A Mecsek kincsei - Ezeréves történelem és ökofalvak

Dél-Dunántúl "házi hegye" a Mecsek, e sokszínű régió egyik szimbóluma. A kellemes, mediterrán klíma elősegítette az ország más tájain ritka növények megtelepedését. Itt őshonos többek között az illatos hunyor és a legszebb magyarországi vadvirág, a bánáti bazsarózsa. A Mecsek azonban nemcsak a természeti kincsekről szól: ismerjük meg az apátságot, a szép falvakat, a kisvasutat és a kalandparkot is!

Pécsvárad, mely a Mecsek legmagasabb pontja, azaz a Zengő  lábánál fekszik, idén az éppen ezer éves a pécsváradi apátság alapítólevelét ünnepli. A pécsváradi bencés apátságot Szent István királyunk alapította, és ő adományozott az apátságnak birtokot is. A jubileumi ünnepi év keretében számos újdonsággal találkozhatunk a várban és a település eseménynaptára is tartalmas kikapcsolódást ígér a Pécsváradra látogatóknak. A pécsváradi vár az elmúlt évben hatalmas átalakításon esett át, s bővült egy Ispotállyal,  gyógynövénykerttel, kovácsműhellyel is. 

Zengővárkony élő hagyományairól, Míves Tojás Múzeumáról, Szalmakincstáráról, református templomáról (Fülep Lajos-emlékhely), szelídgesztenyéséről és szövőműhelyként is működő tájházáról (helyi sajátosság: a bodorvászon) nevezetes. Püspökszentlászlón több zarándokház is várja a kirándulókat. Kisújbányán még él a klumpafaragó-mesterség. Óbánya az egyik legfestőibb 
falu a régióban: a hosszú, patakos völgye romantikus kirándulóhely. Mecseknádasd, skóciai Szent Margit szülőhelye ma pincészeteiről híres.

A térség legzöldebb települése a 22 lelkes Gyűrűfű biodiverzitás-fővárosa, az ENSZ-szakértők 3 nap alatt 3342-féle élőlényt találtak itt. Gyűrűfűn rengeteg programot csinálhatunk magunknak: bóklászhatunk a tanösvényeken, a Kéktúra-útvonalhoz kapcsolódó kiránduló-útvonalakon, részt vehetünk az erdei iskola foglalkozásain, kipróbálhatjuk lovas íjászatot, a kemencében sütés és vásárolhatunk a falu számtalan bioterméke közül.
TIPP! Jurtaszálláson és megújuló energiájú vendégházakban is éjszakázhatunk Gyűrűfűn.

Kán és Gorica két tüneményes település. Eredeti lakossága elhagyta mindkét települést, mára zonban újra felfedezték, s vendéglátókkal újranépesült. Jelentős értékét, a  népi építészetét őrző település, Bükkösd két kastélyáról, tereplovaséletéről, országos távlovasbajnokságairól, helyi termékeiről híres.

Cserkút a falusi vendéglátás mintatelepülése. Innen közelíthetők meg legjobban a Mecsek leglátványosabb kőképződményei: a Babás-szerkövek, a Zsongor-kő, a Remete-barlang. Árpád-kori temploma külső és belső freskói felbecsülhetetlen értékűek.

Stíluosan erdei szállást is válazsthatunk a Mecsekben. A Mecsekerdő Zrt. Mecsekben megbúvó szálláshelyei közül Orfűn a tóparti vendégházakat, Nagymátén és Mészkemencén a színvonalas erdei vadászházakat ajánljuk. A festői szépségű Sasréten a kastély jellegű vadászház mellett erdei iskola és Almamellékig közlekedő kisvasút is működik. Ugyancsak ennek az erdészetnek köszönhetjük a pécsi Mecsextrém kalandparkot. A legkalandosabb kedvűeknek pedig nomád tábort is tudnak ajánlani a Hetvehelyhez közeli Sásvölgyben.