Egy legendás gyógyító nyomdokaiban

Aprócska, eldugott zug Vas-megye déli részén a Hegyhát térség, ám egyedülállóan szép természeti adottságaival és gazdag kulturális, történelmi emlékeivel elbűvöli a vendégeit.

A területet változatos domborzat, gazdag növényvilág és tiszta levegő jellemzi. A térségen keresztülfolyó Rába egyike Európa kevés vadvízi folyóinak. A Vasi Hegyhát térségét több történelmi tematikus út is érinti, melyek közül a legjelentősebb az egykor Itália felé vonuló hadak által használt „Katonák Útja". Az egyéb történelmi nevezetességek közül kiemelkednek a vasvári béke és a győrvári csata emlékhelyei. Tovább színesíti a térség turisztikai kínálatát a terület alatt húzódó termálvíz, a bérbaltavári borvidék, valamint a tájjellegű gasztronómiai specialitások.

A táj szépsége, a helyiek vendégszeretete önmagában is szívmelengető, de a természetgyógyító erejére épülő Kneipp-módszer - melyet a térségben már az 1800-as évek végén alkalmaztak -, testi-lelki megújulást ígér.

Kneipp és a testi, lelki, szellemi egészség

Sebastian Kneipp, a módszer megalkotója, 1821-ben született a Stephansried nevű bajor faluban. Szüleivel és testvéreivel nagy szegénységben, egy nedves pincelakásban nevelkedett, amelynek következtében már fiatalon elérte a rettegett kór, a tuberkulózis. Betegségén úgy próbált segíteni, hogy többször megfürdött a jeges Dunában, illetve saját maga által készített gyógynövényteákat fogyasztott. Immunrendszerét sikerült annyira megerősítenie, hogy néhány hónap alatt kigyógyult a halálos betegségből.

Ekkor kezdett behatóbban foglalkozni a víz és a gyógynövények gyógyító erejével. Módszereivel olyan hírnévre tett szert, hogy betegek ezrei vándoroltak hozzá, naponta körülbelül százötvenen keresték fel. "Fogadóóráin" orvos- illetve paptársaival - mivel katolikus lelkészként dolgozott - egyszerre 20 beteget fogadott, s ami a legfontosabb: mindezt ingyen tette.

Természetesen ezt sem az egyház, sem az orvosok és a gyógyszerészek nem nézték jó szemmel, különleges gyógyító módszerei miatt kuruzslónak kiáltották ki.

Az atya számára Bad Wörishofen, a Bajorország déli részén, Münchentől kb. 80 kilométerre fekvő település szolgált "rejtekhelyül". A világhírű, államilag is elismert Bad Wörishofen-i Gyógyfürdő ma is a Kneipp-tanok „fellegváraként" ismert.

Kneipp módszereit barátai unszolására papírra is vetette, így született meg röpke hat hét alatt "Mein Wasserkur" (Vízzel való gyógyításom) című könyve.

Kneipp jóval megelőzte korát, amikor kidolgozta módszereit. Elve az volt, hogy az ember lelkét és testét egységében lehet csak gyógyítani. Filozófiája és gyógyító módszerei ma is aktuálisak. Öt pilléren nyugvó egészségmegőrző teóriáját a test, a lélek és a szellem harmóniája teszi egységessé.

A Kneipp-módszer alappillérei

1. Víz (hidroterápia): amely különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, és ezzel vegetatív reakciót vált ki.

2. Gyógynövények (fitoterápia): szelíd gyógynövényekkel, amelyek ugyan lassabban hatnak, de jóval kevesebb mellékhatást fejtenek ki.

3. Egészséges táplálkozás: különösen hangsúlyozta a zöldségfélék, gyümölcsök és tejtermékek szerepét. A teljes értékű élelem nagyon fontos az étrendben.

4. Mozgás (egészséges testmozgás, masszázs): amely ésszerű és rendszeres testmozgáson alapul. Cél nem a kimagasló teljesítmény, hanem a terhelés és tehermentesítés rendszeres és egészségjavító keveréke.

5. Test-lélek-szellem harmóniája: amely azt tanítja, hogy élhet az ember összhangban önmagával, miként találhatja meg a saját testi-lelki ritmusát.

A Vasi Hegyháton a térséget átfogó tematikus út keretében ismerkedhetünk meg a Kneipp-módszerrel. Az úgynevezett Kneipp objektumok segítségével kipróbálhatjuk a módszerbe tartozó különböző kezeléseket. Mindemellett az objektumok úgy lettek elhelyezve, hogy valamilyen más látnivalóhoz is kapcsolódnak (Jeli Arborétum, Oszkói Szőlőhegy, Vasvár – Szentkút völgy). Lábáztató, vizes taposó, gyógynövénykert, meditációs park, vizes játszótér, inhalátor ház és még számos más érdekesség segít abban, hogy testünk, lelkünk és szellemünk egy harmonikus egységet alkosson.

Végezetül szívleljük meg Sebastian Kneipp tanácsát: "Az egészség a kereskedelemben nem kapható, csak az életmódon keresztül."

A Knepp-módszert bemutató tematikus útvonal mellett számos más látnivaló és túraútvonal is várja a Vasi Hegyhát látogatóit!