Ahol százéves tölgyek mesélnek

Felejthetetlen érzés a fák simogató lombjai között sétálni, miközben a levelek fülünkbe „duruzsolnak" a magasban. Ezzel az élménnyel lehet gazdagabb az, aki felkeresi Gyomaendrődön az Erzsébet ligeti kilátó és lombkorona sétányt, amely nem mellesleg „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázaton tanösvény kategóriában második helyezést ért el.

Dél-Alföld szívében, Gyulától 55 kilométerre, erdők, mezők és holtágak sűrűjében bújik meg Gyomaendrőd, az a bájos kisváros, amely az utóbbi években látványos fejlődésen megy keresztül. A város lakosai joggal lehetnek büszkék az Erzsébet ligeti kilátó és lombkorona sétányra, amely „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázaton az elismerő második díjat szerezte meg a tanösvények között.

A városvezetés gondolt egy merészet, és a település adottságait figyelembe vége egy igen különleges tanösvényt álmodott meg a Liget fürdő tőszomszédságába. Így 5 méteres magasságban sétálgathatunk a szebbnél-szebb lombkoronák gyűrűjében, s ha kedvünk szottyan, a sétányhoz kapcsolódó 15 méter magas kilátóból végigpásztázhatjuk az alattunk elterülő tájat is.

Földön, vízen, levegőben

A lombkorona sétányon csodálatos vízparti, természeti környezetben, százéves tölgyek övezte pallókon andaloghatunk az Erzsébet ligetben. A több mint 1000 méter hosszú „fellegekbe" vezető tanösvény és kilátó egyedi betekintést enged a lombkoronák világának életébe. A tanösvény különlegessége, hogy földön, vízen és levegőben is érdekes és izgalmas információt, játéklehetőséget nyújt gyermek s felnőtt számára egyaránt. A csoportok egy informatív 1-1,5 órás „tárlatvezetés" kíséretében ismerkedhetnek meg a lombkorona sétányon az Erzsébet liget fáival, a vidék és a liget különleges élővilágával. 

A túra során a gyermekekre izgalmas feladatok és interaktív játékok várnak, így játszva, szórakozva szereznek értékes tudást és hasznos ismeretanyagot környezetükről. Az interaktív játékok között felfedezhetjük az ún. satírozó táblákat, valamint a hangostáblákat, amelyek a liget több pontján is megtalálhatók. Ezek még kellemesebbé és szórakoztatóbbá teszik a kikapcsolódást.

A kilátó legfelső szintjén gyönyörű panoráma tárul szemünk elé, így rálátunk a ligetre és a vadregényes Hantoskerti Holt-Körösre. A kilátó tetején a bátrabbak egy üvegpallóra lépve tekinthetnek a mélybe és csodálhatják meg az alattuk elnyújtózó tájat. Az Erzsébet liget további látványossága a vízparton található hangulatos csónakkikötő, illetve a holtág egyedi vízi-színpada.

A tanösvény a vízen is folytatódik, így a vízi világ szerelmeseinek érdemes csónakba ülni és felfedezni a több mint 2 kilométer hosszú, 1871-1890 között létrehozott Hantoskerti-holtág különleges élővilágának egy csodálatos részletét. 

Aki még alaposabban szeretne megismerkedni Gyomaendrőd és a Körös-vidék ökoturisztikai látnivalóival, keresse fel a szintén 2015-ben megnyitott Bárka Látogatóközpontot és a Körös Látogatóközpontot is.