Zalaegerszeg és Őrség tájain

Aprócska Őrségi falvak, érdekes ipari emlékek, élményfürdő és pezsgő városi éjszakák. Zalaegerszeg bőséggel kínál felfedeznivalót mindenkinek. Ha a természetet kedveljük a Gébárti-tó, ha a nyári pezsgést, akkor a vízicsúszda parkot ajánljuk. Induljon a felfedezés!

1. NAP – Zalaegerszeg - Göcseji Falumúzeum, Vízicsúszda- és Élménypark

Zalaegerszeg hazánk dél-nyugati csücskében fekszik, számos látnivalót tartogat számunkra. A szállás elfoglalása után elsőként a különleges miliőben fekvő, 1968-ban megnyílt Göcseji Falumúzeumba látogatunk el.

Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma a várost átszelő Zala folyó holtága és egy műemlék vízimalom körül kapott helyet. A gyűjteményt 22 zalai településről szállították a helyszínre, így a skanzen területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek. A múzeum régi kisnemesi kúriákat idéző fogadóépületének emeletén a „Kárpát-medence népviselete babákon" című kiállítás kapott helyet.

A Falumúzeum szomszédságában található Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum hazánk legnagyobb szabadtéri műszaki múzeuma, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét. A 30.000 négyzetméter területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató. Az olajipari múzeumban további kuriózumok is megtekinthetők, mint például a világ legkisebb könyvei, Magyarország legrégebbi bányászzászlója, Európa legrégebbi bányász türelemüvege.

Napunk zárásaként a Gébárti-tó szomszédságában található  Aquacity Vizicsúszda- és Élményparkba látogathatunk el némi plusz adrenalin kedvéért. A vízi vidámparkban 10 óriás és 5 kisebb csúszda, 9 különleges medence, köztük lassúfolyó, gyermekmedence, az ország legnagyobb hullámmedencéje, ugrómedence, jacuzzi medence vár bennünket. A csúszdadombon épült kilátó alatt a város és a dimbes-dombos zalai táj csodálatos panorámája terül el.

2. NAP –  Kalandozás az Őrségben - Velemér, Pórszombat

Szombat reggel az aprócska, mindössze 70 lelket számláló őrségi településre, Velemérre látogatunk. Ez a csodálatos, érintetlen környezetben fekvő kis település igencsak gazdag fazekas hagyományokkal rendelkezik. Őrségi kalandozásunk első állomásaként a településen működő Kézműves Táborban – akárcsak néhány órára is – belekóstolhatunk a fazekasság rejtelmeibe,  és megcsodálhatjuk a helyi keramikus művészet darabjait.

Mielőtt visszatérnénk Zalaegerszegre, egy másik őrségi településre, Pórszombatra látogatunk el, ahol a fazsindelyes, kéttornyú római katolikus templomot érdemes felkeresni, majd a falu közepén található műemlék értékű, fa haranglábat csodáljuk meg.

Kellemes őrségi kalandozásunkat a zalaegerszegi termálfürdőben vezetjük le, amely hang- és fényterápiás termálmedencéivel nyújt egyedülálló élményt számunkra.

3. NAP – Zalaegerszeg – Göcseji Múzeum

Addig semmiképp se induljunk haza, míg nem teszünk egy hangulatos sétát a belvárosban, és nem látogatjuk meg a Göcseji Múzeumot. Az egykori takarékpénztári palota 1890-ben emelt eklektikus stílusú épületében a várostörténeti és képzőművészeti állandó kiállítások mellett egy mindig megújuló időszaki kiállítást tekinthetünk meg. A belvárosi séta során tekintsük meg többek között az egykori zsinagóga épületét, mely napjainkban hangverseny- és kiállítóteremként működik, a világon egyedülálló Földönjáró toronyórát, majd kóstoljuk meg a híres göcseji prószát a számos vendéglátóhely egyikében.

Zalaegerszegi hosszúhétvége télen