Székesfehérvár TOP5

Történelmi levegő, művészi pillanatok, pezsgő hétköznapok, grandiózus események – ezzel várja Székesfehérvár megújult Belvárosa a látogatókat. Művészi élménynek sem utolsó a felújított Fő utca szökőkútjaival és díszvilágításával. Az esti városnézés pedig tényleg kötelező program!

Kezdjük az ismerkedést a várossal a történelmi belváros hangulatos éttermeinek, kávézóinak teraszán, hogy helyi étel- és italkülönlegességek mellett élvezhessük a rendezvények forgatagát! Nem szabad kihagyni a 2013-as év fagyiját amit fehérvári cukrászmester jegyzett. A belvárosban pedig megtaláljuk az ország egyetlen vidéki Top 10-es éttermét is.

1. A történelem érintése - Nemzeti Emlékhely

Szent István király itt építtette fel magántemplomát, a későbbi koronázótemplomot, melynek falai között 36 magyar királyt koronáztak. Maradványait a Koronázó Bazilika Romkertje - Nemzeti Emlékhelyünk őrzi, mauzóleumában látható Szent István szarkofágja és Aba Novák Vilmos történelmi seccója a Szent Korona és a Szent Jobb legendájának történetével. A belváros szívében feltáruló romterület helyén a kora középkori Európa egyik legnagyobb és legdíszesebb temploma állt, legmagasabb tornya körülbelül 70 méter magas volt, ott őrizték a koronát. Minden augusztusban itt épül fel az ország legnagyobb épített szabadtéri színpada, hogy a koronázási szertartásjátékon ismét királyi koronázásnak adjon helyet.

2. Kultúrwellness – Vörösmarty Színház, Árpád Fürdő

A magyar nyelvű színjátszás bölcsője a legnagyobb nevekkel – köztük Cserhalmi Györggyel és Gáspár Sándorral  várja a színház szerelmeseit. A Vörösmarty Színház meghatározó szerepet játszott a magyar színjátszás történetében, nyitó előadása Vörösmarty Csongor és Tündéje volt. A társalgóban – ahol Laborfalvy Róza mondta el Jókai köszöntőjét - Áron Nagy Lajos fehérvári Munkácsy-díjas festőművész nagyméretű pannója a mű egy jelenetét ábrázolja. Az Árpád Fürdő a magyarországi szecesszió egyik remekműve. Az 1905-ben épült kagyló-díszítésű, kupolás épületet gondos rekonstrukciót követően 2010. tavaszán adták át a nagyközönségnek. A műemlékfürdőben még a wellness program is művészi élmény, egy belvárosi séta pedig valóságos kulturális élményfürdőzés.

3. Romantikus barangolás - Bory-vár

Melyik nő ne álmodozna arról, hogy párja  maradandó emléket állít szerelmüknek? Bory Jenő építész-szobrászművész egy egész várat emelt két kezével felesége és gyermekei számára. 40 nyáron át készült a lenyűgöző alkotás, a város legkülönösebb építménye, a hitvesi szeretet örök példája. A vár jellegzetessége a vasbeton kísérletező alkalmazása, ebből készültek az oszlopok, kupolák, korlátok és lépcsők mellett a kerti díszkutak, medencék, sőt a szobrok és domborművek is. A várat benépesítik Bory Jenő és festőművész felesége, Komócsin Ilona alkotásai. A Százoszlopos udvar árkádja alatt látható gipsz szobrok eredeti változatai az ország különböző településein ma is megtalálhatóak, bronzba öntve vagy márványba faragva. Hátul a Kápolnában a Hitvesi szeretet szobra áll.

4. Játékos történelem - Koronás Park és Hetedhét Játékmúzeum

Hihetetlenül népszerű a város új történelmi játszóparkja, ahol gonddal épített cölöpvár, játszó-, mászó-, kúszó-, ugrálószerek serege mutatja be a város történetét a gyerekeknek. A legősibb játékok mellett a legmodernebb technológia is segít ebben, titokkereső okostelefonos játék, vagy mozgásérzékelő koronázós játék formájában. A Hetedhét Játékmúzeum varázslatos szobácskáiban élő több ezer miniatűr játék és baba mindegyikének mesés története van. A kislányok játékait kirakók, társasjátékok egészítik ki, a fiúkat várak, katonák, hajók és mozdonyok várják. Érdemes a két programot összehangolni, a belvárosi Játékmúzeumból városnéző kisvonat visz el a Koronás Parkba.

5. Felemelő pillanatok - barokk templomok

Székesfehérváron a középkorban több mint 30 templom és kápolna állt, ezek közül ma már csak a gótikus stílusú Szent Anna kápolna található épségben. Az 1410-ben épült kápolna egyben a város legrégebbi épségben maradt épülete. A késő barokk képzőművészet változatos formavilágú, virtuóz alkotásaival találkozhatunk a ma álló belvárosi templomokban, a Szemináriumi és a Ciszterci templomban. A karmelita szerzetesek Közép-Európa legjobb festőművészét Franz Anton Maulbertsch osztrák mestert bízták meg, hogy fesse meg templomuk két oltárképét és freskóit. Az ereje teljében alkotóművész gyönyörű festményei ma is a mennyekbe emeli a látogatókat. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban Szent István díszes ezüst hermába foglalt fejereklyéjét csodálhatjuk meg.