Itthon Dél-Dunántúlon, télen is

Bár a hideg évszakban nem szívesen vállalkozunk hosszabb utakra, belföldön minden vendégváró úti cél elérhető közelségben van, akár tömegközlekedéssel is. A következő összeállítás olyan helyszínekre kalauzol el, ahol a zimankóban is hívogat a gőzölgő gyógyvíz, ahol felfrissülés várja a megfáradt utazót, ízlelő bimbóinkat pedig új ízek varázsolják el.

Közép-Európa egyik leghíresebb fürdője, a hazai 17 minősített gyógyhely egyike, a Magyar Fürdőszövetség minősítésén az elérhető legtöbb, vagyis öt csillagot kapta. Hogy melyik gyógyfürdőnkről van szó? Természetesen Harkányfürdőről, s annak csodatévő vízéről.

A harkányi gyógyfürdő vizének gyógyhatását a legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfid (COS) adja, amely gáz alakban a vízben oldott állapotban nyomás alatt van. A karbonil-szulfid így 150-szer intenzívebben szívódik fel, mint más gyógyvizek hatóanyagai.

Ennek köszönhetően a harkányi gyógyfürdő egyedülálló specialitással rendelkezik; rendkívüli eredményeket értek el a psoriasis, azaz a pikkelysömör gyógyításának hatékonyságában. A pikkelysömör kezelés sajátossága, hogy nem avatkozik be az immunrendszerbe, a hormonrendszerbe és tartós, ráadásul költséghatékony gyógymód.

Sőt! A harkányi víz kiemelkedő a meddőség és a mozgásszervi betegségek kezelésében is.

A településen kiváló négycsillagos gyógy- és wellness szállók, Dél-Dunántúl legnívósabb és legsokoldalúbb kempingje és a szállodai színvonalú gyógykórház várja a gyógyulni, pihenni vágyókat télen is!

Amíg kint a mínuszok röpködnek, mi eshetne jobban, mint ínycsiklandó ételek, helyi specialitások, zamatos borok megkóstolása? Ha ilyen jellegű élményekre vágyunk, mindenképpen keressük fel az ország legkisebb megyeszékhelyét Szekszárdot. Ez a kis település legalább olyan híres vörösboráról, mint a szomszédos Villány!

Jó tudni!

Bár évtizedekig csak Egerben lehetett Bikavér alatt bort palackozni, az elnevezés nem erről a vidékről származik. 1846-ban Garay János, Szekszárd város méltán híres költője említi meg a bikavér nevet a Szegzárdi Bordal című versében. Egerben csak ezután, 1850-ben jelenik meg a kifejezés. Mára csak a Szekszárdi és az Egri borvidéket illeti meg a név használata.

A történelmi belváros szívében találjuk a város legrégebbi pincéjéből átalakított, vadonatúj Garay Élménypincét, ahol nem csupán „csak" bort kóstolhatunk, hanem mindent megtudhatunk, amit borról tudni illik és érdemes. 67 tabló, 11 interaktív eszköz, Illatkapszulák, gasztrokerék, egyedi borértékelés, érintőképernyős tudásteszt várja a borkedvelőket. A pince nem mellesleg teljes körűen akadálymentes is!

A városközponttól néhány percnyi sétára fekszik a városka legújabb és legnívósabb borszállodája a Mészáros Borház szomszédságában. Így két legyet üthetünk egy csapásra, azaz nemcsak a különleges enteriőrrel rendelkező szálloda kényelmi szolgáltatásait és helyi ételspecialitásait élvezhetjük, hanem a 250 éves pincével (és természetesen a Mészáros borokkal) is megismerkedhetünk.

Évszázados családi hagyományokra épülő vendéglátással találkozhatunk a szintén szekszárdi illetőségű Fritz Borházban. A borvidék egyik legszebb ódon hangulatú pincevendéglőjében felejthetetlen ízekkel, aranyérmes borokkal, lenyűgöző méretekkel bíró pincerendszerrel találkozhatunk.

Kaposvártól nem messze, a város zajától távol, a Zselic dombjai közt megbúvó Zselicvölgy Szabadidőfarm vendéglátói ezercsillagos pihenést ígérnek, télen-nyáron egyaránt.

Miért ezer csillag? Nos, a válasz egyszerű: mert a farm a csillagos égbolt parkban fekszik, egy karnyújtásnyira az idén átadott Zselici Csillagparktól. Csillagot nézni pedig nemcsak nyáron, csillaghulláskor lehet, a téli égbolt látványa legalább olyan felejthetetlen élmény!

A szabadidőfarm 80 hektár területén a teljes körű regenerálódás garantált! Tájjellegű vendégházak, horgásztó, modern teniszcsarnok kápráztatja el az utazóközönséget. Ami pedig a gasztronómiát illeti: ételkínálatuk természetesen a helyi, hazai legkiválóbb alapanyagokra épül, látványpincéjükben pedig csakis csúcsminőségű Dél-dunántúli borokat kínálnak.