Szolnok, virtuális idegenvezetővel

Szolnokon, a közelmúltban indult el a Virtuális Idegenvezető szolgáltatás, amellyel mindenki kihasználhatja okostelefonja képességeit, és még jobban megismerheti a várost.

A szolgáltatás kiváló lehetőséget ad a városba érkezőknek arra, hogy csupán telefonjukat a kezükben tartva elérjék Szolnok turisztikai kínálatát, legfrissebb idegenforgalmi és programajánlatait, de segítségével egy köztéri alkotás érdekességeit is könnyedén megismerhetik.

A rendszer ún. audio guide modult tartalmaz, amely a városnézés során valódi idegenvezetőként, hangban mondja el a látottakat. Az alkalmazás jelenleg magyar nyelven érhető el, de hamarosan elkészül az angol nyelvű változata is. Persze azoknak sem kell elkeseredniük, akiknek nincs okostelefonjuk, ők is megismerkedhetnek a város látnivalóival.

Ezek közül is kiemelkedő a város legújabb büszkesége, a Tiszavirág híd, amely Közép-Európa leghosszabb gyalogos és kerékpáros hídja.

Érdekességképpen a híd „hivatalos" adatai: A kész híd szélessége 6 méter, össztömege 550 tonna, az acél felszerkezet 186 méter hosszú. A mederhíd és a feljáróhídak építésekor 7000 köbméter földet mozgattak meg, a Tiszai hajósok terén és a Tiszaligetben pedig csaknem 5500-at. A mélyalapozás kb. 4100 folyóméter volt. A beruházásnál 4500 köbméter vasbetont építettek be. A pályaburkolatot adó kompozit és üveg felületek 930 négyzetmétert tesznek ki. A híd és a hídfők díszkivilágításához 2620 méter kábelt használtak, 75 db ledes Korintosz-oszlop és 945 lámpatest világítja meg. A híd áteresztőképessége 11750 fő/óra, vagyis ha minden magyar átsétálna rajta, az 850 órán, 35,5 napon át tartana.

A megyeszékhely egyébként elsősorban gazdag kulturális és sportéletével, valamint programjaival várja az ide érkezőket. A Tisza és Zagyva folyó találkozásánál, a Zagyva híd közelében található a ma is aktívan működő Művésztelep, amely 1902-ben nyílt meg. Az ország legrégebbi alkotótelepeként tartják számon, amely jeles képzőművészeknek adott és ad otthont napjainkban is.

A belváros központjában, a Kossuth téren található a Damjanich János Múzeum impozáns, klasszicista stílusú épülete, melyet eredetileg Magyar Királyi Szállónak építettek. A Tisza-parti sétány látképének része a Tisza Szálló neobarokk stílusban emelt épülete és a török fürdőkre emlékeztető Gyógyfürdő. A város legszebb részén hatalmas gesztenyefák kísérik a Tisza folyó vonalát.

A Tisza túlpartján húzódó Tiszaliget gondozott parkjában panziók, motel és két szálloda várja a kikapcsolódni vágyókat, és itt található a felújított Liget Termálstrand és Élményfürdő. Hat medencéje, csúszdái, sodrófolyosója és csónakázótava egész napos kikapcsolódást ígér az egész családnak. A Holt-Tisza vize nyáron fürdőzésre, télen korcsolyázásra alkalmas, míg egész évben a horgászok paradicsoma. Szolnok ad otthont Magyarország legnagyobb katonai repülőgép-gyűjteményének a Magyar Repüléstörténeti Múzeumban és Szakkiállításon. A 200 hektáros Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő egész évben kiváló szabadtéri programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A parkerdő 11 kilométeres sétára, kerékpározásra és lovaglásra is alkalmas. Az út mellett elhelyezett tájékoztató táblák segítenek az erdei élet megismerésében. 

A világhírű muzsikusokat is idevonzó zenei élet és az állandó rendezvények – Szolnoki Zenei Fesztivál, Őszi Művészeti Hetek, Tiszaliget Fesztivál, a régió turisztikai védjegyét elnyerő Tisza-parti Nyár, a Szolnoki Gulyásfesztivál – teszik híressé az alföldi megyeszékhelyet.