Zalaegerszeg, Göcsej kapuja

Utunkat fából épített haranglábak, jellegzetes porták és öreg templomok kísérik Zalaegerszegen. Ahogy mondani szokták: „Gondunkat – bajunkat akasszuk a szegre, gyerünk a virágos Zalaegerszegre!"

A szeges településszerkezetéről nevezetes Göcsej vidék „kapujába" látogatva megismerkedhetünk kulturális értékeivel, vízi élményparkjával és hangulatos belvárosával.

Zalaegerszeg a Göcsej-dombvidék északkeleti csücskén elterülő folyóvölgyi település, mely számos látnivalót kínál. Kulturális értékei közül kiemelkedik a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum , valamint a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. A Gébárti-tó partján álló Kézművesek Házában a hagyományőrző népi mesterségeket ismerhetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők.

A város egyik nevezetessége a Göcseji Falumúzeum, mely Magyarország első szabadtéri néprajzi múzeuma. A skanzen a Zala folyó holtága partján 1968-ban nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt. Negyven eredeti épületből álló, parasztportákra osztott göcseji falut rekonstruáltak itt. A  házak a jellegzetes népi építkezést mutatják be, berendezésük pedig a 19. századi paraszti lakáskultúráról mesél. Ez az autentikus környezet ad sajátos hangulatot a tavaszonként megrendezett Fazekas és Keramikus Fesztiválnak.

Kulturális rendezvényekben nincs hiány: érdemes felkeresni a Göcseji Falumúzeum programjait, a Kvártélyház Szabadtéri Színház  nyári előadásait és az Egerszeg Fesztivált (ekkor megkóstolhatjuk a híres zalai prószát), valamint ősszel a Zalai Teríték fesztiválon (ne hagyjuk ki a vadételek mellett a jófajta zalai borokat sem).  

Pihenésre tökéletesen ideális a Gébárti Szabadidőpark. Egy patak felduzzasztásával hozták létre az érdekes formájú tavat, melynek földnyelvén strand  és kemping működik. A tó mellett lévő, különleges fény- és hangterápiás, fedett termálfürdőben télen-nyáron kényeztethetjük magunkat. Innen csak pár lépés a szabadtéri AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark, mely nyáron páratlan csúszdavilágával vonzza a látogatókat. Vigyázat! Csak bátraknak!

Kellemes kirándulást tehetünk a város déli részén elterülő, sajátos mikroklímájú Azáleás-völgyben, mely a rododendronnak köszönheti hírnevét. Tavasszal a völgy virágba borul, s a zömében sárga virágú azáleák, más néven havasszépék tömegesen vonzzák a látogatókat. Kiváló kirándulóhelyek bújnak meg a környező dombok között, a zalai táj természeti szépségeivel csalogatja a gyalogos, kerékpáros és lovas túrázókat.