Szigetköz, a csodák birodalma

Pezsgő vízi világ, nyugodt bicikliutak, fürdők, páratlan növény- és állatvilág. A Szigetköz számos felfedezni valót rejteget. Induljunk akár kerékpárral, akár kajakkal járjuk be a környéket, biztos, hogy maradandó emlékekkel távozunk.

A Szigetköz Európa második legnagyobb szigetvilága. A különleges tájon 300 apró sziget, 800 kilométernyi vízi útvonal, geológiai érdekességek és rejtelmes, elzárt világok várnak felfedezésre. Sátortábortól a többcsillagos szállodáig, vadvízi evezéstől a csendes galérialátogatáson át, a „Duna ajándéka" számos élményt tartogat.

A Szigetköz csodálatos geológiai folyamatok sokmillió éves munkájának eredménye. 2-2,5 millió évvel ezelőtt a Morva, a Rába, a Vág, Nyitra és Duna folyók ősei áttörtek az Alpokon és a Kárpátokon. Az esésüket elvesztett folyamok izgalmas hordalékokkal borították el a mai Kisalföld területét, a helyet, ahol néhány ezer évvel azelőtt még a Pannon beltenger sós vize hullámzott. A földtani folyamatoknak köszönhetően a hordalékok helyzete folyamatosan változott. Zátonyok, kúpok, szigetek alakultak ki, sok-sok apró ágra szakítva a folyókat. Az eredmény egy szövevényes, változatos és titokzatos szigetvilág lett.


Kép © Horváth Balázs

Víz hátán, bicikli nyergében

Az öreg Duna és a Mosoni-Duna ölelésében fekvő Szigetköz a vízitúrázók paradicsoma. A táj rendkívül változatos, így szinte mindenféle stílusú evezős kirándulás megvalósítható a környéken. Vannak leágazások, ahol szinte állóvizet találunk, de a kalandvágyóknak az erős sodrású (WW1-es besorolású) szakaszokat sem kell nélkülözniük.


Kép © Horváth Balázs

A Szigetköznél kevés jobb hely van arra, hogy a kezdők örökre megszeressék a vízitúrázás élményét. Még a legrövidebb túrák során is változatos tájban: mocsarak, nádasok, erdők élővilágában gyönyörködhetünk. A csendes sikló csónakból a madarakat, szarvascsordát, vízi lényeket figyelhetünk meg, és élvezhetjük a védett természeti értékek zavartalan nyugalmát.

>>A Mosoni-Dunán motoros hajóval is kirándulhatunk!

A kerékpárosok is megtalálják a számításukat a területen. Győrtől Mosonmagyaróvárig jó minőségű bicikliúton tekerhetünk, erre halad az Európai Kerékpárút Hálózat (EuroVelo) 6-os szakasza is. A Szigetköz falvai között kis forgalmú, jó minőségű, nyugodt útvonalon tekerhetünk, miközben tengernyi kulturális élmény, és természeti érték mellett haladunk el.

>>Még több kerékpáros és vízitúra lehetőség a Szigetközben.

Termálfürdők: lazítás és gyógyulás

Nem csak a Duna hozott ajándékot a Szigetközbe. Ezen a tájon a föld mélye is különleges kincseket rejt. Mosonmagyaróvár termálvize 2000 méteres mélységből tör fel. A 74 fokos hévíz alkáli-hidrogénkarbonátot, jódot és kloridokat tartalmaz. Gyógyítja az ízületi gyulladásokat, párája segít a dohányzás káros hatásainak a mérséklésében, ívókúraként pedig, orvosi felügyelet mellett, bizonyos pajzsmirigybetegségeken is segít.

>> Még több érdekesség Mosonmagyaróvárról.

A Lipóti Termál és Élményfürdőben a család apraja és nagyja jól érezheti magát, hiszen hatalmas csúszdapark, vízi játszótér, és természetesen gyógyhatású hévíz várja a pihenni vágyókat.

Ahol a lélek is megpihenhet

A Szigetköznek nem csupán a kirándulók és fürdőzők paradicsoma. A csodálatos táj és a különleges földrajzi adottságok a különleges talajt adtak a kultúra virágzásának is. Lébény városát már a 9. században is kelta telepesek népesítették be, de a hunok, gótok, longobárdok is megfordultak a településen.


Kép © gyor.egyhazmegye.hu

Lébény ma hazánk egyik legkülönlegesebb zarándokhelye. A zarándoklat központja a 13. században épült Szent Jakab templom. A templom eredetileg a Bencés rend tulajdonában állt. A mellette lévő kolostorral együtt többször feldúlták az épületet a történelem során. A gyönyörű épület több kor építészeti emlékeit magán viseli, 1638-tól pedig a jezsuita rend tulajdonában áll. A templom melletti Szent Jakab látogatóközpont is várja az ide érkezőket, akik nem csak a templom történetével ismerkedhetnek meg, de meg is szállhatnak itt.

 

12 gyönyörű templom Magyarországon