10+1 különleges úti cél Ráckevén és környékén

Ráckeve és térsége hazánk egyik legcsodálatosabb, de kevésbé ismert területe. Budapesttől kevesebb, mint 50 km-re van csupán, és a hatalmas tornyoktól kezdve, a római kori kikötőn és a mesebeli hangulatú Duna-parton át a pusztai élővilág varázsáig egy sor látványosság felfedezhető. Íme a legjobb úti célok a Ráckevére és környékére készülőknek – megjegyezve, hogy a sorszámozás nem rangsorolást jelent a vonzerők között!

1. Játszóterek és hamisítatlan magyar puszta Apajon
Apaj határában található Magyarország egyetlen szoloncsák-szikes összefüggő pusztája, amely a ritka növény- és állattársulásoknak kedvez: túzok, szürke marha, racka juh, mangalica, apaji ménes. A puszta állatvilágának kiemelkedő értéke a nagy testű pusztai madár, a túzok, amelynek legnagyobb hazai állománya él itt: a védett túzokállományt legjobban a közeli halastavakból létrehozott vizes élőhely, a Réce-tanösvény mentén végighaladva figyelhetjük meg. Érdemes kirándulásokon megismerkedni a vidékkel, és megtekinteni a falutól délnyugatra hosszan elnyúló, északi-déli irányú dombon fekvő, keletelt templom romjait, amelynek északi oldalán felismerhető a cinterem. A templom valószínűleg Alsóapaj falu egyháza volt. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán csodálatos játszóterek létesültek a településen, melyeket nem csak a helyiek, de a környék más településeiről érkezők is előszeretettel használnak.

2. Református templom Áporkán
Az áporkai református templom 1785-ben épült késő barokk stílusban. Tornyát az 1837-es bővítéskor emelték. A templombelső késő barokk fapadjai az épülettel együtt műemléki védelem alatt állnak. Áporkán érdemes ellátogatni a Falumúzeumba is, előzetes bejelentkezéssel.

3. Petőfi Sándor Emlékház, Dömsöd
Petőfi Sándor, hazánk egyik legmeghatározóbb költője, életében többször látogatott el Dömsödre barátaihoz. Számos költemény és próza született azokból az élményekből, melyeket ez idő alatt szerzett. A múzeum épülete Petőfi születésének évében, 1823-ban épült. A négy helyiségből álló múzeumban nemcsak Petőfivel kapcsolatos emlékeket találhatunk, hanem a szüleihez kapcsolódó ritka relikviákat és a kor jellemző bútorait is megcsodálhatjuk.

4. Angyalos ház, Kiskunlacháza
A Pereg településrészen álló, műemlék jellegű ház 1906-ban épült. A csúcsíveket imitáló vakolatdíszítés, a kétoldalt álló-lebegő asszonyalakok a gótikus épületszobrászatot idézik. A XIX-XX. század fordulóján virágzó stíluskeverés, az eklektika, illetve a historizmus hatása érezhető az épület stílusán. A csúcsíveket tartó nőalak két példányát Krízsik András 1920-21-ben mintázta szerelméről, későbbi feleségéről. Az Angyalos házban található helyi néprajzi gyűjteményből megismerhetjük a kunok eredetét és a pusztai emberek életét.

5. Szerb ortodox templom Lóréven
Lórév a magyarországi szerb nemzetiség „fővárosa". Kiváló példa arra, hogy miként tud több nép együtt élni egymás mellett. A Duna közelsége mindig is meghatározta a helyiek életét, így tisztes megélhetést biztosított a halászat és a komp biztosította átkelő forgalom. A falu templomát még a XVIII. század végén építették és 1895-ben újították fel. Az egyhajós, homlokzati tornyos, copf stílusú szerb ortodox templom ikonosztázai a XIX. század második feléből, a felújítás alatt kerültek oda.

6. Érintetlen természet Makádon
Makád a Csepel-sziget legdélibb települése, három irányból víz veszi körül. Nyugatról az Öreg-Duna, keletről a Ráckeve-Soroksári Duna-ág határolja, délről pedig ezek összefolyása található. A falut a Duna szeszélyeitől védő gát mögött jellegzetes ártéri világ tárul a szemünk elé. A makádi tájban a vizek, tavak, mocsarak elhelyezését nagyszerűen ismerteti Bél Mátyás (1684-1749), a XVIII. századi magyar tudományos világ egyik kiemelkedő egyénisége: „... a folyó nagyobb medre pedig közeledik a faluhoz – köztük erdő és mocsár foglal helyet: mocsár, melyet ugyancsak a Duna a sziget végétől egészen a faluig térít vissza, egy visszahajló ágával, amely az erdőt veszi körül, s mintegy új sziget gyanánt választja el a szárazföldtől."

