Ahol a bőrkesztyű születik– 1861 Kesztyűmanufaktúra Pécs

Ha már minden „kötelező" látnivaló megvolt Pécsen, és valami újdonságra vágyunk, induljunk el a Zsolnay Negyed Pirogránit udvara felé. Az „1861 Kesztyűmanufaktúra" világában megismerhetjük a kézzel varrott kesztyű készítését és történetét, sőt, vásárolhatunk is.

Pécs az 1860-as évek óta az európai kesztyűgyártás fellegvára. Egészen pontosan 1861-ben született meg az első pécsi kesztyűgyár, az akkor alig 20 éves Hamerli Jánosnak köszönhetően, akinek a piaci igények figyelembevételével, szorgalmas munkával sikerült nevét ismertté tennie, nemcsak a hazai kereskedelemben, hanem külföldön is. A vállalkozás olyan sikeressé vált, hogy négy évvel később, már Bécsben is fenntartott egy műhelyt.

Jó tudni! A Hamerli név éppen olyan fontos Pécsnek, mint a Zsolnay. A kesztyűgyár alapító fia, Imre építtette ugyanis családi házuk helyén a Pannónia Grand Hotelt, amely ma is a város egyik legjelentősebb szállodája: a Palatinus Hotel.

Kép: Pécs, Palatinus Hotel (Vampare, WikiCommons)

Az évszázados tradíciók, az egyedi tudás és tapasztalat birtokában a minőségi pécsi termékek a mai napig világszerte ismertek és népszerűek. Ezt a tudást és a kesztyűkészítés iránti szenvedélyt hivatott bemutatni a város egyik legszebb pontján, a Zsolnay Negyedben található Kesztyűmanufaktúra.

 

A kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a kesztyűkészítés kezdeteivel, a pécsi kesztyűgyártás legfontosabb eseményeivel, személyiségeivel és helyszíneivel. Ezt követően felfedezhetik a régi és modern eszközök közötti különbségeket, megtudhatják, hogy alakult a termelés a Hamerli gyár történetének különböző időszakaiban. Ezen kívül a kesztyűviselés kellékei, a régi és kortárs divatkesztyűk, hírességek kesztyűi és különleges darabok is megcsodálhatók.

A manufaktúra látogatás során testközelből megnézhetik a manufakturális, azaz a kézi kesztyűkészítés minden lépését, kezdve a szabással, préseléssel, számozással, az allangírozással, díszítéssel, varrástípusokkal, ezen felül a béleléssel, csinosítással, fényezéssel, vasalással; sőt a minőség-ellenőrzés és a csomagolás sem marad kis a sorból. Mire egy pár kesztyű elkészül, minimum 15 szakember keze munkájának nyomát viseli magán!

Így a látogató szemtanúja lehet a valóban tökéletes bőrkesztyű születésének, amely tökéletesen illeszkedik a kézre, hiszen „tökéletes kesztyűt csak emberi kéz alkothat".

S ha már végképp beleszerelmesedtünk a kesztyűk világába, irány az 1861 Factory Store, azaz a bolt! Itt nemcsak kész kesztyűk garmadájából válogathatunk; a látogatók egy speciális méretvevő segítségével meghatározhatják saját, egyedi kesztyűméretüket, majd megrendelhetik egyedi terveztetésű – akár monogramos vagy egyéb egyedi jeles – kesztyűjűket. A butikban bőr kiegészítőket, karkötőket, fülbevalókat, nyakláncokat is vásárolhatunk kedvenc kesztyűnkhöz.

Helyszín: Zsolnay Kulturális Negyed – Pirogránit udvar

Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 9:00 – 16:00