Szekszárdon nyílik a Garay Élménypince

A Tolna megyei Szekszárd városa meleg, gyümölcsös karakterű vörösborai, vadállományában gazdag ártéri erdeje és az egykori vármegyeháza udvarán található bencés apátsági templomromok felkeresése miatt is nagyszerű célpont. Ami miatt most különösen kiemeljük Szekszárdot az egyébként izgalmas programokat kínáló dél-dunántúli városok közül, az az Európai Uniós forrásból korszerűsített Garay Élménypince, ahol fantasztikus konyhával, több százféle borral, mozgalmas programokkal tölthetjük meg szekszárdi látogatásunkat.

A várost és környékét felkeresve kézenfekvő programként kínálkozik a Szekszárdi borút: kiváló kadarkái és bikavérjei mellett találunk egy igazi borkutat is. Az otthonos belváros bejárása után a közeli pincefalvakat - Sárközt és Sióagárdot – nem csak boros, de néprajzi értékeik felfedezése miatt is feltétlenül keressük fel.

Júniustól azonban egy újabb kötelező célponttal bővül a szekszárdi kirándulás, méghozzá egy egészen különleges pincerendszer-túrával a Garay Élménypincében, melynek a történelme megér néhány mondatnyi kitérőt.

A vármegyeháza alatt húzódó jelentős kiterjedésű pincerendszer része volt az egykori – részben középkori eredetű - Garay-pince. A pince néhány szakasza összeköttetésben állt az apátság celláriumával is, azonban városiak csak várpinceként emlegették, és itt tárolták az apátság birtokain megtermett bort.  Majd egy hosszabb vitás időszak következett. Miután 1777-ben Mária Terézia megszüntette az apátságot - a Tolnai Vármegye és Közalapítványi Uradalom pereskedett az apátsági javakért. A '30-as évektől azonban már az IBUSZ „filléres" vonataival a városba érkezett látogatók népesítették be a Garay-pincét, hogy demizsonjaikat megtöltsék a benne tárolt finom borokkal, és megcsodálják a hatalmas, 80-100 hektoliteres ászokhordókat.  

Az egykori hányatott sorsú várpince mai formájában már nem csak a demizsonok megtöltéséről szól. Egy Európai Uniós fejlesztéssel az új tulajdonos, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. a látogatóknak egy komplex bor- és vidékismereti programot állított össze. Új névvel és felfrissült belső térrel a Garay Élménypince idén júniustól háromórás élményprogrammal tölti meg az egyébként is izgalmas pincelátogatást: többek közt interaktív játékok, illatkamra, infógrafikák és digitális kütyük egész tárházának segítségével.

Az élményprogram során olyan bennfentes témák kerülnek terítékre, mint a helyi borászok legendái, megtudhatjuk, miről árulkodik a bor illata, hogyan kell metszeni a szőlőt, vagy hogyan válhatunk profi borszakértővé.

Arról sem feledkeztek meg a szervezők, hogy a megújult pincében megfelelő kóstolót kapjunk a Szekszárdi borvidék mintegy 200 féle borából, melyhez az élménypince saját konyhájából kiváló ételek kerülnek majd a poharazók tányérjába.

---

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek a városban - az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. pályázott. A „Garay élménypince" című projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.