Villány, Szekszárd és Tolna borai

A napos, dombos Dél-Dunántúl méltán híres remek borairól – ahogy az ember szájára kívánkozik –, a villányi rozéról, a szekszárdi vörösről és a tolnai fehérről, de persze nem ilyen egyszerű a legdélebbi borvidékek meghatározása.

Villánytól Siklósig: egyszerre modern és hagyományos

A villányi és siklósi borok testesek, érettek, vöröseik rubin színűek, a Siklós környéki fehérborok pedig tüzesek, hiszen a mediterrán égöv széléhez értünk az ország déli peremén.

Sok magyar város viselhetné ezt a jelzőt, mégis Villányhoz fűződik a „bor városa" elnevezés, mely egyben a legdélebbi borvidékünk névadója is. Prémium színvonalú borászatokat és panziókat találunk kifejezetten magas színvonalú szolgáltatásokkal. A villányi borászoknak nagy szerepe van a jelenkori magyar borkészítés megteremtésében.
A villánykövesdi domboldalba épített, kaptatóra felkúszó pincesorok képeslapra kívánkoznak, míg a környező falvak, mint a Villányi-hegység emelkedőjén található, egy utcás Palkonya, vagy a Szársomlyó tövében lustálkodó Nagyharsány bebarangolására minden évszakban érdemes időt szakítani, és nem csak boraik miatt. Az itt élő emberek hihetetlenül életvidámak, kedvesek, vendégszeretők, többnemzetiségű kultúrájuk szeretete-öröme a látogatókra is átragad.

Szekszárd: domb, hegy, erdő és síkság

Szekszárd, a vörösbor városa, és a borvidék települései a Duna határolta Gemenci Tájvédelmi Körzet, a Mecsek nyúlványai valamint a Szekszárdi- és Geresdi-dombság határolta zöld vidéken terül el.

A szekszárdi szőlőket hosszan és forrón süti a nap nyáron és ősszel is, még a kései fajták (mint például az olasz rizling, a kadarka vagy a cabernet) is szépen beérnek, így telített, gazdag ízvilág jellemzi az itt készülő borokat.

Jó tudni, Eger mellet Szekszárdnak is megvan a maga bikavére, és teljes biztonsággal elmondható, a Szekszárdi borvidék alapvetően vörösboros. A szekszárdi vörösbor testes, magas csersav- és alkoholtartalom jellemzi, mely tökéletes kiegészítője a környék jellegzetes vadételeinek. Itt találjuk Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri erdejét, a Gemenci erdőt. Az innen származó vadhúsok, gombák, gyümölcsök mesteri elkészítésében tobzódhatunk például a vadászházak kínálatában, s persze az autentikus környezet sem utolsó.

Ha rászánjuk magunkat a kisebb települések pincéinek, értékeinek felfedezésére, a következő településeket járjuk sorra: Alsónána, Alsónyék, Báta, Bátaszék, Decs, Harc, Kakasd, Kéty, Medina, Őcsény, Sióagárd, Szálka, Szekszárd, Zomba.

Tolna kedves pincefalvai

A Tolnai-dombság és a Mezőföld délkeleti része számos, napsütésben gazdag, bár északon hűvösebb, délen pedig szárazabb hőmérséklettel rendelkezik, mint a Szekszárdi borvidék. A tolnai boruk jellegükben és minőségükben sem térnek el jelentősen a szekszárdiaktól. Fura is lenne, hiszen a '90-es évekig ez a terület a Szekszárdi borvidékhez tartozott, majd ezt követően néhány újabb településsel kiegészülve lépett az önálló borvidékek sorába.

Aki a tolnai borokra kíváncsi, érdemes végiglátogatnia a Tolnai borút állomásait, melynek egyike a borvidék gyöngyszeme, az 1000 fő lakosú pincefalu, Györköny. A tolnai táj egyébként is szívet melengető szépen gondozott szőlőseivel, patakocskáival, lankáival, melynek része a néprajzi emlékekben, – mint például a kékfestőhagyományokban, feketekerámiák készítésében – gazdag Sárköz.