Tokaj-Zemplén: édes nedűk, természetes kalandok

A Zempléni-hegység és a Bodrog folyó találkozásánál formálódott területen az évszázados pincék, a régi épületek, a kiváló Tokaji borok és a festői táj együttese ritkán tapasztalható, kivételes élményt nyújt az idelátogatóknak.
Ezekkel az értékekkel érdemelte ki a 27 települést magába foglaló Tokaj-Hegyaljai Borvidék a világörökségi címet. A tokaji nemes nedűkről, például a Tokaji aszúról nem is kell sok szót ejteni, hiszen ki ne ismerné azokat? Sokan tudják, a fogyasztásra korábban cseppenként ajánlott szamorodni és aszú, valamint az esszencia magas penicillin tartalma miatt természetes egészségvédő hatású. Tokaj leghíresebb építményei a pincék. A mai belváros alatt húzódó pincerendszer egyes pincéiben már a XV-XVI. században is bort tároltak.

A sárospataki Református Kollégiumot és a Rákóczi-várat felkereső turisták, valamint a város lakói egyaránt élvezhetik a megújult Végardó Fürdő szolgáltatásait. A kincset érő termálvízre kutatófúrás révén találtak rá 1959-ben. A szomszédos Sátoraljaújhelyet gyönyörű fekvése, történelmi és irodalmi kötődései miatt sokan felkeresik. A városhoz tartozó Széphalomban Kazinczy Ferenc sírja, emlékcsarnoka és az ugyanitt álló Magyar Nyelv Múzeuma máig az egyik leglátogatottabb irodalmi zarándokhely. Továbbá itt található Magyarországon a leghosszabb bobpálya a Zempléni kalandparkban.

A csodálatos folyókat, patakokat övező növény- és állatvilág kizökkent a mindennapi élet rohanásaiból, a zajból, és csónakba, kenuba csalogatja az utazót. Gyakorlott, megfelelő tapasztalatokkal rendelkezők számára a közeli Hernád ad sok izgalmat a kavicsos folyómedrével, kidőlt fáival. A lassú folyású Bodrog a kezdők számára is ajánlott. 

Sárospatakról vagy Tokajból indulva sétahajó járatokon élvezheti a víz közelségét, vagy borkóstolóval egybekötött hajókiránduláson is részt vehet. A térségben több helyen, MádonTarcalon és Erdőbénye határában is találhatóak horgásztavak, de látogatható a tarcali és a Megyeri-tengerszem is. Kiemelt értéket képvisel Bodrogzug madárvilága: ritka ragadozó madarak, valamint számos vízi és gázlómadár faj él itt, de az ártér a madárvonulásnak is fontos állomása.