Az örvényi pákász nyomában

Kik azok a pákászok? Hajdanán mivel foglalkoztak és hol éltek? A Tisza-tó varázslatos világában, az Örvényi Pákász tanösvényen mindent megtudhatunk e különleges foglalkozásról, és magáról a tanösvényről is, amely „Az év ökoturisztikai létesítménye 2015" pályázaton harmadik helyezést ért el tanösvény kategóriában.

2015 tavaszától egy különleges interaktív tanösvény színesíti a tiszaörvényi Szabics Kikötő és Szabadidőpart ökoturisztikai kínálatát: az Örvényi Pákász tanösvény az ártéri erdő újabb egyedülálló csodáit tárja a nyilvánosság elé, valamint hozzájárul egy már-már elfeledett különleges mesterség újbóli megismeréséhez.

Az Örvényi Pákász tanösvényt a 2011-ben „Az év ökoturisztikai tanösvénye" címet elnyert Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény útvonalán közelíthetjük meg. Még szinte be sem toppantunk a tanösvényre, és már felejthetetlen élményeket szerezhetünk, hiszen az első állomás egy kikötő, ahonnan kötélpályán emberi erővel mozgatható „révhajó" segítségével érhetjük el a Kis-Göbe holtág túlpartján lévő állomásokat.Talán nem meglepő, hogy a túra fontos kellékévé válhat a gumicsizma, ami a túra kezdőpontján mindenki számára elérhető. Az év nagyobb részében bizony szükség is van rá, hiszen a tanösvény a Tisza-tó rejtelmes vízi világába kalauzolja el a kalandokat kedvelőket. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják az ingoványos talajon való közlekedés sajátos módját, az izgalmas „lápjárást" is.

A lápok mindentudói

A hol vízen, hol szárazföldön kanyargó tanösvény épp egy tucat állomáson keresztül mutatja be a Tisza menti pákászat hagyományait. Kik is voltak a pákászok? Vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak? És honnan ered maga a pákász kifejezés? A vizes élőhelyhez kötődő tanösvényen olyan érdekességekre is fény derül, hogyan lehet háló nélkül halat fogni? Minden állomás újabb és újabb ismeretekkel szolgál erről a természettel harmonikusan együtt élő mesterségről, illetve a mocsarak, árvízjárta területek, nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról. A tájékoztató táblákon az „örvényi pákász" idézi fel egykori mindennapjait. Az ősi pákászélet nehézségeit és szépségeit megismerve joggal merülhet fel bennünk a kérdés: vajon mi is képesek vagyunk olyan harmóniában élni a természettel, mint egykor a pákászok?

Labirintusjáték az ártéri erdők mélyén

A tanösvény számos izgalmas, játékos kalandot is tartogat. Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából is csemegézhetnek, úgy mint a lápon járás, a nádsíp készítés, célba dobálás sárgolyóval, játék a csontcsikóval. Az ártéri erdők mélyén ideális lábbeli a gumicsizma, így a vízzel borított lápos részeket gondtalanul „becserkészhetjük", s közben felejthetetlen kincsekre bukkanhatunk: madárfészkek, odúk, különleges fa- és növényfajok szegélyezhetik utunkat. Az élményelemek között igazi kuriózum a „nyugalom szigetén" felállított hagyományos stílusban épült pákászkunyhó. Minden évszakban igazi felüdülést jelenthet, ha néhány percet elidőzünk a kicsiny nádkunyhóban, távol a város zajától, ahol valóban a természet részévé válhatunk, megkoronázva ezzel a tanösvényen tett kirándulásunkat.

A két – szó szerint – díjnyertes tanösvény mellett a Szabics Kikötő és Szabadidőpart minden évszakban szakvezetéssel ellátott gyalogos-, kerékpáros-, kajak-, valamint kenutúrákkal.

További tanösvények a Tisza-tónál >>