Vidékjáró Tematikus Napok

Szeptember közepétől a Nyitott Templomok Napjával indulatunk a vidékjárásra, majd megismerhetjük a pásztorélet szépségér, de nem maradhatnak el a disznótoros napok, vagy a nemzeti parki ízek sem.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége által elindított rendezvénysorozat célja, hogy megmutassa, mennyi felfedezésre váró kincset rejteget a vidék. A helyi értékek bemutatására több tucatnyi falusi és zöld szervezet fogott össze, hogy nyílt napokkal, ingyenes vagy kedvezményes programokkal tálcán kínálják felfedezni a vidék rejtett értékeit.

Vidékjáró Tematikus Napok következő eseményei 2015 őszén

Szeptember 19-28: Ars Sacra Fesztivál (Nyitott Templomok Napja szeptember 20.)

A csatlakozó helyszínek, előadások, kiállítások, tematikus séták, beszélgetések, koncertek és gyerekprogramok a fesztivál keretében ingyenesen lesznek látogathatók. 20-án a templomok, zsinagógák kitárják kapuikat és néhol kulturális programokkal is gazdagítva mutatják meg művészeti értékeiket.

Szeptember 25-26-27: Pásztorélet-pásztorhagyományok és Kézműves ízek és kézműves mesterek napja

Szent Mihály nap tiszteletére a pásztorhagyományok megelevenednek, a népi kézműves mesterségek és műhelyek számos helyen bemutatkoznak. Az érdeklődők természetesen ki is próbálhatják ezeket a régi magyar mesterségeket.

Október 3-10: Geotóp Napok

Az októberi vezetett túrákon számos földtani ritkaság tárul az érdeklődők elé – a természet megnyugvásával ilyenkor az élettelen természeti csodák jobban megmutatkoznak, a szakképzett vezetők segítségével pedig egy földtörténeti utazás részesei lehetünk.

Október 23-25: Nemzeti Parkok és Natúrpark ízei

Nemzeti parkjaink és natúrparkjaink a szép természeti környezeten és tiszta levegőn túl megannyi ízlelnivaló kincset is rejtenek: az ősszel betakarított natúr termények mellett ezen a hosszú hétvégén a természetes módszerekkel feldolgozott erdei kincseket is megkóstolhatjuk. A vezetett túrákon pedig szakemberek segítségével ismerkedhetünk meg az őszi erdő élővilágával.

November 21-29: András havi disznótoros napok

A tematikus naphoz csatlakozó csárdák, ökogazdaságok és falusi vendégasztal szolgáltatók a tél beköszöntével felelevenítik a régi disznóvágási szokásokat. Aki igazi disznótoros élményre vágyik, feltétlenül látogasson el valamelyik csatlakozó helyszínre.

Falusi szálláshelyek