján, a Zalakaros melletti Garabonc községben található. Ezt a szállást hárman is ajánlották. Ildi szerint a háziak meglepően kedvesek, minden kívánságukat a lehetőségekhez képest teljesítették. „Nálunk a kutya is ember" felkiáltással a Kutyajó nevű csomagajánlatukban például a kutyaszállás is benne foglaltatik. A második kutyus szállásáért pedig éjszakánként 2500 Ft-ot számolnak fel. A kutyás vendégek részére kínált lakrészek közvetlen kertkapcsolattal rendelkeznek, sőt egy elkerített kennel jellegű kis udvar is csatlakozik a szobához. Plusz érv: a szállodához egy szép méretű tavacska is tartozik.

Edit az Abbázia Country Clubhotel Nemesnépet ajánlja az Őrségben. Ami – azaz az Őrség – már önmagában is ideális terep a kutyának, az Abbázia pedig „Az év kutyabarát szállása 2014" díjjal is büszkélkedik. „A hely, az ott dolgozók teljesen kutyabarátok, a vendégek között volt egy-kettő, aki bajusza alatt dünnyögve nehezményezte a pórázon lévő kutyákat az étterem nyitott terasz részén, vagy a folyóson" – teszi hozzá Edit. Az Abbáziában teraszos, járólapos, kertkapcsolatos apartmanházakat ajánlanak a kutyatulajdonosoknak, ahol együtt pihengethetnek a nagy túrák után a gazdikkal. A kertben tartott kutyusoknak szalmával borított, fedett kenneleket is fenntartanak. Kutyáinkat rögtön felveszik az Abbázia Eb Klub tagjai közé és kedvezményekre jogosító VAUchereket használhatnak fel. A recepción itató, kutyapléd, játékok és más hasznos kutyaholmik is igényelhetők.

Juditék a GRANTE Hotel és Éttermet szeretik a legjobban, ami teljesen érthető, hiszen itt van kutyazuhany, a kerti tóban úszhatnak és pancsolhatnak az ebek, akiket jutalomfalattal, gazdáikat kutyás túratérképpel várják. A közelben állatorvos és kozmetikus is található.   „Nem csak az a jó benne, hogy tényleg szeretik a kutyákat (pedig ez sem kis dolog), hanem azok az emberek, akik odajárnak (nekünk legalábbis ez a tapasztalunk) tiszteletben tartják egymást és a másik kutyáit. Háromszor voltunk itt eddig, és még nem volt konfliktusunk kutyákkal és a gazdikkal sem. Mindenki ismerte és ennek megfelelően kezelte a kutyáját. Például a bizonytalan kutyát pórázon vitték, és messziről szóltak, hogy ne engedjem oda az enyémet. Szóval a tagadhatatlan érvek mellett – nincs messze Budapesttől, jó az étterem, finom a kávé, kedves a személyzet – én azt értékelem a legjobban, hogy nem kellett félnem attól, hogy vajon elengedhetem-e a kutyámat a kertben, mert azoknak az embereknek, akik ott vannak, megfelelő a kutyatartási kultúrájuk. Bár nem tudom, hogy ez a hotel számlájára írható-e, de biztos vagyok benne, hogy azért nagy részük van benne!"  
Még több  kutyás vélemény a szállodáról

Az Írottkő Natúrpark minősített szálláshelye a Napvirág-Ház, az osztrák-magyar határ mentén, Zsirán, egy igazn ideális falusi pihenőhely. Amellett, hogy a ktyával érkező vendégek földszinti teraszos elhelyezést kapnak, a kinti lkó kutyáknak udvari kennelt tudnak biztosítani. A környéken rengeteg csavargási lehetőséget találunk az erdős-hegyes vidék minden pontját érdemes bejárni. Pihenésképpen a vendégházban szép tárházát találjuk  szaunázásnak, dézsás merülésnek, a kertben pedig bográcsozni és grillezni is lehet. 

Kutyabarát szállások plusz kutyás szolgáltatások nélkül

Eszményi helyen, az Almamelléki Erdei Vasút vonalán, körülbelül 300 méterre az erdei iskolától kapcsolódhatunk ki a Sasréti Vendégházban. Kisebb, közepes termetű kutyákkal ideális választás. A vendégház nincs körülkerítve, közvetlenül az erdő-mező közepén áll. Reggelizés közben a teraszon tömeges kabócakoncertet élvezhetünk.Szemben az erdei iskolával egy szép tavat fedezehtünk fel egy kis pihenőszigettel. Majd elindulhatunk felfedezni a Zselicet, a Csillagoségbolt-parkot, és a nem messze található Bőszénfai Szarvasfarmot. 
A Szarvasfarm vadászházában is meg lehet szállni kutyástul, a kutya napi tartózkodásáért 5 Eurót (kb. 2000 Forintot) számolnak fel. Vadászkutyákat rövid pórázon érdemes tartani, mert a kutya által okozott kár a tulajdonost terheli.  

