A Kelet-Mecsek kulturális kincsei

Pécstől karnyújtásnyira található a Kelet-Mecsek, amely ideális helyszíne a barangolásnak, túrázásnak. Sokszínűsége várakban, kilátókban, forrásokban, a táj változatosságában nyilvánul meg, s itt találjuk a Mecsek legmagasabb pontját, a Zengőt is.

Pécsvárad a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 m) lábánál fekszik. Hazánk egyik legősibb, igen gazdag történelmi múltú települése. A Pécsváradi várat, mint bencés monostort, államalapítónk, Szent István király alapította. A várban rendszeresen szerveznek gyerek íjászatot, és az előre bejelentkezők a Zengő túrához térképet és útravalót kaphatnak. A város számos kortárs művész állandó kiállítását, múzeumát is kínálja. Fedett uszodája a kortárs építészet letisztult vonalainak szép megjelenése. 

A szomszédos Zengővárkony múzeumairól, népi hagyományairól nevezetes. 2000 óta működik a kisközségben az ország első, díszített tojásokat bemutató Tojás Múzeuma. A Szalma-Kincs-Tárban szalmából készült használati- és dísztárgyak muzeális gyűjteményét találjuk. A Zengővárkonyi Tájház a magyar népi építészet egyik legszebb lakóházaként számon tartott épület, a mai napig szövőműhelyként is működik. Itt készül és meg is vásárolható a helyi specialitás, a bodor vászon.

Pusztabánya a kelet-mecseki túrák egyik kedvelt pihenőhelye, mely  egyike a azoknak a  településeknek a környéken, ahol a 18. században német bevándorló mesterek fújtak  üveget a. A megmaradt kemencéket a kortárs üvegművészek sátoros ünnepekkor, napjainkban is használják.

Óbánya minden bizonnyal az egyik legfestőibb település a régióban. A tájvédelmi körzet a Mecsek legnagyobb védett területe, legfőbb látványossága az Óbánya és Kisújbánya közötti patakos völgy, amely a Kelet-Mecsek legszebb kirándulóútja. A nagyhírű óbányai fazekas gyűjtemény sok érdeklődőt vonz a településre.

Az egyórás, kényelmes sétával elérhető, aprócska Püspökszentlászló néhány tornácos, fehérre meszelt házból áll. Érdekessége a zsindelyes kápolna, mely a kastély arborétumában áll. A kastélyt Eszterházy Pál László építette az 1790-es években.

Mecseknádasd németajkú település. A 12. századi Árpád kori Szent István-kápolna volt egykor a település központja. A monda szerint Nádasd határában, a Rékavárban született Skóciai Szent Margit: a várromhoz szép erdei út vezet. Jól megközelíthető a török időkből megmaradt várrom a Schlossbergen, kilátója tornácáról páratlan látványban lehet részünk. A népi és ipari műemlékek sokasága várja az ideutazót: malmok, pincesor, tájház.