Makádon érdemes még megnézni a copf stílusú, ősi református templomot. Makád és környéke református vallásra térésének meghatározó egyénisége Szegedi Kis István tudós-prédikátor, aki a ráckevei reformátusság történetének meghatározó személye is egyben. Ma is uralja a város látképét a tiszakécskei Istenháza építészeti jellegzetességeit mintázó neogótikus református templom, amely kedvező, Duna-parti fekvésének köszönhetően Ráckeve legimpozánsabb temploma.

7. Tőzike Tanösvény és a Szigetbecsei-holtág
A tanösvényt a település holtágának bemutatására hozta létre a Sziget-csücske Természetbarátok Egyesülete. A tanösvény szabadon látogatható. Hossza 800 méter, babakocsival is könnyedén bejárható. A holtág faluval átellenes oldalán, a Balassi téri tó partján szabadtéri pihenő található padokkal, esőbeállóval. A rövid sétány tökéletesen alkalmas kisgyerekes családoknak vagy idősebb pároknak egy meghitt romantikus sétára, míg télen ideális korcsolyapálya és jéghokiterep.

A Petőfi Sándor utca szép tornácos, vaskerítéses "svábházait" a falu gyöngyszemeiként tartják számon. A Balassi téren található Életfa érdekessége, hogy minden évben, az anyák napi ünnepség keretén belül rakják fel rá a faluban élő szülők közreműködésével az előző évben született gyermekek tűzzománc emblémáit. Jelenleg 110 gyermek neve és születési dátuma található az életfa ágain.
 
8. „Farmergolf" Szigetcsépen
Ez a Hollandiából származó játék, mint neve is mutatja, közeli rokonságban áll a „hagyományos" golffal. Egy holland úriember, bizonyos Peter Weenink találta fel, mivel túl bonyolultnak találta az hagyományos golfot, és drágának a hozzá tartozó felszerelést. Az alig több mint 10 éves sport már Európa több országában megvetette lábát, és hazánkba, Szigetcsépre is elért. Magyarországon egyedüliként itt próbálhatják ki ezt a különleges sportot. A szabályokról legyen elég annyi, hogy egy fapapucs alakú ütővel kell egy kislabda méretű „golyót" a lyukba juttatni. Aki további részletekre kíváncsi, látogasson el Szigetcsépre!

9. Duna-parti séta Szigetszentmártonban

A Kis-Duna-ág talán egyik legszebb partja a szigetszentmártoni. Érkezzen az ember akár autóval, akár HÉV-vel, itt egy szinte teljesen érintetlen festői környezet tárul az ember elé. A különféle növények – sulyom, nád tündérrózsa – mellett a parton andalogva számos horgászra lehetünk figyelmesek. A helyiek szerint a szigetszentmártoni partokon lehet a legnagyobb halakat fogni az egész Ráckeve- Soroksári Duna ágon. Kevesebb, mint egy órányira a nagyvárosi forgatagtól ez a nyugalmat árasztó település lehet a teljes kikapcsolódás és a romantikus séták színhelye. A település látványossága még a falu központjában álló római katolikus templom, melynek felépítéséhez Mária Terézia lánya, Krisztina főhercegnő adománnyal járult hozzá.

10. Római kori kikötő Szigetújfaluban
Mint az közismert, az ókori Római Birodalom határai egészen a Duna vonaláig értek, és előszeretettel használták a folyót közlekedés céljából. Ennek a régmúltból itt maradt emléke a szigetújfalui Duna-parton található kikötőrom. Érdemes elsétálni a faluközpontból rövid távolságra lévő kikötő maradványaihoz, és beleképzelni magunkat a kor hangulatába.

+1: Tűztorony kilátó és csónakos piac Ráckevén
2009 júniusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Ráckeve régi városházi épületének tornyában található Tűztorony-kilátó. A közel 40 méteres magasságból megtekinthető panoráma egyedülálló élményt nyújt: tiszta időben láthatóak a budai hegyek, Százhalombatta és Ercsi tornyai is. 9 órától 16 óráig minden egész órakor látogatható a torony, melyre a mellette található Tourinform iroda épületében tudnak jegyet váltani.

Ráckeve egyik nevezetességének számít a Duna-parti sétányon szerda és szombat délelőttönként megrendezésre kerülő vízparti piac. A tradicionális, egészen egyedi atmoszférájú eseményen a helyi termelők kiváló termékeit vásárolhatja meg a látogató. A vízpart nyújtotta hangulat, a kürtőskalács és a sült kolbász illata teszi varázslatossá az itt töltött pillanatokat.

TIPP! A város főutcáján, a Kossuth Lajos utcán látogatható Keve Galériában egész évben különböző kortárs képző- és iparművészeti kiállítások váltják egymást, és egyik termében egy színes csempéjű Zsolnay cserépkályhát is megtekinthetünk.

Ha már tudja, hogy hová szeretne kirándulni Ráckeve környékén, látogassa meg a Ráckeve és Térsége TDM internetes portáljára, ahol kiváló szállásajánlatok mellett egyéb programokat és gasztronómiai lehetőségeket is felfedezhet kénye- kedve szerint!