Programok Tihanyban és Balatonfüreden

Ha a Balaton mellett klasszikus helyszínt keresünk, akkor nincs jobb választás, mint a szépséges Tihanyi-félsziget, a reformkori Balatonfüred és környéke. Kirándulástól kulturális programon át a kalandparkig ajánlunk programokat.

Tihany: túrázás, apátság és kultúra

Tihany mélyen tóba nyúló félszigetét – tetején az apátág sziluettjével – mindenki ismeri. Azonban azt már kevésbé ismert, hogy az ország első tájvédelmi körzete is Tihanyban található, mely egyedülálló természeti környezettel várja vendégeit.  A Tihany-félsziget Tájvédelmi Körzeten belül rengeteg érdekességet tudunk felfedezni. A Lóczy gejzírösvény bemutatja a félsziget különleges geológiai képződményeit, de kiemelkedő szerep jut az illatos tihanyi levendulának is, amelyről mindent megtudhatunk a Belső-tó partján álló Levendula Házban

 

MÉG TÖBB TERMÉSZETI LÁTNIVALÓ: BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

A település kulturális szerepe is jelentős, hiszen a már említett Tihanyi Bencés Apátság építkezését 1055-ben elrendelő királyi okirat tartalmazza a magyar nyelv legrégebbi leírt szavait. A fenséges barokk templom és altemplomának megtekintése után mindenképpen javasolt felkeresni még a Porta Pacist, azaz a Béke Kapuját, mely az apátság főbejáratától balra, egy hajdani kripta helyén található. Itt a bencés szerzetesek életével és mindennapjaival ismerkedhetünk meg.

Az Óvár-hegy keleti oldalában találkozhatunk Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepével, mely valószínűleg a XI. században keletkezett. A barlangok egykor görögkeleti szerzetesek lakó- és közösségi tereként (sírhely, ebédlő) funkcionáltak.


Barátlakások

Ha nem csak történelmi emlékekre vagyunk kíváncsiak, keressük fel a Kogart Tihany galériát, ahol kortárs alkotók kiállításaiban gyönyörködhetünk. Júliustól augusztusig pedig a Tihanyi Szabadtéri Játékokon szórakozhatunk.

SZÉP-KÁRTYÁS SZÁLLÁSHELYEK TIHANYBAN 

Érdemes szót ejteni a kompról, mely közvetlen módon köti össze az északi és déli partot, Tihanyt Szántóddal. Szinte bármilyen járművet elszállít, jelentősen egyszerűsítve ily módon a közlekedést. Izgalmas programot jelentenek a kompkoncertek is, melyekből évente csak néhányat láthatunk – a nevéből már sejthető – a hajók fedélzetén. 


A távolban Füred

Balatonfüred: reformkori villák, gyógyhely és extrém sport 

Balatonfüred szintén nagyon fontos helyszíne a Balatonnak: itt virágzott fel a balatoni fürdőkultúra a XVII. században, itt készült és indult első útjára 1846-ban a Balaton első gőzhajója, a Kisfaludy gőzös, itt készültek később az első vitorlás jachtok is, sőt még az első dunántúli kőszínház is itt épült fel.

Balatonfüred a kultúra és a művészetek városa, a balatoni vitorlázás központja és egyben gyógyüdülőhely - köszönhetően a mediterrán klímának és a füredi gyógyvíznek. Kulturális kikapcsolódásként megtekinthetjük Jókai Mór füredi villáját, ahol a reformkor mindennapjai kelnek életre, sőt, a Városi Múzeum ennek a kornak hangulatát idézi meg a színház, az Anna-bál, a közlekedés és a gyógyfürdő köré épített tárlataival. Balatonfüred gyógyvízéről bővebben itt írtunk

A patinás Vaszary Villában kiállítások, irodalmi és zenés estek, koncertek, valamint gyermekeknek szóló múzeumpedagógiai programok biztosítanak tartalmas szórakozást. A város reformkori központjában, a Tagore sétány és a Gyógy tér környékén ma is jó állapotú több száz éves villákkal találkozhatunk séta közben.

SZÁLLÁSOK BALATONFÜREDEN

A fiatalabb korosztályt talán jobban érdekli a Balaton partján található Bodorka Vízi Világ Akvárium,  mely a tó élővilágát  mutatja be.  Az épületben 17 akvárium 36 halfaja ismerteti meg a látogatókkal a Balaton halait, illetve a befolyó patakok élővilágát. Szintén izgalmas lehet az Extrém Park Balatonfüred, ami az északi part legjobb kalandparkja. Kerékpáros akadálypálya, 18 méter magas mászótorony, 320 méter hosszú csúszópálya és közel 150 feladatot tartalmazó drótkötél akadálypálya várja a mozgásra vágyókat.

Különleges helyszín a Lóczy-barlang is. A Tamás-hegy oldalában található képződményt szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. A kivilágított barlangban a hőmérséklet 12 °C évszaktól függetlenül. Látogatás utcai ruhában lehetséges, szakszerű vezetés mellett.   Itt írtunk a Lóczy-barlangról bővebben 

Túratippek Balatonfüred környékén

TIPP! A környéken kilátó túrákat is tehetünk Füred környékén a Jókai és Noszlopy Gáspár kilátókból gyönyörködhetünk a tájban, de Alsóörsön és Balatonalmádiban is megtehetjük ezt, sőt, az elmúlt évben Csopak és Paloznak hegycsúcsai is hasonló létesítménnyel gazdagodtak.

AZ ÖSSZES BALATONI KILÁTÓHOZ KATT IDE 

Balácapuszta ismertsége az egyedülálló római korból feltárt villagazdaságának köszönhető. A hajdan nagyjából 10 hektáron elterülő birtok rendkívül gazdag emlékanyaggal mutatja be az ókori római gazdaságok életét. Lakó- és gazdasági épületek, korhű mozaikok, használati- és dísztárgyak tekinthetők meg a helyszínen, sőt a római újító technikák lényegét is megérthetjük itt (padlófűtés, melegvizes fürdők).

Nagyvázsony várát már a XV. században említik írásos emlékek. Építésének pontos ideje kérdéses, de az bizonyos, hogy Hunyadi Mátyás királyunk adományozta Kinizsi Pálnak vitézségéért jutalmul. Ekkor élte fénykorát, fő feladata a környék biztosítása és a Buda-Róma közötti kereskedelmi útvonal felügyelete volt. Ebben az időszakban maga a település is kivirágzott, elsősorban kézműves iparának köszönhetően. Vidéki mezővárosi jellegét mind a mai napig megőrizte, egészen a múlt századig fontos vásárváros volt. Jelenleg a Kinizsi Várban látogatható Kőtár, Panoptikum, Vármúzeum és Kinizsi kápolnája, nyáron pedig reneszánszkori várjátékok színesítik a kínálatot.

TIPP! A golfozás szerelmesei kipróbálhatják magukat Nagyvázsonyban és Balatonudvariban egyaránt, mindkét helyszínen nívós golfpálya áll a rendelkezésükre. 

TOVÁBBI PROGRAMTIPPEK A BALATON KÖRÜL