Barlangfürdők: két csoda Európa közepén

A legújabb és a legrégebbi hazai barlangfürdőt egymástól 60 km-re találjuk Demjénben és Miskolckapolcán. Hogy mi bennük a közös, azt talán sejtjük, de hogy miben térnek el egymástól? Erről szól alábbi cikkünk.
Cascade barlang- és élményfürdő
 
legújabb, a  Cascade barlang- és élményfürdő Demjénben Közép-Európa legnagyobb barlangi élményfürdője 760 méter hosszú barlangrendszerével, 1500 négyzetméter vízfelületével és 25 méter mély, hegybe süllyesztett csúszdatoronyával.
 
Különleges, egyedi megoldásokkal találkozhatunk az elvarázsolt, földalatti vízi világban tündérbarlanggal, mohás, ősfás dekorációval, sejtelmes fénykkel és színekkel. 
 
Ha ránézünk a térképre, a Bükk lábánál, Egerszalók sódombjaitól pár kilométerre találjuk meg Demjént. Nem csak szlogen tehát, hogy a gyógyvizek völgyében kalandozhatunk itt a Laskó-patak mentén. Demjénben mindössze 10 éve fedezték fel a temálvízet, hamarosan csodálatos wellness hotel, a 2012-ben épült fürdő épült, s a most átadott  barlangfürdővel együtt teljesértékű fürdőparadicsomnak nevezhetjük a kis települést.
 
 
 
 
Alig 60 kilométerre találjuk Demjéntől a Miskolctapolcai Barlangfürdőt, mely a legrégebbi, az 1723 óta működő barlangfürdő. A meleg karsztvíz a barlangi klímával együtt nem csak első osztályú  felüdülést, de bizonyos esetlkben gyógyulást is jelent.
 
A Barlangfürdő Európában egyedülálló, és a XVI. század óta ismert terápiás hatásokkal rendelkezik: Itt kedvük szerint válogathatnak a termál-, tavi, illetve barlangi medencék között. 
 
A Barlangfürdőben különböző medencék, zuhanyozók, kádfürdők várják a vendégeket. A fürdő előterének szétnyitható üvegkupolája alatt kellemes környezet fogadja a belépőt: díszkúttal, márványszoborral, pálmafákkal, kényelmes ülőhelyekkel, hangulatos étteremmel. A barlangfürdőből sziklaalagút vezet a két kagyló alakú szabadtéri medencéhez. Az egyik medence fölött beton kagylóhéj képez tetőt, itt vastag vízsugarakkal lehet dögönyöztetni testünk izmait.