EXPO 2017 ASTANA – A Jövő Energiája

EXPO 2017 ASTANA | MAGYAR PAVILON | GALÉRIA | MAGYARORSZÁG

Az idei világkiállítás Kazahsztán fővárosában, Asztanában került megrendezésre 2017. június 10. és szeptember 10. között. A helyszínválasztás különlegessége, hogy először kapta meg a rendezés jogát egy Közép-Ázsiai ország, illetve először rendezhette meg a világ legnagyobb kiállítását egy posztszovjet állam.

Az idei expo témája a Future Energy, azaz a Jövő Energiája volt. A témaválasztás célja volt felhívni a figyelmet az energia jelenlétére a mindennapokban, jelentőségére biztonságunkban és az életminőségünk javításában. A esemény katalizátor szerepet töltött be az energia jövőjéről, az energiahatékonyságról, a megújuló energiaforrásokról való gondolkodás és az azokról való párbeszéd elindításában.

A XXI. század egyik legjelentősebb kihívása a fenntartható fejlődés biztosítása. Magyarország a gazdasági fejlődés és a környezeti fenntarthatóság együttes szem előtt tartásával célozza biztosítani az energiaellátást. El kell érni, hogy az energetika fenntartható és biztonságos, illetve a gazdaság versenyképességét szolgáló szektorként működjön. Olyan agrár- és környezetgazdálkodás megteremtése a cél, amely nem terheli a természetet, energiát és nyersanyagot állít elő az élővilág értékeinek megőrzésével.

A világ jelenlegi energiahordozóinak forrásai apadnak, az értük zajló globális verseny erősödik, a kitermelés drágul. Mindezen trendeknek köszönhetően kiemelten fontos az alternatív energiaforrások feltárása és kihasználata, a megújuló energia előtérbe helyezése, részarányának növelése.

 

Fontos küldetés a környezettudatos szemlélet megteremtése a lakosság körében, a környezetvédelmi beruházások fokozása, a fenntartható energiaellátás biztosítása az egészséges környezet megőrzése érdekében.

 

A Magyar Pavilon

Magyarország számára nagy lehetőséget jelentett a jövő energiájához és az ahhoz kapcsolódó innovációk, hazai megoldások nemzetközi megismertetése. A Magyar Pavilon keretében lehetőség nyílt bemutatni kreativitásunkat és sokoldalúságunkat a mezőgazdaság, az agráripar, az energetika, az építőipar, a mérnöki szolgáltatások, valamint a gép- és járműipar és a turizmus területén. A látogatók megismerkedhettek a magyar fejlesztésekkel, betekintést engedett sokszínű kultúránkba és felmutatta az ősi múltra visszatekintő magyar-kazah kapcsolatot is.

A Magyar Pavilon a napenergia, mint örök energiaforrás koncepciója mentén épült fel. Középpontban az Élet Fája állt, mint az energiát tökéletes hatékonysággal felhasználó növény. Az Élet Fája az egyetlen olyan élőlény a földön, amely képes a Napból érkező kimeríthetetlen energiát tökéletesen feldolgozni és tárolni. A növényi energia az élet forrása, képes a kizsigerelt, élettelen környezetet megtisztítani, abba életet lehelni.

Az Élet Fája szimbóluma mentén a magyar koncepció a mesterséges fotoszintézis organikus felépítésére hívta fel a figyelmet, és mutatta be 8 témakörön keresztül.

A Magyar Pavilon Életfája az alábbi 8 nagy témakör köré épül:

  • Mesterséges fotoszintézis
  • A fa, mint energia
  • A fa, mint erőmű
  • A fa és környezete
  • Remediáció
  • Energianövény
  • Élő energia
  • A fa, mint jelkép

Magyarország az expo fő gondolatisága, a Jövő Energiája kapcsán az Élet Energiája üzenetet ragadta meg. Az Élet Energiája nem szennyezi a környezetet, és olyan széleskörű kutatási területet képes átfogni, amelyet Magyarország saját forrásaira támaszkodva is ki tud aknázni.

 

Az Élet Fa egyedülállóan tökéletes mechanizmusa mellett nagy szimbolikus jelentőséggel bír a magyarság számára.

 

Az Élet Fa a legősibb szakrális jelkép, amely összeköti a magyar népet a közép-ázsiai lovas népek ősvallásának legalapvetőbb rendszerezési formájával, a hármasságokkal. Ezen szellemiség mentén az Életfa is három részre osztható: a fa koronája az égi szférát a jövőt jelenti, gyökere az alvilágot és a múltat jelképezi, a törzse híd a kettő között, a földi és látható világ. Az Élet fája megjelenik a magyar és kazah mitológiában, népi kultúrában is, így eszmei kapcsolatot jelent a kazah és magyar nép között.

A Magyar Pavilonban a jövő energiája témakörben előremutató megoldásokkal rendelkező vállalatok jelentek meg, illetve nagy eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. Az expon kiállított a Magyar Turisztikai Ügynökség, az MVM Magyar Villamos Művek, a Mol és a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Továbbá egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata is megjelent az expon.

Összességében az expo látogatottsága meghaladta a 3 milliót. Ezen belül a Magyar Pavilon kiemelkedő látogatottságot könyvelhetett el: összesen 300 ezren tekintették meg a három hónap alatt. Kijelenthető, hogy a nagyközönség és a szakma is magasra értékelte a magyar koncepciót. Ezt a sikert támasztja alá, hogy kategóriájának (400 nm feletti kategória) második legjobbja volt a világkiállítás Magyar Pavilonja, amely elismerést a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) ítélte oda. Hazánk a Theme Development kategóriában Svájcot követően nyerte el a második helyet.

