Őrség: érintetlen természet

Ezernyi tiszta vizű forrás, sötétre nőtt fenyvesek, selyemzöld dombokról táguló látóhatár, virágokkal hintett mező halk neszei, haranglábas falvak tiszta tekintetű emberei: ez az Őrség, mely természeti, kulturális és szakrális értékekben is gazdag.

A nemzeti park Vas megye délnyugati csücskében, közel 44.000 hektáron várja a látogatóit. Zalaegerszegen keresztül kocsival, vonattal egyaránt könnyen megközelíthető – és ha megérkezett, nincs más dolga, minthogy átadja magát a természet nyújtotta békének, nyugalomnak.

Aktív időtöltésre vágyóknak, kirándulóknak, kerékpározóknak, kulturális élményekre fogékonyaknak egyaránt sokszínű arcát mutatja a táj.

Aki a jellegzetes helyi hangulatot szeretné megismerni, barangolhat a romantikus szeres falvak között, melynek egyik jeles képviselője a négy portából álló, falumúzeumként működő Pityerszer.

Érdemes felkeresni a jellegzetes szeres falut, Velemért, mely középkori templomáról híres. Pankaszon található az értékes ún. „szoknyás" harangláb, mely már az általános iskolai könyvekben ismerősként köszönti a gyermekeket.

Minden évszakban kínál feltöltődést az Őrség a kulturális eseményekre és élményekre fogékonyaknak is tavasszal, nyáron, ősszel egyaránt.

Hagyományteremtő gasztronómiai esemény ősszel a Tökfesztivál több helyi településen: Őriszentpéteren, Szalafőn, Pityerszeren, Magyarszombatfán. Érdemes helyben megkóstolni a tökmagolajos ételeket, a dödöllét, elkortyolni nyugalomban egy pohár bort.

„Emberi találkozó a művészetek fényénél" jelszóval várják a családokat, élményeket keresőket tavasszal, pünkösdkor a helyiek a Virágzás Napjai alkalmából.

Hétrétország – a „szerek és porták fesztiválja", ez a nyárutóján zajló fesztivál a kalandlelkületűeket invitálja az Őrség élményszerű felfedezésére. A programban vannak zenei, színházi, irodalmi és filmes események egyaránt. Emellett kialakult egy sajátos "hétrét" műfaj is: a látogatás. Régi falusi porták fogadják a "vizit órákban" a látogatókat, kézművesek műhelyeibe, művészek műtermeibe nyerhetnek bebocsátást az érdeklődők, akik nem csak a látni- vagy kóstolnivalók miatt időzhetnek ott szívesen, hanem a jóízű beszélgetés kedvéért is.

Az Őrség méltán nyerte el az európai úticélokat minősítő szervezet, az EDEN díját.