A tömérdek tagot számláló Vizslatúra is az Öreg-tó Klub Hotelt választotta  az egyik kirándulásuk alkalmával, és nem is véletlenül, mert Tatáért rajongani fognak a kutyák. Először is az Öreg-tóban pancsolhatnak, aztán a Kuny Domokos Vármúzeumot a kisebb testű kutyákkal is megnézhetjük, a környéken pedig hatalmasat lehet sétálni, sőt bicajjal is tekerhetünk a loholó kedvencek mellett a szép kerékpárutakon. 

Igazi falusi idillt találunk Gannán a Bodzás Vendégházban, ahol családok, kisebb baráti társaságok 6 főig (végtelen számú gyerkőccel) és jól nevelt kutyával biztosan ideális szállásra találnak. Egy kutyát ingyenesen fogadnak. A környék lenyűgöző, a vendégházhoz egyébként is járulékosan hozzátartoznak a háziak kutyái, cicái, lovai, nyulai, tyúkjai és fürjei. Részt vehetünk az istállóban zajló napi lóápolási ceremóniában, a patakban lehet rákászni, pisztrángot fogni, a falu szélén teheneket, birkákat legeltetnek.

Itt a Bakonyban természetesen más programokra is indulhatunk, a közelben van Herend, Szarvas-kő vára és a Passiójáról híres Máriapolány is. Bővebben összeszedték a látnvalókat itt: 

"Teljesen kutyabarát" – írja Erzsi a Moha Erdei Vendégfogadóról, mely Soprontól 5 km-re, az egyhektáros ősfás parkjával várja a boldog kutyás kuncsaftokat. A szállás abszolút stresszmentes, hangulatos erdei üdülő, a konyhájuk pedig majdhogynem legendás.   

A Cseri-völgyben a Cseri Kastély az erdő közepén áll a hasonló, a kastély stílusában épült szállodával. Azon felül, hogy a Balaton közvetlen partjától mindössze tizenegy-két kilométer távolságra, az erdő közepén találjuk ezt a nagyon romantikus, üdítő pontját a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, kutyáinkat szívesen fogadják, nem is igazán vannak feltételei a kutyás ottlétnek a szállás díján felül, ami éjszakánként 500 Ft. Minden szobához erkély vagy terasz is tartozik.

Szilvásváradon a Villa Park Panzióban – ami egyébként Olga és magyar agara kedvenc szállása is volt – a tulajdonos is kutyás. 2000 Ft-ért várják az ebeket, akiknek a vendégek tűrőképességének függvényében szabad mozgásteret biztosítanak az udvaron és a házban. A panzión kívül pedig birtokba vehetjük a méltán legnépszerűbb hazai kirándulóhelyek egyikét Pisztrángos-tavastul, Fátyol-vízesésestül és erdei kisvasutastul. 

Noszvaj abszolút ideális választás, ha a Bükkben szeretnénk pihenni egy kicsit. Az elvonulós kategóriából a Noszvaj 981 vendégház teljes mértékben hozza az erdei idillt, ahol a kutyával együtt aludhatunk, és onnan indulhatunk túrázni.

Kép: ©Noszvaj 981 - Lili puli Noszvajon. Noszvaj nyáron még ennél is jobban néz ki! 

A Nomád Hotel pedig sokkal szociálisabb, megszállhatunk akár jurtában glampingelhetünk, faházban is megszállhatunk, a vendéglátás és a vendégszeretet pedig egyenesen kiváló!  

Tatárszentgyörgyön, a Sarlóspuszta Club Hotel is kipróbált szálláshely. Az alföldi településen, mely a Kiskunsági Nemzeti Park területén fekszik, rengeteget lehet kószálni, a környéken pedig olyan tényleg nem szokványos programokra lesz lehetőségünk, mint a koronglövészet vagy a pusztaolimpia. Ökotúrákat, lovas kirándulásokat is tehetünk, és a környéken vadászatra is nyílik lehetőség.

Lugas Apartmanok (részben) szívesen fogadják a kutyákat a Tisza-tónál, ami mind a gazdáknak, mind a kutyáknak nagyon kellemes élményeket tud szerezni. A 4 magánházból álló Lugas Apartmanok közül a 40. és 42. számú házakba várják a kutyás vendégeket. „A kutyákat ugyanúgy kell kezelni, mint otthon. A kertben ne maradjon utánuk semmi. Éjszaka pedig a házban aludhatnak."  - tudtuk meg a tulajtól. Házanként 2-3, akár nagyobb kutyát is fogadnak.