 

Galéria
 

Magyarország: tradíció és innováció

Magyarország egy turisztikai kínálatában folyamatosan megújuló ország: számos, komplex élményszerzési lehetőséggel bíró desztináció összessége, amelyek felfedezésre inspirálnak. Magyarország kincseinek felfedezése egyaránt ajánlott családok számára egy hosszabb nyaralás keretében, családbarát szolgáltatások igénybe vételével, ahogyan megtalálja számítását egy intenzív, vibráló programokkal tűzdelt hosszú hétvégére vágyó látogató is.

Magyarország legszebb tájait felfedezni sokféleképpen lehet: városi sétán, túrabakancsot húzva, két keréken, lovon, vízen, levegőben mind-mind más arcát mutatja az ország. Érdemes felfedezni az egyes régiókban a helyiek által megőrzött és ápolt, élő tradíciókat, több száz éves épített örökségünket, vagy belekóstolni borászati és gasztronómiai hagyományainkba.

A magyar fővárost ma már nem hagyják ki azok a turisták, akik több nap alatt szeretnék megnézni Európa legesszenciálisabb pontjait. A magyar főváros, Budapest Közép-Európa egyik leglátványosabb és legizgalmasabb városa, egyszerre trendi és tradicionális, és az év bármelyik szakában is érkezik ide, érezni fogja, hogy megállás nélkül pezseg az élet. Ha valaki Budapestre látogat, a programok kiválasztásakor szinte a bőség zavarával kell megküzdenie. A város kulturális kínálata és a szórakozási lehetőségek tárháza folyamatosan bővül. Szinte nincs olyan hét, amikor ne nyílna egy új galéria, étterem vagy szórakozóhely. Emellett legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, Budapesten egymást érik a különböző zenei, kulturális és gasztronómiai fesztiválok.

Bár a fotókon és a videókon keresztül is vonzó a város, a valódi élményhez először is végig kell sétálnia a legendás Lánchídon, fel a Duna fölé magasodó Várig, majd a szomszédos Halászbástyáig, ahonnan elég jó panoráma nyílik a part túloldalán pompázó Országházra.

Budapestet nem túlzás a világ fürdőfővárosának nevezni, hiszen nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi termál- és karsztforrás törne fel. Területén 118 fúrt kút és természetes forrás található, amelyek egy részét már az ókori rómaiak is használatba vették, a 150 éves török hódoltság korától kezdve pedig folyamatosan mártóznak a fürdőkben a város lakói és vendégei. Itt található többek között Európa egyik legnagyobb fedett élményfürdője, amely közel négyezer négyzetméteren várja a családokat.

Budapest mellett a vidéki Magyarország is számos rejtett kincset őriz. Érdemes felfedezni az egyes desztinációk sajátos gasztronómiai kínálatát, és az ország 22 borvidékét, túrázni hegyeink közt, vízi sportolni tavainkon vagy éppen relaxálni a több százéves fürdő kultúránk nyújtotta szolgáltatások igénybe vételével. A magyarországi desztinációk kiválóan megközelíthetőek, ezért érdemes egy hosszabb utazás keretében felfedezni őket.

A főváros közvetlen szomszédságában található a Dunakanyar térsége, amely igazi csemege azok számára, akik a kultúrát, a művészetet, a történelmet és a természet rejtett kincseit keresik egy régióban.

Közép-Európa legnagyobb tavánál, a Balatonnál egész évben rengeteg programlehetőség áll rendelkezésre: strandolás, fesztiválozás, borkóstolás, túrázás gyalog, két keréken és vízi sportolás. A természet minden évszakban más-más arcát mutatja.

Érdemes felfedezni a magyar borkultúrát is, amelyről 22 borvidéke és sokszínű borstílusa számos történetet mesél el. A világon leginkább ismert Tokaj-hegyaljai a világ legrégebbi borvidéke, a hagyomány úgy tartja, hogy a hedonizmusáról híres francia uralkodó, XIV. Lajos a borok királyának és a királyok borának nevezte az innen származó aszúbort, de állítólag Mozart és Goethe is hatalmas rajongója volt. Tokaj és Zemplén azonban azoknak is bőven szolgál programokkal, akiket a kulturális kihívások vagy a természet vonz: legalább féltucat tanösvény és még több látnivaló várja az idetérőket.

Bármilyen desztinációt, programot is részesítsen előnyben az ide érkező látogató, a legfontosabb, hogy útja során megtapasztalja a leglényegesebbet, az ország vendégszeretetét.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a magyarországi turizmus fejlesztéséért és koordinálásáért felelős állami szervezet. Feladatai közé tartozik a turizmus fejlesztési stratégiájának meghatározása, a turizmus fejlesztésére dedikált uniós és magyar költségvetési források felhasználásának felügyelete és a magyar turisztikai márka menedzselése. Legfontosabb küldetése, hogy növelje Magyarország, mint úti cél versenyképességét, aktívan hozzájáruljon ahhoz, hogy az ország még vonzóbbá és élményekben gazdagabbá váljon a külföldi és belföldi turisták, továbbá az üzleti utazók számára.

Az ország iránti érdeklődés folyamatos nő, ezt támasztja alá, hogy a 2016-os rekordévet követően idén is történelmi nyarat zárt a magyar turizmus a rendelkezésre álló adatok és a szolgáltatók előrejelzése alapján.