Nyíregyháza – többet ad, mint gondolnánk!

Nyíregyháza és a Nyírség egyre népszerűbb úti cél a különleges kikapcsolódásra vágyó családok számára, hiszen egész nyáron sokszínű és izgalmas programokon vehetünk részt az állatparktól a Lego központján át wakeboard pályáig.

Nyíregyháza belvárosában azok a gyerekek, akik szeretnek legózni, biztosan találnak valami érdekességet. Az interaktív látogatóközpontban Lego történeti kiállítás, kreatív foglalkoztatók, 3D-s mozi, konzolszoba és sok-sok Lego-játék szolgál az egész család örömére. A kultúrára is vágyó vendégek megtekinthetik a városközpont aranykincseket rejtő múzeumát. Az állandó és időszakos kiállításokat végig járva számos érdekes információt szerezhetünk a régészeti és néprajzi értékeinkről.

A természet szépségéért rajongók a varázslatos Sóstói-erdő ölelésében található botanikus kertbe feltétlenül látogassanak el: van itt tündérrózsák, rododendronbokrok, tujalabirintus és huszár játszókert is akár romantikus sétához, akár egy kellemes családi piknikhez.  Tovább kalandozva Nyíregyháza városközpontjától alig 6 kilométerre találják a gyógyvizeiről híres Sóstógyógyfürdőt, melyet egy óriási, kristálytiszta levegőjű tölgyerdő ölel körül.

Magyarország legizgalmasabb állatparkja is Sóstógyógyfürdőn található, ahol egy nap alatt körbeutazhatjuk a Földet.  A 30 hektáros tölgyerdőben a tündéri fókák showja után több, mint 5000 állat között sétálhatunk fehér tigris,  afrikai elefánt, indiai orrszarvú,  szumátrai tigris és a vörös macskamedve táraságában. A hatalmas sétához a családok segítséget is kapnak az állatparktól: az anyukák és apukák a babahordozókkal és húzható kiskocsik segítségével tehetik még kényelmesebbé a legkisebbek számára a kalandot. Az állatpark egyedisége, hogy a látogatók szinte közvetlen közelről nézegethetik az élővilágot, miközben az az érzésük támad, hogy a lakói itt igazán otthon és szabadnak érzik magukat.

Az élményekkel teli sétát követően jól esik majd megmártózni Sóstógyógyfürdő hűsítő vizeiben. Ha a strandolás és a napozás elengedhetetlen programja a családi nyaralásnak, akkor a sóstói fürdőkben a legjobb helyen járnak! A fürdőkben a kisebbekről és a fiatalokról sem feledkeznek el. Van itt Kincses-sziget, csúszdapark, hullámmedence, vízfüggöny, vadvízi sodrófolyosó is. A nagyokat pedig bel- és kültéri gyógyvizes medencékkel, pezsgőfürdővel, relaxációs kezelésekkel, a poolbarban frissítő koktélokkal várják.

A régmúlt idők, a népi hagyományok és a tájjellegű építészet különleges világa iránt érdeklő családoknak érdemes meglátogatni a fürdők szomszédságában található skanzent, mely egy valóságos, ám igazából soha nem létezett falu másaként mutatja be a vidék néprajzi sajátosságait.

A Sóstói-erdőben kialakított több, mint 100 állomásból álló kötélpálya kicsik és nagyok kedvence lehet. A kalandpark a szórakoztató testedzés mellett hozzásegít, hogy közelebb kerülhessenek a természethez.

Nyíregyházától mindössze 35 kilométerre egy igazi pezsgő, kulturális kis városra bukkanhatnak. Nyírbátor több, mint hét évszázados történelmének legfényesebb időszaka a Báthori-családhoz köthető. Látnivalói is a 15-16. században országos jelentőségű család rangjához méltóak, melyek ma is a város meghatározó értékei. A Báthori-család ősi fészkében található állandó kiállítás 45 életnagyságú viaszfigurával idézi meg a kor legendáit. Nyírbátor is büszkélkedhet az egész évben nyitva tartó, kiváló gyógyfürdőjével, ahol jakuzzikban, gyógymedencékben és kültéri óriáscsúszdákon érezhetik jól magukat a fürdőzés kedvelői.

Nyírbátortól mintegy 20 perces autóútra Leveleken egy homokfövenyes strand-és horgászparadicsomba csöppenhetnek a nyaralók. Kiváló vízminőség és szabadvízi strand biztosítja a felüdülést a nyári napokon. Homokozó, hinta és gyerekcsúszda várja az apróságokat, a bátrabbaknak lehetősége nyílik a vízisízésre is. Gyors és izgalmas wakeboard pálya mellett a windsurf szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek.

A nyár izgalamas programjait összefoglaló videónk nem csak Nyíregyházáról, de például Levelekről is: