Tárt kapukkal vár a Természet Háza

Jó tudni, hogy a természetnek is van már háza, méghozzá a Keszthelyi-hegység szívében, a hangulatos családbarát település, Gyenesdiás határában. A Bakonyerdő Zrt. látogatóközpontjában, a Természet Házában mindent megtudhatunk a Keszthelyi-hegység kialakulásáról, izgalmas történetéről és élővilágáról. Az intézmény „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázaton az előkelő harmadik helyezést szerezte meg látogatóközpont kategóriában.

A Természet Háza több, mint egy hagyományos kiállítótér. Az innovatív látogatóközpontban interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel, élethű diorámákkal „felturbózott" kiállításon keresztül nyerhetünk értékes bepillantást a Keszthelyi-hegység izgalmas földtörténetébe, a térség erdő- és legelőgazdálkodásába, valamint a messze földön híres szőlő- és gyümölcstermesztésébe.

Korszerű szemléltetőeszköz segítségével ismerhetjük meg a hegység titkait, csodáit, változatos karsztjelenségeit (barlangok, víznyelők, stb.) és vadregényes szurdokait. Fény derülhet arra is, hogy mik azok a tanúhegyek, bazaltplatók, és hogyan néznek ki a híres „balatoni" bazaltoszlopok, valamint a ritkaságszámba menő bazaltfolyosó. A kiállítótér nem hagyja figyelmen kívül a Balaton-felvidék gazdag élővilágát, flóráját, faunáját sem.

A turisták népszerű találkozóhelye

A Természet Háza egyfajta „epicentruma" a térségbe érkező vendégeknek, akik a tárlat mellett képzett szakemberektől, valamint színes, informatív, ingyenes kiadványokon keresztül tájékozódhatnak a környék bakancsos-, kerékpáros- és lovas turizmusa felől. Az intézmény korosztálytól függetlenül, minden látogatót felejthetetlen élményekkel gazdagít, ahol a kisebbek lebilincselő foglalkozásokon és multimédiás eszközök segítségével játszva szerezhetnek hasznos tudást az őket körülvevő környezetükről. Sőt, igény esetén a látogatók akár tárlat-, illetve szakvezetésre is számíthatnak. A csoportok izgalmas növény-, állat-, illetve élőhelyismereti és geológiai programokon vehetnek részt; az egyszerű, de igen látványos kísérletek közben különböző földrajzi jelenségek megfigyelésére is van lehetőség.

Színes programok tárháza

Az érdeklődőket egész évben tematikus hétvégék, családi programok várják, a tanévhez igazodva érdekes szakkörökön gyarapíthatják ismereteiket a nebulók, nyáron pedig kipróbálhatják magukat az ÖKO Műhelyben. Az intézmény gondol azokra is, akik a természetben szeretnének kikapcsolódni. Ők szervezett túrák során ismerhetik meg a környék változatos látnivalóit, ahol felejthetetlen benyomást kaphatnak az ezerarcú Balaton-felvidékről. Mindenképpen érdemes megtekinteni a Természet Háza „tőszomszédságában" elterülő, 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkot is, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a térség növény- és állatvilágával.

TIPP! Állatparkok a Balatonnál >>

Jó hír a környezettudatos érdeklődőknek, hogy a létesítmények környezetbarát módon is megközelíthetők. A Természet Háza akadálymentes közlekedést is biztosít, a vendégek pedig élményeiket, észrevételeiket megoszthatják a vendégkönyvben vagy a különleges kialakítású „véleményfán".