Bakancsos túrák hátizsákkal

Bakancsot fel, cuccot hátizsákba be, térképet ki… túráztatod a népet, melletted a túrabot, kettesbe be és indulás a hegyekbe fel. Várakba be, erdőkbe, rétekre le, hegyeken-völgyeken át vezet az út végre… Előtted van Észak....

A Mátrát és Magyarország legmagasabb csúcsát gyalogosan elérni különleges élmény. De a hegység többi részét is érdemes gyalogosan bejárni, vagy akár egy jól szervezett teljesítménytúra keretein belül próbára tenni állóképességünket.

A Bükkben, a Bükki Nemzeti Parkban kijelölt turistautak, tanösvények vezetik el a természetbarátokat a fennsíkra, az Őserdőhöz, a kilátókövekhez, barlangokhoz és sok-sok természeti csodához.

Szilvásvárad területén gyalogos sétával, kerékpárral vagy a Szilvásváradi Erdei Vasúttal járható végig a Szalajka-völgy, megtekinthetők a pisztrángos tavak, a természetes mésztufa képződmények, a Fátyol-vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum és még sok más látnivaló.

TIPP! Még több kisvasút Észak-Magyarországon >>

A Zempléni-hegység déli lábánál, Sárospatakon született Árpád-házi Szent Erzsébet, kinek emlékére egy zarándokutat alakítottak ki önálló turistajelzéssel, amely gyalogosan járható végig Sárospatak és Kassa közt, átszelve a hegységet. A Zemplén hegytetőin számos romantikus vár és várrom bukkan a túrázó elé, amelyek egy részét gyalog akár az Országos Kéktúrán haladva is fel lehet keresni. A legismertebb várak Boldogkőváralján, Regécen és Füzéren találhatóak.

TIPP! Az Országos Kéktúra mátrai szakaszáról itt írtunk >>

Az Aggteleki térség több települése, mint például Jósvafő, Szögliget, Tornakápolna, Teresztenye, Perkupa számtalan népi építészeti értékkel rendelkezik: régi csűrök, gömöri és tornai motívumokat viselő parasztházak, régi kúriaépületek és szebbnél szebb festett, kazettás mennyezetes templomok vannak itt. A környék nevezetességei között számtalan kultúrtörténeti emlék is fellelhető, mint például Szádvár romja, a martonyi Háromhegyi pálos templom- és kolostorrom, valamint Derenk romközsége, mindezeket egy vagy akár több gyalogos túra során érdemes felkeresni.