Észak-Magyarország: hegyi kalandozások kétkeréken

Észak-Magyarország változatos hegyvidéki tájai kedveznek a hegyi kerékpározásnak – ennek köszönhető, hogy több nagy versenynek is a Bükk és a Mátra ad helyet. A hegyi kerékpározás mellett a településeket összekötő utakon is érdemes bejárni a régió történelmi emlékeit, látnivalóit.

A nógrádi térség dombokkal és völgyekkel tagolt tája ideális a kerékpáros kirándulásokra. Alacsony forgalmú utakon közelíthetőek meg olyan érdekes települések, mint Hollókő vagy Kazár. Salgótarján szűkebb vidéke is kiváló lehetőséget biztosít kirándulásra, kerékpározásra és tereplovaglásra. Az itt található geológiai ritkaságok (bazaltorgonák, vulkáni kúpok) a határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark részei, mely az egyik legizgalmasabb kirándulóhely. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület az egész világon egyedülálló látványosságokat kínál.

Az ezerarcú Mátrát mindig van miért felkeresni, így az a kerékpárosoknak is kedvelt úti célja. Itt szervezik a tömegeket megmozgató Mátra Mountainbike Maraton is.

A kerékpározók kiváló erdei terepeket találhatnak a Bükkben is. A Bükki Nemzeti Parknak külön térképe van kerékpárosok számára, mivel a hegységet kiterjedt és kijelölt bringaúthálózat szövi be. 

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található tanösvények, kijelölt turista- és kerékpárútvonalak mentén haladva a kirándulók lépten-nyomon sok érdekes természeti értékkel és kultúrtörténeti nevezetességgel találkozhatnak. A környező települések, mint Jósvafő, Szögliget, Tornakápolna, Teresztenye, Perkupa számtalan népi építészeti értékkel rendelkeznek, sok kultúrtörténeti emlék is fellelhető, melyek kerékpáron is megközelíthetőek.

Tokaj-Hegyalján a borok és a táj szerelmesei 2012 májusától minden településen bérelhetnek kerékpárt, a kényelmesebbek robogót a (Bor-) túraközpontokban. A Zemplén hegytetőin számos romantikus vár és várrom bukkan az utazó elé, amelyeket gyalog vagy kerékpárral is érdemes felkeresni. A legismertebbek Boldogkőváralján, Regécen és Füzéren találhatók. A Sárospatak–Sátoraljaújhely–Pálháza–Bózsva közötti mintegy 30 km-nyi kiépített bringaút az EuroVelo 11 nemzetközi kerékpárút része. A Bodrogközben Cigánd, Pácin, Nagyrozvágy és Ricse szomszédságában található, közel 24 kilométer hosszú töltéskorona élvezetes és érdekes túraútvonal. A távon pár óra alatt körbe lehet kerekezni, közben védett madarak, birkanyájak és marhacsordák látványa, illetve a zempléni táj szinte idilli szépsége tárul elénk. A vadregényesebb területeken, pedig a hegyi kerékpárosok és a down hill kedvelői hódolhatnak extrém hobbijuknak.