Mária Út – Kőszegtől Celldömölkig

Európa egyik legfontosabb zarándokútja a hazánkon is átvezető Mária Út, mely a Nyugat-Dunántúlon Kőszeg közelében lépi át az országhatárt. Kőszegtől Sitkén át egészen Celldömölkig felfedezhetik a zarándokok és a túrázók régiónk Mária emlékhelyeit.

A Mária Út, azaz a Via Maria olyan gyalogútvonal, ami elsősorban a természetben vezet. Gyalogos és kerékpáros vonalvezetése igyekszik elkerülni a forgalmas közutakat.
A több mint 1400 km-es, spirituális és kulturális értékeket felfűző Kárpát-medencei gyalogutat Máriacell és Csíksomlyó között bárki bejárhatja, aki fogékony a spiritualitásra. A teljes magyarországi útvonal mentén mintegy 60 kisebb-nagyobb zarándokhely található, a Nyugat-Dunántúlon 8 főbb állomás várja a zarándokokat. A Mária Út bejárása maradandó élményt nyújt túrázóknak, hitkeresőknek és vallásos embereknek egyaránt.

A Via Maria Nyugat-dunántúli szakaszán Kőszeg, Horvátzsidány, Csepreg, Vát, Csénye, Sárvár, Sitke és Celldömölk szakrális emlékei kínálnak lelki megújulást a zarándokoknak és túrázóknak. Az Alpokalja ékszerdobozaként is jellemzett Kőszeg kicsiny belvárosa számos templomnak ad helyet: megpihenhetünk a neogótikus Jézus Szíve templomban vagy a Jurisics téren egymás mellett emelkedő Szent Imre és Szent Jakab templomban. A Horvátzsidányt körülölelő erdőben a Peruska Mária erdei kegyhely nyújt felüdülést, lehetőséget a csendes elmélkedésre. Régiónk legismertebb zarándokhelyén a „kis Máriacellként" is emlegetett Celldömölkön pedig a Szűz Mária templom várja a betérőket.

Természetesen az útvonal mentén számos, a turisták érdeklődésére méltán számot tartó látnivaló található. Az EDEN-díjas kőszegi Írottkő Natúrpark erdei, sétaútjai, a szelestei kastély és arborétum, valamint a megfáradt vándoroknak enyhet és erőt adó sárvári és celldömölki fürdő.