Díjnyertes tanösvény a zalai dombok ölelésében

Önfeledt sétára, túrára vágyik? Szeretné feltölteni testét-lelkét a háborítatlan természet lágy ölén? Erre nem is találna alkalmasabb célpontot a Csiga-túra tanösvénynél, amely a zalai dombok ölelésében számos érdekességgel, csodával várja a természet szépségeire fogékony látogatókat.

A tanösvény megálmodóinak az alapötletet a „slow life" mozgalom adta, amelyet a „lassíts le és élvezd az életet" kifejezéssel lehetne talán leginkább szemléltetni. Felgyorsult világunkban mindenkinek szüksége van felhőtlen kikapcsolódásra, nyugodt sétákra, meghitt családi kirándulásokra. A természetben töltött minden perc új impulzusokkal, energiával, vitalitással tölt fel bennünket, ami igazi gyógyírt jelent a monoton, túlhajszolt hétköznapokban. A zalakarosi Csiga-túra tanösvény kiváló lehetőséget nyújt lemerült „elemeink" feltöltésére, a szemlélődő lelassításra, a természet semmi máshoz nem fogható különleges világának átélésére.

A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre több mint 1100 méter hosszan kanyarog a madárdalos Zalakarosi Parkerdő területén. Az innovatív nyomvonalat interaktív hangostáblák, egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, valamint kényelmes ülőhelyek teszik még változatosabbá. A tanösvény megalkotói nagy hangsúlyt fektettek a túraútvonal látogató- és családbarát jellegére.

Az információs táblák segítségével hasznos ismeretekhez juthatunk az erdő védelmi szerepével kapcsolatban, de megismerkedhetünk a Parkerdő területén élő gombákkal és erdei állatokkal is, sőt a hangos táblák jóvoltából meghallgathatjuk az erdei madarak mesébe illő énekét. Így aktív pihenésünk során hasznos információkhoz juthatunk a természetről, és – szó szerint – testközelből ismerhetjük meg az erdő különleges életét.

A kijelölt – padokkal, asztalokkal ellátott – pihenőhelyeken kedvünkre ejtőzhetünk, vagy elnyújtózhatunk az egyedi formatervezésű ülőalkalmatosságokon. Itt igazi élményt nyújt néhány percre vagy órára megpihenni, és átadni magunkat a természet csendjének és az erdő bódító illatának. Az útvonal bejárása során a tájékozódást a táblákon lévő csiga segíti, amelyről a tanösvény kapta a nevét.

A Zalaerdő Zrt. nyár elején és ősszel a tanösvény érintésével több gombatúrát is szervez, de a természet mindegyik évszakban más és más csodával ajándékozza meg a látogatót. Tavasszal a nyíló virágok tengerében és a hangos madárcsiripelésben merülhetünk el, míg nyáron a friss erdei levegő, télen pedig a szánkópálya ad plusz élményt a turistáknak és a szabadban sportolni vágyóknak, terepfutóknak. 

Többek nagy örömére a tanösvényt érinti a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra nyomvonala is, amelynek követésével nyugati irányban Zalaújlak, Örömhegy, Nagybakónak felé, keleti irányban pedig Zalakaroson át Galambok felé vehetjük az útirányt.

Ezt sem érdemes kihagyni:
A Zalakarosi Parkerdő a megye szívében, gyönyörű környezetben húzódik, amely izgalmas látnivalókkal, gyalogos-, kerékpáros túraútvonalakkal, valamint kiváló kikapcsolódási lehetőséggel ajándékozza meg a látogatókat.

A Csiga-túra tanösvény „tőszomszédságában" szinte kötelező megmártózni az Európa-szerte ismert és elismert zalakarosi Gránit Gyógyfürdőben, az állatbarátok pedig kedvükre válogathatnak a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a fenyvespusztai állatsimogató, a Garabonciás Farm, valamint a zalaszabari Zobori Kalandozoo kínálatai közül.

További információ Zalakarosról >>