Csónaktúra a tó északkeleti részén

"Nem ma kezdtem az ismerkedést a Tisza-tóval, a legtöbb részét elég jól ismerem, mégis vannak olyan területek, melyek megdobogtatják a szívemet, vagy mert különlegesebb, vagy mert ismeretlenebb számomra" - írja Horváth Szabolcs, akivel a Tisza-tó Észak-Keleti részét fedezzük fel.

"A Tisza-tó Észak-Keleti vízrészét nemrég egy kitűnő túravezetővel és egy nagyobb baráti társasággal fedezhettem fel" - kezdi Horváth Szabolcs, a HelloHal tiszafüredi halfalatozójáról közismert halszakács. A kirándulásunkról szóló élménybeszámoló következik a megszokottnál lényegesen több  fotóval, remélve, hogy kedvet kapnak e sorok elolvasása után e csodálatos vízi világ felderítéséhez.

Poroszlóról, a Kőhid lapos mellől indultunk és gyorsan megtudhattuk, hogy az 1960-as években megtervezett Tisza-tó elsősorban vízgazdálkodási és energiatermelési céllal épült, az akkor másodlagos turisztikai és természetvédelmi szempontok csak napjainkra vették át a vezető szerepet. Turisták voltunk mi is, egy, a Tisza-tavat kitűnően ismerő túravezető, Szabó Lajos kalauzolásával. 
 
 
A Százöles híddal kétszer is találkoztunk fél órán belül, először kerékpárral és gépkocsival mentünk át rajta Tiszafüred irányából, másodszor alatta csónakáztunk át a Dühös-lapos felé. 
 
 
Nem véletlenül kapta a nevét ez a vízterület, mert az uralkodó szél kellően felkorbácsolta, és pillanatokra aggodalmat keltett társaságunk egy részében. Az első madár, mely szembe repült velünk egy Pusztai sirály volt, míg az első növény, melyet csónakmotorunk propellerje "felszedett" egy sulyom volt. A sulyom igen ritkán kivehető virágát is sikerült lencsevégre kapni.
 
 
A Szartos irányába tartottunk. Utunkat egy fatuskós rész állta, százszámra álltak ki az elkorhadt csökök a vízből, mindegyiken egy-egy kárókatona pihent. A kárókatona, vagy más néven kormorán napi fél kilogramm halat eszik, melynek a horgászok nem annyira örülnek, és sok fa sem, mert a kormoránok a fákon megpihenve ürüléküket arra pottyintják, s így a fák hamar elkorhadnak. Lajos elmesélte, hogy e kettő természetesen összefüggésben van, hiszen a hal pikkelyének, csontjának megemésztéséhez sok savat termel a madár és ezért ürüléke is azt tartalmazza nagy mennyiségben.
 

Sirályok és kormoránok a csökökön
 
Közben selyem gémek és fattyú szerkők húztak el a fejünk felett és mellettünk is. A 127 km2-en elterülő Tisza-tó vízszintjének 1 cm-el történő változása egymillió köbméter víz mozgását jelenti, ennyi lehet a napi párolgás is akár, de a vízkészlet raktározásánál is ennyi víz terül szét. Hatalmas virágú fehér tündérrózsák mellett álltunk meg, hogy megtudjuk a tavirózsa és a tündérrózsa nem ugyan az, sokan összekeverik e két növényt. A Fás-éren át jutottunk el a Szartosig, mely legendás horgászparadicsom, rengeteg csukája és süllője miatt.
 

Kijárt csónakútTündérfátyol
 
A Nagymorotva közvetlen összeköttetésben áll a Szartossal, és szintén jó horgászvíz hírében áll. Mostanában hatalmas kárászokat és nyurga pontyokat fognak a horgászok. A Nagymorotváról több kisebb víz is nyílik, melyek eddig természetvédelmi oltalom alatt álltak és földi halandó be sem tehette oda a lábát. Egy ideje azonban már járhatóak ezek a vizek is, köztük a 3 ág nevű. A Tisza-tó egyik legnagyobb nőszirommezője itt található. Sajnos már sárga virágzó pompájában nem láthattuk, mert elvirágzott. Társaságunk legfiatalabbjai néhány hófehér, gyönyörű hattyút pillantottak meg, miközben visszakormányoztuk csónakunkat a Nagymorotvára. Az Aponyháti csatornán át jutottunk ki a Tiszára. A csatorna egy része egy erdőn vezet át, hihetetlen élményt nyújtva, talán csak őserdei filmekben látható hasonló.
 
Aponyháti-csatorna(540 x 405).jpg
 
A Tisza 10-20 méteres mélységei felett elcsónakázva és a 33-as főút hídja alatt áthaladva elértük a Kis-Tisza befolyóját, innen már egyenes út vezetett vissza Poroszlóra az Eger patak érintésével. 
 

Tisza, a folyó
 
A Tisza-tó ezen elárasztott területei sekélyebb vizet rejtenek, mint az Abádszalóki rész, ezért élővilága is különböző. 
 

Kis Tisza
 
A túráról az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek: www.tiszatavihajozas.hu, nyugatifogado@t-email.hu, tel: 0630 278 73 78