Természet és hagyomány találkozása az Ormánságban

Ismeri ön a vadregényes Ormánság természeti kincseit és hagyományait? Ha nem, épp itt az ideje, hogy bakancsot húzzon és „elzarándokoljon" Szaporcára, ahol az Ős-Dráva Látogatóközpontban egy valóságos élményutazáson vehet részt.

Lehet, hogy néhányaknak fejtörést okozna, ha hirtelen rá kellene vágni arra a kérdésre a választ, hogy hazánk melyik szegletében bújik meg az idilli kis falvacska, Szaporca. Ezért mi gyorsan eláruljuk a helyes választ: a Dráva közelében, a festői szépségű Ormánságban. S hogy miről híres a település? Sok mindenről, hiszen a közelben kanyarog a vadregényes Dráva, de a falu határában húzódik az EuroVelo nemzetközi kerékpárút-hálózat 13. számú, „Vasfüggöny" útvonalának horvát-magyar határ menti szakasza is, s a település nem utolsó sorban egy csodaszép létesítménnyel is büszkélkedhet, az Ős-Dráva Látogatóközponttal.

Az informatív látogatóközpont az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal és sok más meglepetéssel várja az érdeklődőket. A látogatóközpont főépületében a térség természeti és kultúrtörténeti értékeit, hagyományait felvonultató, interaktív elemekkel gazdagon felszerelt kiállításon szerezhetünk értékes vizuális élményeket. A természeti környezet feltérképezése mellett az ormánsági néprajz bemutatásának is fontos szerep jut.

A főépületben a látogatók egy interaktív, érdekes kiállítás keretében bepillantást nyerhetnek a holtágat szegélyező mocsarak madarainak életébe, a víz közeli fás legelők különlegesen fajgazdag életközösségébe, és képzeletben a fás ligeterdők árnyas lombjai alatt is sétát tehetnek. A korszerű oktatástechnikai berendezésekkel felszerelt oktatóterem érdekes környezeti nevelési programok, ismeretterjesztő előadások, konferenciák, szakmai találkozók helyszínéül szolgál.

Aki túrázásra, kirándulásra vágyik, az ne hagyja ki a látogatóközpontból kiinduló három tanösvényt sem. A 900 méter hosszú, 11 állomást felölelő „Hagyományos gazdálkodás" című tanösvényen átfogó képet kaphatunk az állattartás, a rétgazdálkodás, a gyümölcstermesztés, a méhészkedés, a kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeiről és szakmai fortélyairól. Az útvonal mentén lehetőségünk van kézbe venni, kipróbálni a kihelyezett kiállítási tárgyakat, eszközöket, s megtapasztalhatjuk, hogy őseink miként hasznosították a természet adományait.A tanösvény „záróakkordjaként" a majorban szemügyre vehetjük a térségre jellemző régi magyar háziállatokat – szürke marhákat, mangalica sertéseket, racka juhokat és ősi magyar baromfifajtákat is. A 3 km-es, 9 állomásból álló Ős-Dráva tanösvényen megismerhetjük a régi tájhasználatot, a folyószabályozást, és megtapasztalhatjuk, hogyan lehetséges komplex módon, az egykori, ártéri gazdálkodás jelenleg is használható elemeire alapozva a helyi társadalom életét harmóniába hozni az ormánsági tájjal.

A leghosszabb, 13 km-es, 12 állomásból álló Dráva élővilága tanösvény a terület változatos és különleges élővilágába enged bepillantást nyerni, s az érdeklődőket elvezeti a nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig. A terület élményszerű bemutatását többek között madármegfigyelő, madárgyűrűző állomás, kilátó, fotóles, fedett foglalkoztató és több pihenőhely szolgálja. A tanösvény szakvezetéssel, de akár önállóan is felfedezhető, amelyhez hathatós segítséget nyújtanak a kihelyezett táblák.

A látogatóközpont változatos programjai között szerepel a Dráva menti rendkívül gazdag madárvilág megismerése, valamint gyalogtúrák, családi- és gyermekprogramok. A diákokat izgalmas természetismereti, környezetnevelési programok várják. Az Ős-Dráva Látogatóközpont emlékezetes élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Lehetőség van az iskolai oktatást kiegészítő gyakorlati foglalkozások, szakmai kutatások, vagy terepgyakorlatok lebonyolítására, ugyanakkor az intézmény a családok számára is élvezetes elfoglaltságokat kínál.

A helyszínen bérelhető kerékpár, kajak, kenu, lessátor, fotóles és sporteszközök is.

További információ az Ős-Dráva Látogatóközpontról >>