„Lelki feltöltődés a Bakonyban"

A Bakony az aktív kikapcsolódást keresők mellett a lelki feltöltődésre vágyók egyik kedvenc helye az eldugott kis kápolnájával és kálváriájával, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket!

A Bakony és Balaton térség vallási kultúrájának egyik szép példája Bakonybél. A faluból az erdő felé indulva lelhetünk rá a Borostyán-kút kápolnájára a stációkkal és a kálváriával, amely Szent Gellért és Szent Günther remeteségének emlékét őrzi. Az emlékhelyen először a kápolnát építették meg, amely később egészült ki a 14 képből álló stációval és a kálváriával. A kápolna környékét a falu összefogásával állították helyre - tavacskává duzzasztották a források vizét, a parton pihenőparkot alakítottak ki. Erre zarándokolva, utunkon békés pihenőhelyre és nem utolsó sorban lelki feltöltődésre lelünk.  

A Veszprém közelében található Márkó mindenképp megér egy kitérőt. Már messziről láthatjuk a fennsíkból kiemelkedő dombon a kálvária fehér kápolnáját és stációit, melyeket egy rövid séta alkalmával bejárhatunk.

Városlődön az egyházi örökségek egy újabb csodás gyöngyszemét tekinthetjük meg. A kápolna és a stációk szabadon látogathatók, nyáron pedig a környező fák lombja ad árnyékot a megpihenni vágyó vándoroknak.

Innen nem messze érdemes felkeresni a csehbányai erdő közepén megbúvó Mária kápolna és kőkereszt, amelyet legendája miatt is érdemes felkeresni. Egy erdész eltévedt az erdőben egy hideg téli éjszakán. Segítségért fohászkodott, majd nemsokára fényt látott, s elindult a fény forrásához. Amint közelebb ért, tudta, hogy csoda történt, hiszen egy helyen tűz égett, de körülötte egyetlen lábnyomot sem látott a friss hóban. Az erdész hálából egy Szűz Máriát ábrázoló képet vésetett a tűz mellett álló fába. Az egykori csodatévő tűz helyére Csehbánya lakossága felépítette a ma is álló Mária kápolnát.

Az árnyas fák között emelkedő kislődi templomkápolna és kálváriastációk szép, terrakotta domborművei egy müncheni mester munkáját dicsérik, hangulata magával ragadja az embert.

Magyarpolány kálváriájához 153 lépcsőfokon keresztül vezet fel az út. Fentről A Bakony és a környező hegyek között megbúvó takaros kis falusi házak megkapó látványt nyújtanak, s nem mindennapi élmény a stációk közel életnagyságú festett faszobrainak felfedezése sem, amelyek a Fájdalmas Rózsafüzér öt titkát ábrázolják. Ha a hajnali órákban érkezünk, csodálatos napfelkeltében lesz részünk.  Ha pedig utunk éppen Pünkösd idején hoz erre a vidékre,  az évről-évre ebben az időszakban megrendezett Polányi Passio előadás kötelező program!