Vízparti csodák világa - A Deseda-tó rejtett kincsei

Ki ne emlékezne iskolai tanulmányai során Fekete István híres és közkedvelt regényére, a Tüskevárra? Aki át szeretné élni mindazt, amit nebulóként olvasott a titokzatos vízi világról, az keresse fel Kaposvártól néhány kilométerre, a Deseda-tó partján, idilli környezetben megbújó Fekete István Látogatóközpontot.

Kaposvártól néhány kilométerre északra elterülő Deseda-tó partján, már messziről észrevenni a környezetbe simuló,- stílusosan - hajóra emlékeztető Fekete István Látogatóközpontot, amely 2014-ben nyitotta meg kapuit.

A Deseda-tavat eredetileg árvízvédelmi szempontok alapján – 1973 és 1976 között – hozták létre, s akkoriban talán még nem is sejtették, hogy Magyarország ezen vidéke egykor hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé válik majd, ahol a gyalogtúrázók, a kerékpárosok és a vizek szerelmesei is kiváló terepre találnak szabadidejük hasznos eltöltéséhez. A Deseda 8 kilométeres hosszával hazánk leghosszabb mesterséges tava, amelyet ma már helyi jelentőségű védett természeti területként tartanak számon, köszönhető ez változatos, egyedi élővilágának. A közvetlenül a vízpartra tervezett látogatóközpont egyedi építészeti megoldással egy hajót formáz, amely orrával a víz felé fordul.

Az épület bejáratánál  egy hatalmas, interaktív térképet találunk a Deseda-tóról, amelynek segítségével hasznos információhoz juthatunk a tó környéki objektumok (pl. kerékpárút, túraútvonalak, játszóterek, parkolók, stb.) elhelyezkedéséről. A látogatóközpontban a „A Deseda élővilága" című állandó informatív kiállításon átfogó képet kaphatunk a tó és környékének változatos természeti értékeiről, kincseiről. A vitrinek tartalmát szemlélve megismerhetjük a Deseda-tó vizes élőhelyeinek – nyílt víz, vízpart, mocsárrétek – élővilágát, és a kiállítóterem közepén egy hatalmas akváriumban testközelből csodálhatjuk meg a tó jellegzetes növényevő és ragadozó halfajait. A tárlat központjában egy – az épület magasságát kitöltő – tölgyfa magasodik, amely vízparti, mezei és erdei életteret mutat be, s a fa robosztus ágai felnyúlnak a galériába, ahol a lombkoronában élő állatfajokat tanulmányozhatjuk. Az előadóterem pedig változatos időszaki kiállításoknak, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad otthont.

A látogatóközpont területén további élmények várnak ránk! A madármegfigyelő házikóból detektív üvegen keresztül kémlelhetjük a Deseda madárvilágát, a Szitakötőházban pedig már a leggyakoribb szitakötőfajokat ismerhetjük meg, míg a béka- és teknőslesnél a vízpartok kis lakóit szemlélhetjük meg természetes környezetükben. A látogatóközpont alkotói gondoltak a legkisebbekre is, akik a korszerű játszótéren kedvükre múlathatják az időt, a bátrabbak pedig akár tutajokból, kézi irányítású kompból, vagy éppen pontonhídból álló vízi játszótéren ismerkedhetnek a meseszép vizes élőhellyel. Aki szereti az aktív életmódot, annak érdemes a helyszínen kerékpárt vagy csónakot bérelni, és egyénileg felfedezni a varázslatos vízi világot.

TIPP! A 12 legszebb magyar tavacska - köztük a Deseda-tó is >>

Bringások számára jó hír, hogy a tavat egy 20 kilométeres kerékpárút kerüli meg, és az erdőkön, hidakon átvezető, vízparton haladó útvonal elágazásainál táblák jelzik a helyes útirányt. Az Európai Uniós pályázati támogatásból megépült kilátóból pedig – szó szerint – teljes képet kaphatunk a Deseda-tóról és annak csodaszép környezetéről. A kilátó egyébként a Fekete István Látogatóközponttól induló kirándulóhajó első megállóhelye is egyben. Így aki a sport helyett inkább a kényelmes, nyugodt szemlélődést részesíti előnyben, az részt vehet egy felejthetetlen kirándulóhajózáson. A Deseda-tó horgászati jelentősége sem lebecsülendő, hisz rendszeresen országos és nemzetközi szintű horgászrendezvények helyszínének ad otthont.

További információ a Fekete István Látogatóközpontról >>