Grófok és grófnők nyomában - Pápa elvarázsol

Páratlan időutazás! Parókák, nehéz bársonyok, susogó selymek, a barokk pompa élővé válik, ahogy a múltba csöppenünk az Esterházy Kastélyban, a Várkertben és a Várkertfürdőben.

Szobáról szobára bepillantást nyerhetünk a grófok és grófnők mindennapi életébe azzal a különleges hangulatú tárlatvezetéssel, melyet a pápai Esterházy Kastély kínál. Részesei lehetünk a barokk kastély mindennapjainak, akár korabeli ruhát magunkra ölthetünk. Különleges élmény felnőtteknek, de gyerekként sem lehet unatkozni. A Gyerekbirodalomban a kétszázezer Lego darabból álló méretarányos kastély „makettje" mellett, bárki felépítheti álmai kastélyát. Természetesen Legoból.

A versailles-i kastélytípusba tartozó egyemeletes épület alapjain egykor vár magasodott. Mivel ennek alapja nem volt szabályosan kialakított, így a kastély is szabálytalan U alakot formál. A számos ékesség mellett érdekesség a kastély Nádor-termében látható festmény, mely Pápát az 1700-as évek közepén ábrázolja. A 2015-ben lezárult első körös felújításoknak köszönhetően a kastélykápolna is visszakapta szakrális funkcióját, szentmisék, esküvők, keresztelők kedvelt helyszíne.

Érdemes rövid sétát tenni a kastély parkjában a Várkertben, mely egykor valóságos erdőség volt buja növényzetével. Itt találjuk meg több növényritkaság mellett Magyarország legnagyobb törzskörméretű (992 cm) famatuzsálemét, egy hatalmas platánt.

A kastély szomszédságában, Pápa Főterén magasodik a város szimbóluma, a Szent István vértanúról elnevezett Nagytemplom, melynek mai formáját Esterházy Károly költségén kezdték építeni, a kastély épületéhez igazítva. Már a 18. század vége óta meghatározó jelképe a városnak és az elmúlt évben ünnepelte felszentelésének 220. évfordulóját. A Nagytemplom alatt található kriptában nyugszik az Esterházy család több tagja és néhány pápai nemes, polgár. A monumentális épületet méltán nevezik a Dunántúl legnagyobb hatású templomának.

A Várkertből a Főtéren és a Fő utcán haladva rövid sétával érjük el a Kékfestő Múzeumot. A múzeum épületében működött az 1786-ban alapított, egykori Kluge-féle kékfestő üzem. A műhelyt a tudatos fejlesztéseknek köszönhetően már korán a vezető cégek közé sorolták. Az igen jól jövedelmező tevékenységet mély szakmai tudás is jellemezte. A műhely 72 anyagmintát és azok receptjeit tartalmazó mintakönyve a korát meghazudtoló szakmai felkészülésről árulkodik. Az 1956-os bezárást követően az épület és valamennyi berendezése műemléki oltalom alá került és 1962 óta Kékfestő Múzeumként működik. A kiváló szakmaiságot az is jelzi, hogy a gépek és berendezések olyan állapotban vannak, hogy a termelés akár most is indítható lenne.

A múzeumban a kékfestés mesterség egyes munkafázisait a ma is működő gépekkel ismerhetjük meg. Külön figyelmesség a kisgyermekkel érkezőknek, hogy a helyszínen díjmentesen babahordozó kengurut biztosítanak és a látogatás idejére vállalják a babakocsik megőrzését is.

A kulturális kalandozások után pihenésre csábít a pápai Várkertfürdő. A reumatikus és mozgásszervi panaszokat enyhítő gyógyvíz mellett termálmedencékben is élvezhető a fürdőzés. A termálmedence, a télen is működő körforgós kiúszó medencével áll összeköttetésben. Ebben különböző élményelemek, mint például nyakmasszázs vagy masszírozó padok biztosítják a felfrissülést. A kicsiket csúszdás gyermekpancsoló, a nagyobbakat beltéri óriáscsúszda és feszített víztükrű uszoda várja.

A Várkertfürdő strandja nyáron nyújt felejthetetlen kikapcsolódást, ahol négyhektárnyi területen, a gyermekpancsolótól a családi csúszdákon át az adrenalin csúszdatoronyig minden korosztály élvezheti a fürdőzés örömeit.

TIPP>>> Somlói borvidék

Pápáról rövid autóutat követően juthatunk el Somlóra. Ha borkóstolásra vállalkozunk, számos rendkívül magas színvonalú szálláshelyet vehetünk igénybe. Borbirtokok, pincék, családi tradíciók ölelésében élvezhetjük a somlói juhfark mandulásan kesernyés íz világát. Sőt a francia Champagne-i tradíciók alapján készített pezsgőt is megkóstolhatjuk, majd lovas kocsis kirándulás keretében bebarangolhatjuk a borvidéket.