Siófok: a nyári főváros

A Balaton (Lacus Pelso) és Siófok környéke már a római időkben is kedvelt volt, erre vezetett a Sopianaeból (Pécs) Triccianán (Ságvár) át Arrabonába (Győr) tartó útvonal. Siófok ma Magyarország egyik legismertebb és legforgalmasabb turisztikai központja.

Egyes, III-IV. századi források szerint Galérius császár zsilipet építtetett a lápos, ingoványos részek lecsapolására.

A „Nyári Főváros" 17 km-es partszakaszát számos strand és szálloda tagolja. A település már a 18-19. században igen népszerű üdülőhely volt a művészemberek, írók, költők körében; az egykori villák falán sok helyen tábla őrzi e jeles vendégek emlékét.

A településen született az „operettkirály", Kálmán Imre. A város központjában magasodik Siófok legemblematikusabb épülete a 45 m magas Víztorony. A műemlék különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők. Az épületben a 360°-ban körbejárható nyitott kilátó rész, Szentkirályi oxigén bár, Panoráma kávézó és valamint Samsung élményközpont várja a vendégeket. A település hajókikötője, amely a balatoni hajózás központja, évről évre megújuló hajóprogramokat kínál. A város élményfürdője, minőségi strandjai és szórakozóhelyei, valamint a számtalan színes program várja Siófok vendégeit.

Érdekesség: 

Ismét felállítják Siófokon az óriáskereket, amely 2000-ben mutatkozott be a hannoveri világkiállításon, és 2015-ben már „járt" Siófokon. Az óriáskerék majdnem 70 méter magas, a tömege 400 tonna és tíz perc alatt tesz meg egy kört. Este önmagában is különleges látványt nyújt, hiszen 30 ezer színes égővel világítják ki.

http://siofokoriaskerek.hu/

 

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Töreki-tavak Természetvédelmi terület

A Cinege-patak táplálta Töreki halastavak 300 hektáros védett területe kedvelt kirándulóhely. Az itt található 9 km hosszú tanösvény 12 állomáson ismerteti a terület jellegzetes élőhelyeit, állat-, és növényvilágát – érdemes itt nyáron is túrázni, hiszen benépesül a fecske-part és a gyurgyalag telep; gyönyörű madarakat láthatunk. Túránk közben a Cinege pihenőben frissülhetünk fel.

www.siofokportal.com