Építészeti gyöngyszemek Szatmár-Beregben

A Beregi – Tiszahát és a Szatmár–Beregi síkság alkotta Felső-Tisza vidékét - úgy tartja legalábbis egy régi mondás -, hogy Isten jókedvében teremtette. Százesztendős parasztházak, fából készült harangtornyok, mesebeli templomok csipkézik a végeláthatatlan tájon szétszórta apró falvakat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különösen gazdag építészeti értékekkel rendelkezik, érintetlen természeti tájai letűnt korok épületeit őrzik: a szabályozás előtti Tisza áradásai időről időre egész területeket vágtak el a külvilágtól, ezáltal megóvták őket háborús pusztítástól, idegen hódítók megszállásától.

 

Középkori templomok útja 

„Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben" címen született meg az a tematikus útvonal, amely ezzel, a Kárpát-medencében is egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. A történelmi Szatmár középkori templomainak egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük elhelyezett fa harangtornyok, a díszes kazettás mennyezetek, festett karzatok, a faragott, díszes szószékek. 

TIPP!  A Középkori templomok útjának 7 túrájáról itt írtunk részletesen

Báthori István erdélyi fejedelem építtette a hangversenyeiről is híres, késő gótikus nyírbátori templomot, amelynek húsz méter magasban lebegni látszó, csipkefinom hálóboltozata megkapó látványt nyújt. Az országhatárokon túl is híres zarándokhely a máriapócsi görög katolikus bazilika, amely a könnyező Mária-képről lett ismert.   
Nagykállóban az izraelita temetőben található Taub Eizik Izsák talmudtudós, csodarabbi sírja. A világ minden tájáról érkeznek ide zarándokok.

A beregi Tiszaháton, Tarpán található az ország utolsó létező szárazmalma: a hajdan lovak működtette kúpos malom ma már műemlék. Nem messze látható a XVIII. században épült túristvándi vízimalom. A cölöpökön álló, a mesék hangulatát idéző zsindelytetős építmény, melynek keréklapátjait a Túr vize fáradhatatlanul forgatja, Európában egyedülálló, ma is működő ipartörténeti emlék.

Túristvándi vízimalom 

Várak és kastélyok Szabolcs-Szatmár-Beregben

Közép-Európa legépebben fennmaradt földvára Szabolcson, a Tisza-partján található. A háromszög alakú, honfoglalás-kori földvárban tartották az Árpád-kori országgyűléseket. A várat Szabolcs építtette, aki valószínűleg Árpád halála után a fejedelmi méltóságot viselte. A középkori világi épületek ritka példánya a műemlék kisvárdai vár. Építését 1465-ben kezdte meg Várdai István kalocsai érsek. A kisvárdai várban tartotta II. Rákóczi Ferenc utolsó hadiszemléjét, tárgyalásait pedig többek között a XVI. századi, ősparkkal körülvett műemlék vajai reneszánsz várkastély falai között folytatta. A vásárosnaményi Beregi Múzeumnak a barokk stílusú, felújított Tomcsányi-kastély ad helyet. A vajai Vay-kastély viszonylag épségben túlélte az elmúlt századokat. Mintha a francia Loire-völgyben járnánk a tiszadobi Andrássy-kastély parkjában. Az épületet Andrássy Gyula külügyminiszter 1880-ban kezdte építtetni a francia kastélyok mintájára, angolkerttel kicsinosítva a környezetét. Ritka műemlék kastélyaink közé tartozik a tuzséri Lónyay-kastély, melyet Ybl Miklós tervei alapján építettek át 1880 körül. Tiszavasváriban látható az 1820 körül épült Dessewffy-kastély, a mellette lévő védett angolparkkal.

Nyíregyháza és Sóstó

A Nyíregyháza melletti Sóstógyógyfürdő sajátos hangulata annak idején Krúdy Gyulát és Blaha Lujzát is rabul ejtette, a ma emberét már a Sóstói Múzeumfalu, a régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeuma röpíti vissza a múltba, ahol május 1-én a 70-es évek sörös, virslis párosítását idézik fel.

Nyíregyháza régi épületeinek meghitt hangulatához jól illeszkednek gazdag múzeumi gyűjteményei. A Kállay Gyűjtemény tízezer kötetes könyvtárában őrzik többek között Kállay Miklós egykori miniszterelnök levelezését.
A Jósa András Múzeum nevét a híres tudósról és polihisztorról kapta. Állandó kiállításai között megtekinthető Benczúr Gyula festő és Jósa András  emlékkiállítása, valamint régészeti, néprajzi kiállítások és egy numizmatikai gyűjtemény is. 
A városban található az 1983-ban alapított Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény. Állandó kiállítása különleges ikonokat, ikonosztázion faragványokat, liturgikus tárgyakat mutat be a látogatóknak. A Városi Galéria épületében őrzik a Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep gyűjteményét.

A Vasvári Pál Múzeumot egy lelkes helybéli pedagógus alapította Tiszavasváriban. Különleges az orvos- és gyógyszerészet-, valamint patikatörténeti kiállítása. Tiszabercelen Mária Terézia testőrének, Bessenyei Györgynek állít emléket a róla elnevezett emlékház. Kisvárdán, az egykori zsinagógában található a Rétközi Múzeum, ahol egy falusi kovácsműhely berendezése is tanulmányozható. Országos hírű a vásárosnaményi Beregi Múzeum vaskályha- és öntöttvas gyűjteménye. Mátészalkán a Szatmári Múzeumban tekinthető meg Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi-, és hintógyűjteménye. Szatmárcsekén a világon egyedülálló módon, csónakos fejfás református temető öleli körbe Kölcsey Ferenc fehér márványoszlopokból készült klasszicista síremlékét. Tiszacsécsén, Móricz Zsigmond író szülőfalujában emlékkiállítás tekinthető meg. Álmosdon a Kölcsey házban ma emlékmúzeum található, ahol  a Himnusz költője 1812 és 1815 között élt.