A Szentendrei-sziget északi csúcsa a Dunakanyar gyöngyszeme, itt fekszik Kisoroszi, a falu, amely elszigeteltségénél fogva megőrizte eredeti természeti arcát és a falusi életet. Kisoroszi főterén áll a 2004-ben épült és azóta üzemelő Rácz fogadó, amely családi vállalkozásként várja vendégeit. A Rácz Fogadóban 8 db falusi hangulatú szobában tudunk megszállni. A szigetcsúcsra egy kellemes, 25 perces séta vezet a háztól, ahol a kutyák és gazdáik is kellemesen kikapcsolódhatnak, hiszen Kisoroszin egy csodálatos kutyabarát strand várja négylábúakat! A kutya díja: 1.000,- Ft/kutya/éjszaka.

Kempingek: abszolút szabadság

A kemping témaköréből rengeteg példát említhetnénk, amiket kiemeltek, az az egyébként is népszerű bogácsi kemping a termálfürdő szomszédságában, itt főszezonban 600 Ft-ért szállhatnak meg a kutyák. Másik kedvelt célpont a Pihenő Camping és Vendégház Győr kertvárosában, ahol 1000 Ft a kutyák szállásdíja.  

Újdonság a kempingek színes palettáján a Badacsony kemping – természetesen a Balaton partján, melyben kutyapancsolót épp úgy találnak a kedvencek, mint a gazdák homokkal feltöltött strandot és szaunát. Kutyaár ebben a kempingben is 1000 Ft.  Budapest vonzáskörében a Délegyházi-tavaknál van a Tavirózsa Kemping, mely abszolút jó választás, hiszen a kutyabarát strand kempingje. Kutyáknak 500Ft, macskáknak pedig 300 Ft a szabadság napi ára. (De csak keménykötésű cicákat vigyünk.)

Csak kisméretű ebekkel ajánljuk

Irány a Balaton – ölebbel!  Kati több helyszínt is tesztelt, de inkább kisebb ölebeknek ajánljuk ezeket a szállásokat, hiszen a kutyák pórázon közlekedhetnek, nincs szaladgálás, gazdival löncsölés. Elsőként a Hotel Helikont ajánlja Keszthelyen, ahol „rengeteg kutyás vendég száll meg". A szállodától megtudtuk, hogy 2900 Ft/éj árat számolnak fel kutyánként. Négylábú barátaink a lobby-ba, bárba betérhetnek velünk, az étterembe azonban nem. Viszont „mindig van egy simi vagy kedves szó a személyzet részéről a kutyáknak". „Balatonszemesen a Szindbád Hotelben imádtak minket, és következő alkalommal már ingyen jöhetett – ez volt a kedvezmény" – írja Kati. Itt a kutyaár: 3500 Ft/éj – házon belül póráz kötelező, plusz szolgáltatások kutyáknak nincsenek.

2014-ben a szállás.hu szakmai díját nyerte el Hegykőn a Tornácos Panzió, szintén a Fertő tó közelében. A Liliomház szobák kivételével szívesen fogadják a kisméretű kutyákat 2500 Ft/éj áron. A hotelben a gazdák prímán wellness-ezhetnek és kulináris gyönyörűséget okozó helyi termékeket kóstolhatnak, hiszen a szálláshely a fürdőjéről és remek konyhájáról egyaránt híres. 

szarvasi Liget Hotelt is ajánlották, mint kutyabarát helyet. „Nagy zöld terület, mindenki nagyon kedvesen fogadja a kutyákat. Az étterembe nem lehet bevinni, viszont nagyon szívesen felszolgálják az ételt a teraszon. Kiváló kirándulási lehetőségek a környéken!" Kedvenceket a külső apartmanházakba lehet bevinni. Az egyéb helyiségeket a kedvencek nem látogathatják. A háziállat díja az apartmanházakban: 2.500 Ft/háziállat/éj. Foglaláskor jelezzük, ha háziállattal érkeznénk – tanácsolták a szállodában.

A Dunakanyar legszebb fekvésű szállodája, a Hotel Silvanus, nyugodt, barátságos környezetben, a 352 m magas Fekete-hegyen, Mátyás király Fellegvárának szomszédságában épült 1971-ben. Háziállatok a szállodába bevihetők.
TIPP! Dobogókő körül az erdő kiváló hely kutyáknak, de arra figyeljünk, hogy csak akkor menjünk oda, ha kutyánkat biztosan vissza tudjuk hívni, mert sok a vaddisznó és szarvas. Ne engedjük kutyánkat nagyon messze magunktól!

TIPP! Még több kutyabarát szálláshelyből lehet válogatni az itthon.hu portál adatbázisából. Kereséskor egyszerűen csak X-eljük be a "kisállat bevihető"  szolgáltatást!